Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ
Η σπορά καρπίζει στους αγώνες του λαού

Ολοκληρώνεται σήμερα το τριήμερο που διοργάνωσαν στη γενέτειρά του ο Δήμος Ιτάμου, το ΔΔ Ραχούλας, η Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών και οι Φίλοι του Ιστορικού Μουσείου «Χ. Φλωράκης»

Με ένα τριήμερο εκδηλώσεων, που ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη, ο Δήμος Ιτάμου, το Δημοτικό Διαμέρισμα Ραχούλας, η Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών, η ΔΕΚΕΠΙΤ και οι Φίλοι του Ιστορικού Μουσείου «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» τίμησαν τη μνήμη του κομμουνιστή ηγέτη και συντοπίτη τους Χ. Φλωράκη. Οι εκδηλώσεις λιτές, όπως αρμόζει στον σύντροφο Χαρίλαο, που δίδαξε με τη ζωή του την απλότητα, ολοκληρώνονται σήμερα, στις 10 το πρωί, με εκδήλωση στο μνήμα του, στον Αηλιά.

Το ξεκίνημα έγινε την περασμένη Παρασκευή, στο χωριό Σέκλιζα, με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου «Η ζωή στους Βράχους». Στην εναρκτήρια εκδήλωση συμμετείχαν αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, συναγωνιστές, συμπατριώτες και σύντροφοι του Χαρίλαου.

Το βράδυ του Σαββάτου, άνθρωποι που κουβαλούν στη μνήμη τους τη μορφή του καπετάν Γιώτη, ανηφόρισαν προς το Παλιοζογλώπι και στο σπίτι που λειτουργεί ως Μουσείο, για να συμμετάσχουν στη συγκινητική εκδήλωση με κεντρικό θέμα τον αγώνα του ΔΣΕ. Ανάμεσά τους βρέθηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Β. Μπούτας, μέλος της ΚΕ, υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Γ. Τσιούτρας, γραμματέας της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αντιστασιακά τραγούδια από δύο αγωνιστές της Αντίστασης, τον Κ. Μανόπουλο και τον Θ. Μακρυστέργιο. Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Ιτάμου Β. Τσαντήλα, ο οποίος τόνισε ότι αποτελεί τιμή για τους ανθρώπους που τον γνώρισαν, να τιμούν τον Χ. Φλωράκη, «τον άνθρωπο που τίμησε τον τίτλο του κομμουνιστή». Η λιτή εκδήλωση έκλεισε με την προβολή βίντεο που αναφέρεται στη ζωή και στη δράση του Χ. Φλωράκη.

Τιμή στους χιλιάδες ζευγάδες

Ο Θ. Παφίλης στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Θ. Παφίλης στο βήμα της εκδήλωσης
Μιλώντας για τον Χαρίλαο Φλωράκη, ο Θ. Παφίλης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Συγκεντρωθήκαμε και πάλι, σήμερα, όπως και κάθε χρόνο, να τιμήσουμε τη μνήμη του Χαρίλαου, του καπετάν Γιώτη, του ταγματάρχη του ΕΛΑΣ, υποστράτηγου του ΔΣΕ, του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, του μεγάλου επαναστάτη, του ανυποχώρητου κομμουνιστή, λαϊκού αγωνιστή που αφιέρωσε τη ζωή του ολόκληρη στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Μα ήρθαμε, πάλι καπετάνιο, αγαπημένε μας σύντροφε Χαρίλαε, για να σου φέρουμε τα νέα. Σε σένα και στους χιλιάδες ανώνυμους και επώνυμους κομμουνιστές και αγωνιστές που πότισαν με το αίμα τους την ελληνική γη, για το δίκιο του λαού, να σας πούμε πως οι ζευγάδες φεύγουν, μα η σπορά μένει. Πως είναι πολύτιμη και πως φυτρώνει καθημερινά σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Ηρθαμε και πάλι να σας διαβεβαιώσουμε πως, ναι, ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θ' αλλάξει. Πως το Κόμμα που αγάπησες και υπηρέτησες, το τιμημένο ΚΚΕ είναι πιο έμπειρο, πιο αποφασισμένο, πιο εξοπλισμένο με τις αποφάσεις του, στηριγμένο στις αστείρευτες λαϊκές δυνάμεις, με το κεφάλι ψηλά, θα δώσει ανυποχώρητα τη μάχη μαζί με το λαό για να πάρουν στα χέρια τους τον πλούτο αυτοί που τον παράγουν. Να οικοδομήσουμε τη σοσιαλιστική κοινωνία που είναι η μοναδική απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».


Αναφερόμενος γενικότερα στον αγώνα του ΔΣΕ, ο Θ. Παφίλης σημείωσε:

«Ο αγώνας του ΔΣΕ χαρακτηρίζεται από τη διεκδίκηση του δίκαιου των λαϊκών μαζών, από τη συλλογικότητα, την αυταπάρνηση, το ήθος. Αξίες διαχρονικές, πολύτιμα εφόδια για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αξίες που συγκροτούσαν έναν γνήσια, λαϊκό στρατό και εκφράζονταν στη μάχη, στις δημοκρατικές συνελεύσεις των τμημάτων του, στην πειθαρχία και στην αλληλεγγύη ανάμεσα στους μαχητές του».

Το αντίπαλο δέος είναι ο λαός

Μιλώντας τέλος για την καπιταλιστική κρίση και την αντικομμουνιστική επίθεση που είναι σε εξέλιξη, ο Θ. Παφίλης τόνισε:

«Επειδή ο καπιταλισμός είναι σε αδιέξοδο κι επειδή ο κόσμος θα αναζητήσει - ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι θ' αναζητήσει - κάποια λύση, λυσσαλέα προσπαθούν να επιτεθούν στο ΚΚΕ που είναι το μοναδικό Κόμμα που έχει εναλλακτική πρόταση προς όφελος του λαού. 'Η θα πληρώσουν αυτοί που κέρδισαν ή θα πληρώσει ο λαός. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. όλοι μαζί λένε ότι πρέπει να πληρώσει ο λαός και κάνουν θέατρο. Από άποψη ουσίας αυτό λένε και οι τρεις μαζί.

Το ΚΚΕ λέει ότι ή θα φτωχύνει η πλουτοκρατία ή θα φτωχύνει ο ίδιος ο λαός. Γι' αυτό λέμε, λοιπόν, ότι ο λαός δεν πρέπει ν' αναγνωρίσει τα χρέη και την κρίση. Δεν έχει καμία μα καμία ευθύνη για όλα αυτά τα οποία έχουν συμβεί.

Είμαστε έτοιμοι πραγματικά να παρουσιάσουμε στον κόσμο, και το παρουσιάζουμε, την πρόταση για τη Λαϊκή Εξουσία, τη Λαϊκή Οικονομία για το Σοσιαλισμό. Ετσι κι αλλιώς, είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν, αυτή η συζήτηση θα ανοίξει. Καλούμε όλους να πάρουν μέρος και κυρίως να χτίσουν ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο. Το αντίβαρο, το αντίπαλο δέος σήμερα που θα μπορέσει ν' αγωνιστεί, να τους σταματήσει - γιατί μπορούμε να τους σταματήσουμε - και αύριο να διεκδικήσει την ίδια τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό, όπου αυτοί που παράγουν τον πλούτο θα είναι αυτοί που θα τον καρπώνονται κι όχι να τους τον κλέβουν μια χούφτα πλουτοκράτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ