Σάββατο 17 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα προβλήματα ύδρευσης

Σοβαρά προβλήματα ύδρευσης αντιμετωπίζουν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά σε πολλούς δήμους της Αχαΐας, ιδιαίτερα στη βορειοανατολική πλευρά του νομού, από το Δήμο Ρίου μέχρι την περιοχή της Αιγιάλειας. Οι εκτεταμένες διακοπές στην παροχή του νερού σε συνδυασμό με τα διαλυμένα ή και ακατάλληλα δίκτυα όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ποιότητα του νερού που παρέχεται για πόσιμο, δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Το νερό είναι αναγκαίο και ζωτικής σημασίας για όλους. Οι διαμαρτυρίες είναι απόλυτα δίκαιες, όπως και η απαίτηση να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού και να εκσυγχρονιστεί το υδρευτικό δίκτυο. Πρέπει να γίνει τώρα με κρατική χρηματοδότηση αποκλειστικά. Το πρόβλημα της αξιοποίησης, διανομής και παροχής του νερού είναι βαθιά πολιτικό και ταξικό ζήτημα.

Δεν είναι αλήθεια ότι η αιτία για τις συχνές διακοπές είναι η λειψυδρία ή η τάση ερημοποίησης. Είναι προκλητικό να χρησιμοποιείται αυτό το επιχείρημα όταν η περιοχή μας διαθέτει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα και πολλά ποτάμια. Είναι αποδεδειγμένο ότι τουλάχιστον το 40% των νερών χύνονται ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα, ενώ σημαντικές ποσότητες χάνονται λόγω των απαρχαιωμένων και ξεχαρβαλωμένων δικτύων.

Για την έλλειψη καθαρού νερού, για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και των ποταμών, δε φταίνε γενικά ο άνθρωπος, οι αγρότες ή η δήθεν υπερκατανάλωσή του. Φταίει η ίδια η φύση του καπιταλιστικού συστήματος που γεννά, αναπαράγει και επιδεινώνει τα προβλήματα αυτά, γιατί βασικά κριτήρια ανάπτυξής του είναι τα κέρδη και η συγκέντρωση της γης, των δασών, των ορεινών όγκων και των θαλασσών σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες. Είναι αποπροσανατολιστικά και επικίνδυνα τα συνθήματα για "συνευθύνη όλων", "ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη" και η εθελοντική δράση μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων. Είναι βαθιά αντιλαϊκό μέτρο η επιβολή υδρομέτρων στους αγρότες.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, προωθεί ενεργά την εγκληματική πολιτική πλήρους εμπορευματοποίησης του νερού, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου. Δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης, καθώς και τη διαχείριση της άρδευσης σαν μέσο για την προώθηση της ΚΑΠ και το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Φράγμα Πείρου - Παραπείρου που δεν επιτρέπεται να αξιοποιηθεί για την άρδευση του κάμπου της Δυτ. Αχαΐας. Με τον "Καλλικράτη" θα προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία για την εμπορευματοποίηση του νερού, την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης, νέα ανταποδοτικά τέλη και τσουχτερές αυξήσεις σε τιμολόγια.

Καλούμε το λαό σε αγωνιστική δράση για: Ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική υδατική πολιτική, που θα αφορά την έρευνα, τον εμπλουτισμό, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον τομέα. Σχεδιασμό και άμεση υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων υποδομής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ