Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ανάγκη για ισχυρό ΚΚΕ

Η παρέμβαση του Κώστα Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ, στη Συνδιάσκεψη

Στην ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού Κόμματος που θα μπορεί μέσα από τη δράση να αναδεικνύεται σε καθοδηγητική δύναμη της εργατικής τάξης και των αγώνων του λαού για ανατροπή του καθεστώτος της κυριαρχίας των μονοπωλίων, αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα στην παρέμβασή του ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Αφού η σημερινή πολιτική φέρνει όλο και πιο έντονες κρίσεις, κι αφού οι επιλογές της άρχουσας τάξης οδηγούν σε μεγάλες οξύνσεις, αργά ή γρήγορα θα υπάρξει και φούντωμα της αντίστασης και των λαϊκών αγώνων. Τότε εμείς - τόνισε - θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Ετοιμοι. Και όπως ανέλυσε, «προετοιμασμένοι σημαίνει να έχουμε καταχτήσει μέσα από τη δράση μας - πρώτα απ' όλα στους χώρους δουλιάς - την ικανότητα πρόβλεψης, αλλά κυρίως την ικανότητα παρέμβασης στις εξελίξεις. Παρέμβασης και προσανατολισμού των αγώνων που θα ξεσπάσουν». Για να γίνει αυτό κατορθωτό - επισήμανε ο ομιλητής - θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, να κατανοήσουμε και να έχουμε ενιαία αντίληψη της ανάγκης για ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ στις σημερινές συνθήκες. Ισχυρό ΚΚΕ - συνέχισε - σημαίνει ένα κόμμα οργανωμένο, γερό και δυνατό, πρώτα και κύρια στους χώρους δουλιάς. Οσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ στην εργατική τάξη - τόνισε - τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες για την εξασφάλιση και προώθηση συμμαχιών και συσπειρώσεων, για την ανάπτυξη αποτελεσματικής αντιπαράθεσης. Ταυτόχρονα, ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει Κόμμα που: Είναι ικανό να προωθεί στρατηγικούς στόχους, όπως αυτόν του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου. Οργανώνει και προσανατολίζει σωστά τους λαϊκούς αγώνες. Διαθέτει την ικανότητα και την ετοιμότητα γρήγορης αναπροσαρμογής και ιεράρχησης των στόχων. Εχει την ετοιμότητα, ανάλογα με τις συνθήκες, να εναλλάσσει τις μορφές πάλης. Μπορεί να συσπειρώνει και να κινητοποιεί ευρύτερες δυνάμεις. Είναι ικανό για συστηματική μελέτη της πραγματικότητας και γενίκευση της δράσης. Οι άλλοι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν τον καθοδηγητικό του ρόλο. Στηρίζεται στη συλλογικότητα, στην επεξεργασία και υλοποίηση των αποφάσεων.

Από όλα τα παραπάνω, συνέχισε ο ομιλητής, προκύπτουν οι άμεσοι στόχοι για πολιτική και ιδεολογική δουλιά, αλλά και τα καθήκοντα που σήμερα τίθενται μπροστά στα κομματικά μέλη του ΚΚΕ, ώστε να εξασφαλιστεί η πρωτοπόρα δράση και δουλιά των Κομματικών Οργανώσεων. «Κύριο και βασικό - τόνισε - είναι η διαρκής και συστηματική προσπάθεια σύνδεσης της τακτικής και της στρατηγικής». Από αυτή την άποψη, είναι ανάγκη να συνειδητοποιείται ότι στις σημερινές συνθήκες ο αντιιμπεριαλιστικός - αντιμονοπωλιακός αγώνας είναι πολύ πιο άμεσα συνδεδεμένος με τον αντικαπιταλιστικό αγώνα και την πάλη για το σοσιαλισμό. Ετσι, είναι ανάγκη να βλέπουμε και να προσπαθούμε να συνδυάζουμε και να εντάσσουμε όλο και πιο αρμονικά την καθημερινή μας δράση με τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ.

Η αντιλαϊκή επίθεση και οι τομείς στους οποίους εκδηλώνεται -συνέχισε ο Κ. Παρασκευάς - έχει την τάση να «τραβάει» την εργατική τάξη προς τα πίσω, σε θέση άμυνας. Εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη φαινομενική αντίφαση, να αποδείξουμε στους εργαζόμενους ότι πρέπει να ξεφύγουμε από το «ειδικό» και το «μερικό», που δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρόσκαιρη προσπάθεια για την προστασία των κεκτημένων. Αντίθετα, είναι ανάγκη να προβάλλουμε το «γενικό» που είναι η ανάγκη ρήξης με το κεφάλαιο συνολικά. Η άποψη που λέει - σημείωσε με έμφαση - ότι «πρέπει να περιοριστώ στο επιμέρους» και να αφήσω για αργότερα το «γενικό» και το «μεγάλο», είναι παγίδα. Για μας δεν υπάρχει αυτός ο σχηματικός περιορισμός. «Λέμε ναι στην πολιτικοποίηση της πάλης, αλλά γνωρίζουμε πως αυτό απαιτεί συστηματική δουλιά και διαφώτιση και δεν είναι κάτι που γίνεται με αποφάσεις - εντολές».

Η ορθότητα των Θέσεων του Κόμματος για το χαρακτήρα της αναμέτρησης που θα υπάρξει με τα μονοπώλια, αποδεικνύεται και με τη μελέτη των επιμέρους προβλημάτων που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, είπε ο ομιλητής και συνέχισε: Οποιο πρόβλημα και να εξετάσουμε, είτε πρόκειται για την ανεργία ή τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικοποιήσεις, την Υγεία και την Παιδεία, είναι βέβαιο ότι εντοπίζονται επιπτώσεις από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, αλλά κάθε ζήτημα και όλα μαζί συνδέονται με το κεντρικό θέμα που είναι η εξουσία του κεφαλαίου και των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ