Σάββατο 8 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Βήμα» για να σταθεί η προβοκάτσια

Υπό τον τίτλο «Πρακτικές συκοφάντησης», το χτεσινό «Βήμα» αναφέρεται στις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις προβοκάτσιες στη διάρκεια της απεργίας την Τετάρτη, γράφοντας: «Ανάλογες αναίτιες επιθέσεις έκανε η κυρία Αλέκα Παπαρήγα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, με άψογη ενορχήστρωση και επιμονή άλλοτε διέσπειρε υποψίες και άλλοτε κατηγορούσε ευθέως τους συνασπισμένους ως εμπνευστές αν όχι καθοδηγητές των εμπρησμών, σήμερα λούζεται αυτά που η ίδια έκανε. Τέτοιες ατεκμηρίωτες επιθέσεις δεν οδηγούν πουθενά». Το «Βήμα» προσπαθεί να δημιουργήσει άθλιες εντυπώσεις και επί τις ουσίας να ακυρώσει τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τους προβοκατόρικους μηχανισμούς που εχθρεύονται το κίνημα. Είναι χοντροκομμένο ψέμα ο ισχυρισμός ότι το ΚΚΕ το 2008 απέδιδε στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ την καθοδήγηση ή την ενορχήστρωση των εμπρησμών και των επεισοδίων. Το Δεκέμβρη του 2008, το ΚΚΕ είπε καθαρά το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να χαϊδεύει τ' αυτιά των κουκουλοφόρων. Το αν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ χάιδευε τέτοια αυτιά, είναι εύκολο να το ελέγξει το «Βήμα», αφού οι τότε δηλώσεις των στελεχών του είναι καταγεγραμμένες.

«

Η "κουκούλα" και η "πέτρα" είναι μητρικά ουσιαστικά στο λεξικό της εξέγερσης (...) δε θα μπορούσε να το κάνει μόνος του (σ.σ. ο αναρχικός - αντιεξουσιαστικός "χώρος"), χωρίς τη μαζική συμμετοχή της Αριστεράς στον ξεσηκωμό και τη συντροφική στάση απέναντι στο "μπλακ μπλοκ" που αυτή - ορθά - επέδειξε», έγραφε ο Ν. Γιαννόπουλος, στην εφημερίδα «Εποχή» της ΑΚΟΑ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή 21 Δεκέμβρη. «Παλιότερα οι εργάτες έσπαγαν τις μηχανές, τώρα οι νέοι σπάνε βιτρίνες», δήλωνε ο Γ. Δραγασάκης, τότε βουλευτής του ΣΥΝ. Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος διαφήμιζε τη «μεγάλη αγκαλιά» τους που «χωράει τους πάντες». Ο Δ. Στρατούλης καυχιόταν «εμείς δεν κάνουμε αποστειρωμένες πορείες, όπως κάνει το ΚΚΕ, που κάνει πορείες - παρελάσεις μόνο του, όπως γίνονταν στον υπαρκτό σοσιαλισμό στην Κόκκινη Πλατεία. Εμείς διαδηλώνουμε με τον κόσμο, με τους πολίτες, με τη νεολαία». Υπερασπιζόταν το μπάχαλο σαν «κοινωνικό κίνημα και κοινωνική εξέγερση», καθώς «τμήματα της νεολαίας, λόγω της οργής που έχουν, πολύ εύκολα φοράνε την κουκούλα, γιατί νομίζουν ότι τους απελευθερώνει». Ο Αλ. Τσίπρας επικροτούσε το «νέο ιδιότυπο κίνημα» και η ΚΟΕ τη «νεολαιίστικη έκρηξη». Αυτά σχολίαζε το ΚΚΕ. Το «Βήμα» ξέρει την αλήθεια, αλλά τη βιάζει, παραπλανώντας τους αναγνώστες του.

Το «Βήμα» ξέρει επίσης ότι προβοκατόρικοι μηχανισμοί υπάρχουν. Και πως ο καθοδηγητής τους ή το ποιος τους ανέχεται, κρίνεται από το ποιος σε τελική ανάλυση ωφελείται από τη δράση τους. Από αυτή τη σκοπιά είναι τουλάχιστον προκλητικό να λέει ότι δε στέκουν οι ισχυρισμοί του ΚΚΕ επειδή βασίζονται στο «λουκ» τους και στο ότι «ήταν, λέει, φουσκωτοί άρα ακροδεξιοί». Από εκεί προκύπτει και το ειρωνικό σχόλιο πως, για το ΚΚΕ, «φαίνεται η ιδεολογία στα μούτρα και τα μούσκουλα του καθενός». Το ΚΚΕ δεν αρκέστηκε σε αόριστες καταγγελίες. Δεν προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Γι' αυτό ο «Ριζοσπάστης» της Πέμπτης είχε «καρέ - καρέ» το σκηνικό της προβοκάτσιας και αποκαλυπτικά στοιχεία που την ξεσκέπαζαν. Είχε μαρτυρίες - από φασιστικές ιστοσελίδες - που περιέγραφαν τη συμμετοχή τους στην προβοκάτσια. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε δηλώσεις της την ίδια μέρα, την Τετάρτη, μίλησε με συγκεκριμένα στοιχεία. Οσοι ήταν παρόντες, ακόμα και δημοσιογράφοι αστικών ΜΜΕ, δεν μπόρεσαν παρά να παραδεχτούν και την προβοκάτσια από «φουσκωτούς» και τα άριστα αντανακλαστικά της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ που την απέτρεψε. Το «Βήμα» επιχειρεί όλα αυτά να τα κρύψει. Σαν να μην έγιναν ποτέ. Ποιον ωφελεί μια τέτοια προσέγγιση και ποιους αθωώνει; Ας το σκεφτούν καλύτερα οι αναγνώστες του.


Β. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ