Πέμπτη 6 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ «ΜΑΡΦΙΝ»
Τραγικός θάνατος για τρεις εργαζόμενους

Eurokinissi

Τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός του χτεσινού εμπρησμού από ομάδα κουκουλοφόρων στο κτίριο της τράπεζας ΜΑΡΦΙΝ στην οδό Σταδίου 23. Οι τρεις τραπεζοϋπάλληλοι έπεσαν θύματα μιας καλά στημένης προβοκάτσιας. Η πυρκαγιά ξέσπασε μετά τις 2.00 στο κτίριο επί της οδού Σταδίου 23, ενώ μέσα σε αυτό υπήρχαν περίπου 20 εγκλωβισμένοι. Οι αναφορές για τα αίτια της πυρκαγιάς ήταν συγκεχυμένα. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 10 κουκουλοφόροι, που είχαν βγει από την πορεία της ΓΣΕΕ/ ΑΔΕΔΥ, έσπασαν λαμαρίνες που είχαν τοποθετηθεί στην πόρτα της τράπεζας, μπήκαν μέσα και έβαλαν φωτιά. Από την πλευρά του, ο Αττικάρχης Γρηγόρης Μπαλάκος δήλωσε ότι «στις 2.03 μ.μ. άτομα που συμμετείχαν στη διαδήλωση επιτέθηκαν με μολότοφ στο κτίριο της τραπέζης».

Λίγο μετά τις 3 μ.μ. πέντε άτομα απεγκλωβίστηκαν από την πυροσβεστική. Ομως τρεις (ένας άνδρας και δύο γυναίκες, η μία εγκυμονούσα) έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία. Οι πυροσβέστες βρήκαν μια νεκρή γυναίκα κοντά σε μπαλκόνι, μία άλλη νεκρή γυναίκα σε αίθουσα του τρίτου ορόφου κι έναν άνδρα σε διάδρομο. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, υπήρχαν άτομα που πετούσαν πέτρες στις πυροσβεστικές δυνάμεις και στα ΜΑΤ.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της διοίκησης του Κρατικού της Αθήνας στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν μετά τις 2.30 μ.μ. δέκα άτομα. Από αυτούς, οι δυο που είναι υπάλληλοι της τράπεζας, με απόφαση της διοίκησης της MARFIN, μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό νοσοκομείο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών. Στο νοσοκομείο εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση τραυματίας που πήδηξε απ' το μπαλκόνι της τράπεζας. Το ΕΚΑΒ παρέλαβε και μετέφερε σε νοσοκομεία 7 τραυματίες και 3 που παρουσίασαν συμπτώματα δύσπνοιας. Απ' αυτούς οι 3 μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, 1 στο Κρατικό της Νίκαιας - που μετά τις πρώτες βοήθειες έφυγε - 2 στο Σωτηρία - που παρέμειναν για προληπτικούς λόγους - και 4 στο Κρατικό νοσοκομείο της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι στις 5 μ.μ. ομάδες ΔΕΛΤΑ κατεβαίνουν ανάποδα τη Σταδίου, σταθμεύουν τα μηχανάκια τους στη συμβολή με τη Χρ. Λαδά, βγάζουν τα γκλομπ και επιτίθενται στον κόσμο που είναι συγκεντρωμένος έξω από το κτίριο της ΜΑΡΦΙΝ.

Για το θάνατο των τριών εργαζομένων η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας κήρυξε για σήμερα 24ωρη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σε σχετική ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι εκτός από τους φυσικούς αυτουργούς που «πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά» υπάρχουν και «οι ηθικοί αυτουργοί». Αυτοί «πρέπει να αναζητηθούν στην ασκούμενη πολιτική, στην επιχειρησιακή στάση της αστυνομίας αλλά και στις Διοικήσεις των Τραπεζών που με την εκβιαστική τους πρακτική εμποδίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και με την ανευθυνότητά τους δεν λαμβάνουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας...».

Την ευκαιρία να επιτεθεί στους εργαζόμενους της χώρας συνολικά βρήκε η διοίκηση της ΜΑΡΦΙΝ, η οποία αναφερόμενη στην τραγική τύχη των τριών υπαλλήλων, μιλά για «ξύλινα πολιτικά λόγια και τις αντιδικίες σκοπιμότητας ορισμένων πολιτικών στη Βουλή» και για πολιορκία του υποκαταστήματός της «από τους διαδηλωτές και αναρχικούς».

Εφαλτήριο για αντιδραστικές ιαχές ενάντια στους λαϊκούς αγώνες και κραυγές για καταστολή των κινητοποιήσεων και «επιβολή της έννομης τάξης» αποτέλεσε η χτεσινή εγκληματική προβοκάτσια στη διάρκεια της μεγαλειώδους λαϊκής κινητοποίησης με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλου.

Ο εκπρόσωπος της πλουτοκρατίας φανερά θορυβημένος από τις χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις άρπαξε την ευκαιρία να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνες ώρες», εκφράζει την αγωνία του για την «εικόνα της χώρας στην παγκόσμια κοινότητα» και με διατύπωση που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας ζητάει την άμεση καταστολή των λαϊκών αγώνων. «Ολα τα περιθώρια εξαντλήθηκαν. Επιτέλους, θα πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη και να καταλογιστούν ευθύνες», «αναφωνεί» μεταξύ άλλων. Και καλεί την κυβέρνηση να «επιβάλει την τάξη». Κάνει λόγο για «προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος που κάποιοι θέλουν να καταλύσουν» και καλεί τους «πολιτικούς» να αναλάβουν τις ευθύνες τους «και κυρίως αυτούς που μιλούν για ανυπακοή στο σύνταγμα, όπως και αυτούς που πάντα χαϊδεύουν τους ταραχοποιούς, αλλά και αυτούς που έχουν την ευθύνη της επιβολής της έννομης τάξης».

Συλλήψεις και προσαγωγές

Επεισόδια και καταστροφές από ομάδες κουκουλοφόρων σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία της Αθήνας. Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε κτίρια επί της οδού Αμαλίας 40 (του πρώην ΣΔΟΕ), κτίριο γραφείων στη Συγγρού 1 και κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών στην οδό Συγγρού 15.

Το βράδυ υπήρχε ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ. ότι προχώρησε σε 15 συλλήψεις και 70 προσαγωγές και πως τραυματίστηκαν 29 αστυνομικοί, ενώ έγινε επέμβαση της αστυνομίας σε κτίριο που τελούσε υπό κατάληψη στα Εξάρχεια στην οδό Ζαΐμη 11. Από την πυροσβεστική ανακοινώθηκε ότι σημειώθηκαν ζημιές σε είκοσι καταστήματα και δεκαπέντε αυτοκίνητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντεκα χρόνια από τη δολοφονική επίθεση στη ΜΑΡΦΙΝ(2021-05-06 00:00:00.0)
«Μυστικό» το πόρισμα εσωτερικού ελέγχου της ΜΑΡΦΙΝ(2013-06-08 00:00:00.0)
Εργαζόμενοι κατήγγειλαν κλίμα τρομοκρατίας(2013-05-18 00:00:00.0)
Καταθέσεις εργαζομένων της «ΜΑΡΦΙΝ»(2013-04-30 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η δίκη για τους νεκρούς της «ΜΑΡΦΙΝ»(2013-04-18 00:00:00.0)
Η δράση προβοκατόρικων μηχανισμών στις 5 Μάη 2010(2011-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ