Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Πληρωμένη απάντηση στην άθλια και σαθρή προπαγάνδα

Με ανακοίνωσή τους τα δύο ταξικά ναυτεργατικά σωματεία παραδίδουν στην κρίση των εργαζομένων αυτούς που επιτίθενται στον αγώνα των ναυτεργατών

Απεργίες όπως αυτή που έκαναν οι ναυτεργάτες τη Δευτέρα, προτάσσοντας τα λαϊκά συμφέροντα, πάντα θα ενοχλούν το κεφάλαιο
Απεργίες όπως αυτή που έκαναν οι ναυτεργάτες τη Δευτέρα, προτάσσοντας τα λαϊκά συμφέροντα, πάντα θα ενοχλούν το κεφάλαιο
Σε ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με την οποία απευθύνονται «προς όλους τους ναυτεργάτες - προς όλους τους εργαζόμενους», επισημαίνουν τα εξής:

«Κατά τη διάρκεια και μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στις 21-22 Απρίλη και 26 Απρίλη εξαπολύθηκε μια οργανωμένη επίθεση κατά του απεργιακού δικαιώματος, από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες που ελέγχουν οι εφοπλιστές και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες (ΣΚΑΪ, MEGA, "Καθημερινή", "Τα Νέα", "Το Βήμα" κ.ά.).

Στη χυδαία αυτή συκοφαντική επίθεση, μεταξύ των άλλων, συμμετέχουν:

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που χαρακτήρισε τους ναυτεργάτες επαναστάτες σε εισαγωγικά και τους κάλεσε να υποταχθούν στην αντιλαϊκή πολιτική, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπουργοί, βουλευτές και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος από κοινού με την ηγεσία της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας που χαρακτήρισε προσβλητικά το δικαίωμα περιφρούρησης της απεργίας "εξαλλοσύνη".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εργατοπατέρας Παναγόπουλος. Δημοσιογράφοι που χρυσοπληρώνονται για να συκοφαντούν τους εργατικούς αγώνες. Επιχειρηματίες που πλουτίζουν από το μόχθο των εργαζομένων.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι αυτοί που επιχειρούν να σπιλώσουν τον αγώνα μας και να ενοχοποιήσουν το απεργιακό δικαίωμα, αυτοί που καταφεύγουν στον αντικομμουνισμό και στη συκοφαντία είναι αντίπαλοι των ναυτεργατών, αντίπαλοι των εργαζομένων. Υπερασπίζονται το άθλιο καθεστώς της εκμετάλλευσης, είναι υπεύθυνοι για την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων, υπηρετούν το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τους επιχειρηματίες του τουρισμού, τους εκμεταλλευτές του λαού.

Φοβούνται την πάλη της εργατικής τάξης, την περιφρούρηση του δικαιώματος της απεργίας. Φοβούνται τη δύναμη του ΠΑΜΕ, του ταξικού κινήματος, τη δύναμη της εργατικής αλληλεγγύης. Ουρλιάζουν από τη λύσσα τους λέγοντας: "Οι αγώνες καταστρέφουν τον τουρισμό, κλείνουν τις επιχειρήσεις, είναι αιτία δεινών για τη χώρα".

Χρησιμοποιούν ψέματα, συκοφαντίες, γελοίους ισχυρισμούς, επιχειρώντας να παρουσιάσουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών ως καθολικά συμφέροντα. Προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες του εκμεταλλευτικού συστήματος που στηρίζουν και της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν, στους εργαζόμενους που μάχονται για τα δικαιώματά τους και στις ταξικές δυνάμεις που βρίσκονται στην πρωτοπορία για κάθε πρόβλημα.

Ποια είναι η αλήθεια

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν δώσει τα πάντα για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των εφοπλιστών. Μειωμένες οργανικές συνθέσεις, εκμετάλλευση "μαύρης" - ανασφάλιστης εργασίας, φοροαπαλλαγές, απαλλαγές από τις εισφορές στο ΝΑΤ και παραγραφή οφειλών εκατομμυρίων ευρώ. Φτηνά καύσιμα και άλλες πολύμορφες χρηματοδοτήσεις.

Οι ναυτεργάτες πληρώνουν καθημερινά την αντεργατική πολιτική και την εκμετάλλευση από τους εφοπλιστές, με την ανεργία, την εντατικοποίηση της δουλειάς, με εγκλήματα που παρουσιάζονται ως εργατικά ατυχήματα. Το 2010 ο κατώτερος μισθός στα καράβια είναι 694 ευρώ και η κατώτερη σύνταξη του ΝΑΤ 400 ευρώ!

Σε αυτή την οδυνηρή κατάσταση προστίθενται και άλλα δεινά με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τα αντιασφαλιστικά μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, στη μείωση των συντάξεων.

Προστίθενται και άλλα δεινά με την απελευθέρωση της Ακτοπλοΐας και των Κρουαζιερόπλοιων για την οποία δεσμεύτηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός απέναντι στους επιχειρηματίες του Τουρισμού.

Θέλουμε να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους.

Απελευθέρωση της Ακτοπλοΐας και των Κρουαζιερόπλοιων σημαίνει:

Απελευθέρωση της δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου να δρομολογεί όποτε θέλει, όπου θέλει και με όποιους όρους θέλει τα πλοία με κριτήρια τη μέγιστη κερδοφορία.

Κατάργηση των οργανικών συνθέσεων (μείωση του αριθμού του πληρώματος) και επέκταση του δουλεμπορίου, με την εκμετάλλευση ανασφάλιστων ναυτεργατών.

Εργασιακό καθεστώς Γαλέρας, βύθιση του ΝΑΤ.

Είναι ψευδέστατος ο ισχυρισμός που λέει ότι η απελευθέρωση θα είναι προς όφελος των εργαζομένων στα νησιά, προς όφελος των μικρών επαγγελματιών.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες διαθέτουν τα πάντα μέσα στα κρουαζιερόπλοια και σε κάθε περίπτωση συναλλάσσονται με μεγάλα συμφέροντα, με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που ισχυροποιούν τη δύναμή τους σε βάρος των μικρών επαγγελματιών.

Οσο αφορά στην Ακτοπλοΐα, στο όνομα της απελευθέρωσης χειροτερεύει συνεχώς η εξυπηρέτηση των νησιών, αυξάνονται τα εισιτήρια και ο ναύλος των οχημάτων, ενώ επιδοτούνται οι εφοπλιστές με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τις λεγόμενες άγονες γραμμές. Απέναντι σ' αυτή τη κατάσταση αντιδρούν οι ναυτεργάτες και οργανώνουν τον αγώνα τους διεκδικώντας πλήρη - σταθερή εργασία, δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Η 48ωρη απεργία των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στις 21-22 Απρίλη χαρακτηρίστηκε παράνομη και καταχρηστική από το δικαστήριο, αλλά η απεργία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και με πρόσθετο αίτημα την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος.

Στην 24ωρη απεργία 26 Απρίλη, στην οποία αναγκάστηκε να συμμετέχει και η ΠΝΟ, ο αγώνας επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση της απελευθέρωσης των Κρουαζιερόπλοιων, με αιχμή το πλοίο "ΖΕΝΙΘ", με σημαία Μάλτας, που αποβιβάζει και επιβιβάζει επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, καταστρατηγώντας κάθε εργατικό δικαίωμα, εκμεταλλευόμενο ανασφάλιστα πληρώματα, χωρίς δικαιώματα. Για την απεργία ενημερώθηκαν η ναυτιλιακή εταιρεία και οι πράκτορες για να μη φέρουν τους επιβάτες στο λιμάνι, αλλά αυτοί επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τους επιβάτες για να χτυπηθεί η απεργία.

Δεν τα κατάφεραν. Τα σωματεία και η περιφρούρηση της απεργίας συζήτησαν με τους επιβάτες, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των ναυτεργατών και από κοινού διεκδικήθηκε η μετάβαση σε ξενοδοχείο.

Αυτή είναι η αλήθεια που βιάζουν οι αντίπαλοι των ναυτεργατών.

Προειδοποιούμε όλους αυτούς ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα και το ναυτεργατικό κίνημα έχουν τη δύναμη να τους χαλάσουν τα σχέδια, απαντώντας στην ιδεολογική τρομοκρατία και στην καταστολή με κλιμάκωση του αγώνα.

Θυμίζουμε σε όλους ότι οι ναυτεργάτες όχι μόνο δεν υποκύπτουν σε αντεργατικές αποφάσεις, σε αποφάσεις σκοπιμότητας των δικαστηρίων, αλλά έχουν δώσει περήφανη απάντηση ακόμα και στην περίπτωση της πολιτικής επιστράτευσης τόσο επί κυβέρνησης ΝΔ όσο και επί ΠΑΣΟΚ.

Τώρα! Ακόμα πιο αποφασιστικά οργανώνουμε την Πανελλαδική Απεργία την 1η Μάη. Με τον αγώνα μας τιμάμε την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, αντιπαλεύουμε την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζουμε την εφοπλιστική επίθεση, την επίθεση του κεφαλαίου, διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.

Επιτυγχάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων. Δυναμώνουμε την ταξική ενότητα της Εργατικής Τάξης, κτίζουμε την κοινωνική συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα.

Ανάπτυξη και ναυτιλιακή πολιτική με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Τα πλοία στα χέρια των παραγωγών του πλούτου, λαϊκή περιουσία.

Καμία θυσία για την πλουτοκρατία - Νόμος είναι το δίκιο του Εργάτη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ