Σάββατο 3 Απρίλη 2010 - Κυριακή 4 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Για τους εργοδότες υπάρχει χρήμα

Την ώρα που η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας δηλώνουν στις τηλεοπτικές ρούγες ότι δεν υπάρχει σάλιο για τους ανέργους, την ώρα που πάνω από 500.000 μακροχρόνια άνεργοι δε λαμβάνουν ούτε το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 454 ευρώ, η κυβέρνηση έχει λεφτά για να ενισχύσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Την περασμένη Τετάρτη - την επομένη δηλαδή των κινητοποιήσεων της Επιτροπής του ΠΑΜΕ κατά της Ανεργίας - ο πρωθυπουργός έσπευσε στον ΟΑΕΔ στο Περιστέρι για να δείξει την ευαισθησία της κυβέρνησής του για την ανεργία. Και με πρόσχημα την ανεργία, βγήκε και φιλοδώρησε τους εργοδότες με το ποσό των 816.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 720.000.000 θα πάνε απευθείας στις τσέπες της μεγαλοεργοδοσίας.

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού «εξειδίκευσε» άμεσα ο ΟΑΕΔ, που ανακοίνωσε τα 4 πρώτα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για 4 χρόνια σε 40.000 θέσεις εργασίας ανέργων ύψους 500.000.000 ευρώ. Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων για τους «κοινούς ανέργους» θα ανέρχεται στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για το 1ο έτος, το 75% των ασφαλιστικών εισφορών το 2ο, το 50% το 3ο και το 25% το 4ο έτος. Σε μια δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων που θα απασχολήσουν νέους 30 ετών, ή αυτούς που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης και υπολείπονται 5 έτη ασφάλισης για σύνταξη, καθώς και πολύτεκνους και γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, οι επιχειρηματίες θα επιδοτηθούν με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών το 1ο και 2ο έτος και με 50% το 3ο και 4ο.

Το κόστος της επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ μιας χούφτας καπιταλιστών, θα βαρύνει τον ΟΑΕΔ.

  • Ειδικό διετές πρόγραμμα επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις για τις θέσεις 25.000 ανέργων, ύψους 170.000.000 ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Εργασίας. Στην κατηγορία των «κοινών» ανέργων, η επιχορήγηση των εργοδοτών θα ανέλθει στο 80% του κόστους των εισφορών για το 1ο έτος και στο 60% για το 2ο έτος. Στις άλλες κατηγορίες η επιχορήγηση θα ανέλθει στο 80% για το 1ο και 2ο έτος. Προτεραιότητα στα δύο παραπάνω προγράμματα θα έχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της «πράσινης ανάπτυξης».
  • Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των μεγαλοξενοδόχων, ύψους 50.000.000 ευρώ, για να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους και να «δεηθούν» να επαναπροσλάβουν τους ανέργους. Το διάστημα της επιδότησης θα είναι δύο μήνες και θα ανέρχεται στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών και θα βαραίνει τον ΟΑΕΔ.

Σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» και για να καλύψει τον πακτωλό αυτό των χρημάτων που δωρίζει στο κεφάλαιο, η κυβέρνηση ανακοινώνει και ένα πρόγραμμα «γυναικείας επιχειρηματικότητας», ύψους 96 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο θα επιδοτηθούν 4.000 γυναίκες ηλικίας 22 έως 64 ετών. Και εδώ το πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα στην «πράσινη οικονομία». Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σε βάρος των ανέργων γυναικών ξεπερνάει κάθε όριο, καθώς τη στιγμή που η κυβερνητική πολιτική στερεί εκατοντάδες χιλιάδες άνεργες γυναίκες από το επίδομα ανεργίας, τις καλεί να γίνουν επιχειρηματίες και μάλιστα στην «πράσινη οικονομία».

Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω είναι μόνο η πρώτη δόση ενίσχυσης του κεφαλαίου. Στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της κυβέρνησης βρίσκεται το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», το οποίο μέχρι το 2013 θα ρίξει στα ταμεία της μεγαλοεργοδοσίας κεφάλαια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην πρώτη γραμμή αποδέκτες θα είναι οι επιχειρήσεις στους τομείς του Περιβάλλοντος, του τουρισμού, της πληροφορικής, αλλά και της «κοινωνικής οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ