Σάββατο 23 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ατμομηχανή για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα

Διεκδικεί για λογαριασμό της αστικής τάξης πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών σε περιοχές όπως το Κόσσοβο είναι αδιάψευστος μάρτυρας της φονικής στρατηγικής ΝΑΤΟ και ΕΕ

Associated Press

Τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών σε περιοχές όπως το Κόσσοβο είναι αδιάψευστος μάρτυρας της φονικής στρατηγικής ΝΑΤΟ και ΕΕ
Η ελληνική κυβέρνηση συντάσσεται πλήρως και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση των σχεδιασμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια. Το ξεκάθαρο αυτό στίγμα επανέλαβε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την πολιτική που θα ακολουθήσει το υπουργείο Εξωτερικών.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Σπύρος Χαλβατζής, εξέφρασε την κατηγορηματική διαφωνία του στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών στόχων της ΕΕ στην περιοχή.

Το έτος 2014 αποτελεί το συμβολικό έτος της ολοκλήρωσης της διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια, επισήμανε ο Δ. Δρούτσας, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα έχει όφελος από την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των βαλκανικών κρατών». Οπως είπε, «η χώρα μας είναι το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά και η πλέον ανεπτυγμένη οικονομικά και πολιτικά», οπότε «έχει τις δυνατότητες να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Είναι φανερό από τα λεγόμενα του υπουργού ότι η κυβέρνηση ταυτίζει το «εθνικό συμφέρον» με το συμφέρον της ντόπιας αστικής τάξης, η οποία θα είναι και η μόνη κερδισμένη από την ένταση της οικονομικής διείσδυσης στις χώρες των Βαλκανίων.

Οσον αφορά στις διενέξεις στη Βαλκανική, ο Δ. Δρούτσας αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι η Ελλάδα προτείνει ένα «συλλογικό πλαίσιο αρχών για την ειρηνική επίλυση επί τη βάσει πάντα του διεθνούς δικαίου».

Ελλοχεύουν νέοι μεγαλύτεροι κίνδυνοι

«Το ΚΚΕ έχει εκφράσει εδώ και καιρό, αλλά και με αφορμή τη στρατηγική για τη διεύρυνση του 2009, όσον αφορά τις χώρες των Βαλκανίων, τη διαφωνία του», ξεκαθάρισε στην ομιλία του ο Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας ότι «οι κίνδυνοι για νέες επεμβάσεις και νέους πολέμους είναι ανοιχτοί, γιατί αυτό χαρακτηρίζει την πορεία της ΕΕ και τις κεντρικές της επιλογές». Πρόσθεσε ακόμα ότι «στις χώρες των Βαλκανίων υπάρχουν ξένες στρατιωτικές βάσεις και αυτές συνιστούν έναν ακόμη κίνδυνο».

Τόνισε πως «η ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ θα χειροτερεύσει την κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους στην ευρύτερη περιοχή», αφού «εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου αλλά και γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Ο Σπύρος Χαλβατζής σχολίασε την προώθηση της ένταξης στο ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι «οξύνει τις αντιθέσεις στην περιοχή και οι κυρίαρχες δυνάμεις σε αυτή τη χώρα δεν έχουν εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις και βλέψεις». Σημείωσε ότι «η ένταση της κρίσης στην Κροατία, στην Ερζεγοβίνη και στη Σερβία οξύνει την αστάθεια και από την άλλη εμφανίζονται καινούριες εθνικιστικές κορόνες. Υπάρχει έντονη παρέμβαση της Τουρκίας που - εμείς τουλάχιστον - δεν υποτιμάμε».

Προτεκτοράτα παντού

Στο θέμα του αδιευκρίνιστου της ελληνικής στάσης για το θέμα του Κοσσόβου και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης εστίασε τη δική της παρέμβαση η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Ειδικά για το Κόσσοβο έθεσε το ερώτημα: «Τι θα φτιάξετε; Ενα άτυπο αμερικάνικου τύπου Λουξεμβούργο;». Ενώ θύμισε ότι στην περιοχή υπάρχει «αμερικανικό έδαφος που λέγεται Μπόντστιλ, 285 χιλιόμετρα γιγάντιου ασφαλτόδρομου», κάνοντας παράλληλα λόγο για «υβρίδιο, μη λειτουργικό κράτος που λέγεται Βοσνία - Ερζεγοβίνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ