Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ» ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετ' επαίνων δεκτή η πρωτοβουλία Κύρκου

Σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα εξήρε τη συνδρομή του στη συντονισμένη επίθεση σε βάρος των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων

Εγκωμιαστικά σχολιάστηκε απ' το πολιτικό προσωπικό και τα ποικιλώνυμα φερέφωνα της άρχουσας τάξης η πρωτοβουλία του Λ. Κύρκου να προσφέρει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την προώθηση της αντιλαϊκής της πολιτικής.

Απ' το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας - κλειστή και μετά δείπνου σε επιλεγμένους πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες - προπαγανδίστηκε απ' τον ίδιο αλλά και απ' τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σαν «ανάγκη» η «συνεννόηση» και η «εθνική συναίνεση», η υποταγή δηλαδή του λαού σε μια πολιτική που καρατομεί τα δικαιώματά του για χάρη της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας.

Ο Λ. Κύρκος στην ομιλία του αναπαρήγαγε αυτούσια την προπαγάνδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - πλουτοκρατίας, λέγοντας ότι «πρέπει όλοι να αποδεχθούμε τις επιβαλλόμενες θυσίες» και εμφάνισε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ σαν ένα σχέδιο που αναδιανέμει τον πλούτο προς όφελος του λαού.

Κατήγγειλε όσους αντιδρούν και αντιστέκονται για «πολεμικά σαλπίσματα» που «ηχούν σαν ύβρις» σε μια «χώρα που επουλώνει τις πληγές της από έναν αδικαίωτο εμφύλιο πόλεμο» και ζήτησε απ' την πλειοψηφία του λαού να αυτοχειριαστεί και να γίνει εγγυήτρια δύναμη της «εσωτερικής ειρήνης που θα απορρίψει τους νεο-Ζαχαριαδικούς τυχοδιωκτισμούς»!

Εφτασε μάλιστα στο σημείο να στηλιτεύσει τους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος σαν «πυροδότηση πολέμου στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας ως λύση στα προβλήματα και ως υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο».

Πήρε την «πάσα» η κυβέρνηση

Παίρνοντας «πάσα» από το κήρυγμα της ταξικής υποταγής που εκφώνησε ο Λ. Κύρκος, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε με μπόλικο αντικομμουνισμό να εξάρει την προσφορά του στο αστικό πολιτικό σύστημα. Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο Λ. Κύρκος, ο πρωθυπουργός ζήτησε «να σπάσουμε τα τείχη των αντιπαραθέσεων και να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις για να πάει η χώρα μπροστά».

Σε άλλο σημείο, εγκωμίασε τον Λ. Κύρκο και την πολεμική ενάντια στο σοσιαλισμό και το ΚΚΕ, λέγοντας: «Οταν η έννοια της αριστεράς είχε δυσφημιστεί από το σοβιετικό μπλοκ, ο Λ. Κύρκος ήρθε με ρηξικέλευθες προτάσεις να απελευθερώσει αυτή την έννοια από δογματισμούς, ορθοδοξίες και αυταρχισμούς. Αυτή η πράξη αναγνωρίζεται σήμερα και εγώ αναγνωρίζω τη συμβολή του».

Οπως αναμενόταν, η εκδήλωση και τα όσα ειπώθηκαν σ' αυτή, κυρίως όμως οι στόχοι που θέλησε να υπηρετήσει, επικροτήθηκαν από τον αστικό Τύπο και πολιτικές δυνάμεις, ανάμεσά τους και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ

Στριμωγμένος από τις πρωτοβουλίες του Λ. Κύρκου και την απήχηση που αυτή έχει στο εσωτερικό του φαίνεται πως είναι ο ΣΥΝ. Ενώ στο κοντινό παρελθόν πρόβαλε δημαγωγικά τον Κύρκο σαν «σύμβολο» της επίπλαστης «ενότητας της αριστεράς», τώρα προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση του, παρά το γεγονός ότι στελέχη του συμμετείχαν στην προχτεσινή εκδήλωση.

Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσας σε συνέντευξή του χτες στον ρ/σ «ΣΚΑΪ» εξέφρασε εμμέσως την ενόχληση της ηγεσίας του κόμματος για το ότι δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση αυτή, ενώ εμμέσως πλην σαφώς χρέωσε στον Λ. Κύρκο πρόθεση στήριξης του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ωστόσο είπε ότι το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ θα συζητηθεί και θα καταληχθεί το επόμενο διάστημα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης απηύθυνε πρόσκληση στον Γ. Παπανδρέου αν «ειλικρινά θέλουμε να γκρεμίσουμε τα τείχη και να ανοίξουμε τους δρόμους των συνεργασιών και στην Ελλάδα, ένας είναι ο τρόπος: απλή αναλογική» ώστε «τα κόμματα να υποχρεώνονται να αναζητούν προγραμματικές συγκλίσεις για να υλοποιήσουν την εντολή του λαού».

Το εύθραυστο εσωκομματικό κλίμα πυροδότησαν χτες δυο ακόμα παρεμβάσεις: Με ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία για την αριστερή ανασύνθεση στον ΣΥΝ» κατήγγειλε τα όργανα του κόμματος για «αφωνία» απέναντι στις δηλώσεις Κύρκου, για τον οποίο εκτιμάει ότι βρίσκεται «εκτός της πολιτικής του ΣΥΝ». Την ίδια ώρα, ο Φ. Κουβέλης έριχνε λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με την ηγεσία του ΣΥΝ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τον τελικό λόγο στις όποιες αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ