Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΚΕ - ΠΣΑΚ
Συλλογικές απαντήσεις στα προβλήματα

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΣΑΚ Γ. Ζαφειρόπουλο (αριστερά στη φωτ.) και Κ. Αλεξανδρίδη (δεξιά)
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΣΑΚ Γ. Ζαφειρόπουλο (αριστερά στη φωτ.) και Κ. Αλεξανδρίδη (δεξιά)
Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι αθλητές της καλαθοσφαίρισης βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ) και τον υπεύθυνο του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ, Θοδωρή Λιάππη.

Οι εκπρόσωποι του ΠΣΑΚ, Κώστας Αλεξανδρίδης (γενικός διευθυντής) και Γιάννης Ζαφειρόπουλος (νομικός σύμβουλος), ενημέρωσαν τον εκπρόσωπο του Κόμματος για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλαθοσφαιριστές, τις πετυχημένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους αλλά και την απόφαση της έκτακτης ΓΣ του Συνδέσμου να προκηρυχθεί απεργία την 4η αγωνιστική για την Α1 και την 5η για την Α2 κατηγορία.

«Υπάρχει μια στρεβλή εικόνα στην πλειοψηφία του κόσμου», τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΠΣΑΚ. «Οι πάρα πολύ καλά αμειβόμενοι είναι ελάχιστοι. Οι περισσότεροι καλαθοσφαιριστές είναι εργαζόμενοι με πάρα πολλά προβλήματα, όπως όλοι οι άλλοι. Οι απολαβές τους ουσιαστικά αντιστοιχούν μ' αυτές ενός δημόσιου υπαλλήλου. Μόνο που δεν είναι λίγες οι φορές που δεν τους καταβάλλονται τα δεδουλευμένα, δεν έχουν ασφάλιση, κλπ.». Στις διεκδικήσεις τους είναι θεσμικά (π.χ. απαγόρευση μεταγραφών αν δεν έχουν εξοφληθεί τα χρέη του προηγούμενου μήνα, εξαίρεση των ομάδων από τον πτωχευτικό νόμο), εργασιακά και ασφαλιστικά αιτήματα.

Από την πλευρά του ο Θ. Λιάππης επισήμανε την αξία που έχει - συμβολικά και πρακτικά - η απόφαση των καλαθοσφαιριστών για συλλογική δράση και διεκδίκηση. Απέναντι σε πολύ ισχυρά συμφέροντα, εντός και εκτός αθλητισμού. Πρόσθεσε την άποψη του ΚΚΕ ότι μπορεί και πρέπει να ισχυροποιηθεί αλλά και να διευρυνθεί η προσπάθειά τους. Με τη δημιουργία μετώπου, όπου θα συμμετέχουν αθλητές από άλλα αθλήματα και θα διεκδικήσουν από κοινού τα δικαιώματά τους.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κ. Αλεξανδρίδης δήλωσε: «Κατ' αρχήν να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους του Κομμουνιστικού Κόμματος, που εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καλαθοσφαιριστής. Με διαρκή επικοινωνία ανταλλάσσουμε απόψεις και ζητάμε τη βοήθειά τους και σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουμε μπροστά μας. Ενημερώσαμε για όλα τα θέματα που μας αφορούν. Μας διαβεβαίωσαν ότι για μια ακόμα φορά θα μας βοηθήσουν, και μέσα από τη Βουλή, ώστε να βρεθεί επιτέλους μια λύση».

Ο Θ. Λιάππης ανέφερε: «Θεωρούμε σημαντική τη σημερινή συνάντηση γιατί διεξήχθη σε μια κρίσιμη στιγμή για το Σύνδεσμο. Βρίσκονται σε φάση κινητοποιήσεων με αποφάσεις της έκτακτης ΓΣ που έκαναν. Κινητοποιήσεων που φέρνουν στο προσκήνιο εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είναι σημαντικό αθλητές να κινητοποιούνται ενωμένοι με συλλογικές αποφάσεις. Για βασικά προβλήματα του χώρου τους. Που μένουν χρόνια άλυτα, με ευθύνη των κυβερνήσεων και της ΓΓΑ.

Θέλουμε να συμβάλουμε στην προβολή και στην επίλυσή τους. Είναι σημαντικό ότι μέσα από το συνδικαλιστικό τους όργανο οι καλαθοσφαιριστές αποφάσισαν συλλογικά και προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Είναι βασικό και απουσίαζε, σε ένα βαθμό, να υπάρχει και σε αυτό το χώρο διεκδίκηση. Είναι σημαντικό (και) για τον αθλητικό χώρο να υπάρχουν συλλογικοί αγώνες, συλλογικές αποφάσεις. Εμείς θεωρούμε, ως Κόμμα, ότι αυτό έχει ξεχωριστή σημασία και αξία. Θα στηρίξουμε όσο μπορούμε τα δίκαια αιτήματα που έχουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ