Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι τράπεζες διαμορφώνουν το ... «νέο μοντέλο»

Στόχος η συγκέντρωση κεφαλαίων για μεγαλύτερες τουριστικές μονάδες

Μετά τους μεγαλοβιομήχανους έρχονται και οι τραπεζίτες να θέσουν τις αντιδραστικές αξιώσεις τους. Ενθαρρυμένοι από τις διακηρύξεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, απαιτούν το αποφασιστικό χτύπημα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων με άμεσες και ριζικές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις σε βάρος τους.

Στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) «Τουρισμός και Ανάπτυξη», που ολοκληρώθηκε χτες, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EUROBANK Ν. Καραμούζης έφερε στο προσκήνιο τις σκληρές απαιτήσεις του τραπεζιτικού κεφαλαίου. Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, έκανε λόγο για ανάγκη «επίπονων προσαρμογών», «κόστος», «ανάληψη ευθυνών και συμμετοχή όλων», προφανώς χωρίς να εννοεί και τις τράπεζες, οι οποίες δείχνουν απροθυμία να αποχωριστούν τα όλο και αυξανόμενα ετήσια υπερκέρδη τους. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι απαιτείται σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα, παρωχημένες αντιλήψεις, οργανωμένες μειοψηφίες, αλλά και η αντιμετώπιση «ενός αριστερού ανορθολογισμού που διαπερνά κάθε έκφανση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής». Τα περί κατεστημένων συμφερόντων και μειοψηφιών αποτελούν βεβαίως την τυπική φρασεολογία όλων εκείνων που εναντιώνονται στις αντιδράσεις του λαϊκού κινήματος.

Το στέλεχος της EUROBANK, η οποία συνεργάζεται με τον ΣΕΤΕ για τη διαμόρφωση των αρχών ενός νέου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης, οπότε και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η παρέμβασή της, επισήμανε στην τοποθέτησή του ότι ο τραπεζικός δανεισμός προς τον τουριστικό κλάδο είναι σχετικά χαμηλός σε σχέση με άλλους (7,3 δισ. ευρώ υπόλοιπο το 2009). Απέδωσε αυτό το γεγονός στους «διαχρονικά αδύναμους ισολογισμούς» και τις ζημιές στις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και στα λίγα ίδια κεφάλαια που αξιοποιούνται, ενώ άφησε αιχμές ότι τα νούμερα ίσως δεν αποδίδουν και την πραγματική «δυναμική» του κλάδου. Στο «διά ταύτα» έθεσε την κατεύθυνση για μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κλάδο, ώστε να ευνοηθεί η χρηματοδότησή του, καθώς κρίνεται μικρό το μέγεθος ακόμη και των μεγάλων τουριστικών μονάδων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της «Τράπεζας Πειραιώς» Θ. Πανταλάκης ζήτησε την εγγύηση του Δημοσίου για το δανεισμό των τουριστικών επιχειρήσεων, άρση του καμποτάζ, νέο χωροταξικό και υιοθέτησε τις πρόσφατες θέσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για την ποικιλόμορφη ενίσχυση των μεγαλοξενοδόχων από το Δημόσιο.

Στο ίδιο συνέδριο λίγο αργότερα, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Α. Γκερέκου δήλωνε ακάθεκτη το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησής της, επισημαίνοντας ότι «η τουριστική επιχειρηματικότητα χρειάζεται άμεση στήριξη και αυτό είναι αναμφισβήτητο γεγονός», ενώ απαντούσε στο αίτημα του τουριστικού κεφαλαίου - όπως τέθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ν. Αγγελόπουλο στην έναρξη του Συνεδρίου - για «συνεχή και ειλικρινή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», σημειώνοντας: «Οπως βρισκόμασταν δίπλα σας από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, έτσι θα βρισκόμαστε δίπλα σας και από την πλευρά της κυβέρνησης». Ο ίδιος ζήτησε επίσης δανειοδοτήσεις με εγγύηση του Δημοσίου και «πάγωμα» καταβολής τόκων για 2 χρόνια.

Η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού εξήγγειλε: Εργα υποδομής με γνώμονα την τουριστική ανάπτυξη! Παροχή κινήτρων με πρόσχημα τις οικολογικές τροποποιήσεις στις εγκαταστάσεις. Προώθηση του Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Απόσυρση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πανηγύρια» για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων(2014-01-08 00:00:00.0)
Ενισχύει ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες(2013-07-31 00:00:00.0)
«Ραμμένη» στα μέτρα των μεγαλοεπιχειρηματιών(2011-10-05 00:00:00.0)
Στο ΣτΕ κατά του χωροταξικού του τουρισμού(2009-10-15 00:00:00.0)
«Φωτογραφία» επενδυτικών σχεδίων του μεγάλου κεφαλαίου(2008-10-19 00:00:00.0)
«Ευελιξία» υπέρ των επενδυτών(2007-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ