Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Με πολιτικές συζητήσεις και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα κύλησε η χτεσινή, πρώτη μέρα του 35ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που φέτος κορυφώνεται στη Θεσσαλονίκη

Το κουβανέζικο περίπτερο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών
Το κουβανέζικο περίπτερο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών
Χιλιάδες νέοι, εργαζόμενοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας αντάμωσαν χτες βράδυ στο μεγάλο ραντεβού της νεολαίας του ΚΚΕ, στο 35ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες έδωσαν το «παρών» στο αγωνιστικό προσκλητήριο, που καλεί σε συστράτευση με το ΚΚΕ στους αγώνες και στην κάλπη. Στο μόνο δρόμο που μπορεί να χαλάσει τα αντιλαϊκά σχέδια.

Με τη συμμετοχή τους δήλωσαν «παρών», έτοιμοι να μπουν δυναμικά στον αγώνα που θα διεκδικήσει ανάπτυξη για το λαό, να δυναμώσουν το μέτωπο που θα βάλει πλώρη για τη λαϊκή εξουσία. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, θα κορυφωθούν το Σάββατο με την κεντρική πολιτική ομιλία από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη μεγάλη γιορτή της νεολαίας, που δείχνει το δρόμο της ανυπότακτης πάλης, ξεχωριστά εμφανής ήταν η μαζική συμμετοχή νεολαίων που γνώρισαν την ΚΝΕ από τους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, από τους αγώνες για την παιδεία, την υγεία, τη δουλειά με δικαιώματα. Από κοντά και οι εργαζόμενοι σε μεγαλύτερες παραγωγικές ηλικίες που βιώνουν στο πετσί τους τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης με μεγαλύτερη ένταση αυτή την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Σ' όλους τους χώρους του φεστιβάλ στήθηκαν δεκάδες «πηγαδάκια» - συζητήσεις για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, το δρόμο που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Εγιναν επίσης δυο κεντρικές συζητήσεις, μία για την Παιδεία και μία για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια (το ρεπορτάζ από τη συζήτηση για τα Βαλκάνια θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ρ»).

Μια... μεγάλη, μεγάλη παρέα στην ταβέρνα του Φεστιβάλ
Μια... μεγάλη, μεγάλη παρέα στην ταβέρνα του Φεστιβάλ
Πλούσιο και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε όλες τις εξέδρες. Στην κεντρική με τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς και τον Ντιλέκ Κοτ σε ήχους Βαλκάνιους, που μέσα από το δάκρυ και το μοιρολόι για τα βάσανα που γεννά το εκμεταλλευτικό σύστημα στο πέρασμα των αιώνων, τελικά οδηγούν στην ανάταση, την αντίσταση. Αλλά και στις άλλες δύο εξέδρες που φιλοξένησαν τα λαϊκά, έντεχνα και ροκ ακούσματα.

Ο μεγάλος χώρος του Φεστιβάλ στολισμένος με τις πρωτότυπες κατασκευές που επί μέρες δημιουργούσαν τα μέλη της ΚΝΕ, φιλοξένησε στην αγκαλιά του, (στα διάφορα περίπτερα που στήθηκαν), τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, όλη τη σύγχρονη ιστορία αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Από την αντίσταση του λαού στον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, γενικότερα την αντιιμπεριαλιστική δράση, τους αγώνες για μόρφωση, υγεία και παιδεία, τους αγώνες ενάντια στην καταστολή που πάει χέρι χέρι με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Στο περίπτερο του «Οδηγητή», ανάγλυφη η συμβολή της εφημερίδας της ΚΝΕ στην προβολή των προβλημάτων και των προβληματισμών της νεολαίας, στην ανάδειξη των αγώνων της, και στην ιδιαίτερη προβολή των αγώνων που θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί και νικηφόροι. Στο χώρο λειτουργούν επίσης περίπτερα για τους Νέους Εργαζόμενους, την Παιδεία, το ΠΑΜΕ, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, τα Ναρκωτικά, αλλά και της ΕΔΥΕΘ, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τα λαϊκά δικαιώματα, της Εθνικής Αντίστασης, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, ενώ μια περιοχή του φεστιβάλ διατέθηκε στις θεραπευτικές κοινότητες για να προβάλουν την πάλη τους ενάντια σ' όλα τα ναρκωτικά.


Μαζικότατες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη από την πρώτη κιόλας μέρα
Μαζικότατες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη από την πρώτη κιόλας μέρα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ