Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Διαξιφισμοί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για να κρύψουν την εμπλοκή τους

Με διαξιφισμούς ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να κρύψουν την εμπλοκή τους στη βρώμικη υπόθεση με τις μίζες και τις αποκαλύψεις ότι η «Ζήμενς» τροφοδοτούσε με χρήματα και τα δυο πολιτικά κόμματα, εξελίσσεται η υπόθεση του σκανδάλου, με αφορμή και την πειθαρχική έρευνα σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού που χειρίστηκε την υπόθεση.

Αντιπαράθεση όμως υπάρχει και στην ηγεσία της Δικαιοσύνης με ανταλλαγή εγγράφων με σκληρούς χαρακτηρισμούς μεταξύ του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε και του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και προϊστάμενου της Επιθεώρησης Δικαστηρίων Ι. Παπανικολάου.

Συγκεκριμένα, ο Ντ. Ρόβλιας, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, σε δήλωσή του κάνει λόγο για παρασκηνιακή χειραγώγηση της υπόθεσης από τη ΝΔ και ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα τα έγγραφα που αντηλλάγησαν μεταξύ των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, με αφορμή την πειθαρχική έρευνα του Ν. Ζαγοριανού. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας καλεί το ΠΑΣΟΚ να αφήσει τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει ανεπηρέαστη, αντί να της ζητά κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου τη δημοσιοποίηση μιας εν εξελίξει πειθαρχικής έρευνας.

Οσον αφορά την αντιπαράθεση στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, αυτή ξεκίνησε στις αρχές Σεπτέμβρη και, σύμφωνα με πληροφορίες, στα έγγραφα που αντηλλάγησαν μεταξύ Τέντε και Παπανικολάου χρησιμοποιήθηκαν βαριές εκφράσεις. Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός Ι. Τέντες είχε ζητήσει από τον Ι. Παπανικολάου να του παραδώσει τη δικογραφία για την πειθαρχική έρευνα του Ν. Ζαγοριανού και να την αναλάβει η εισαγγελία λόγω ιδιαιτερότητας της υπόθεσης. Ο Ι. Παπανικολάου φαίνεται να αρνήθηκε και την άρνησή του την εξέφρασε γραπτώς, σημειώνοντας ότι εκδηλώθηκε σε ύποπτο χρόνο το αίτημα για παράδοση της δικογραφίας, ενώ άφηνε υπονοούμενα και για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Δικαστηρίων στο έγγραφό του σημείωνε ότι η αφαίρεση της δικογραφίας ουσιαστικά συνιστά παράβαση καθήκοντος και απαξίωση του θεσμού της επιθεώρησης δικαστηρίων.

Μπροστά στον κίνδυνο να επέλθει μεγαλύτερη αντιπαράθεση στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες έκρινε ορθό να παραμείνει η δικογραφία για τον πειθαρχικό έλεγχο του Ν. Ζαγοριανού στον Ι. Παπανικολάου, ο οποίος σκοπεύει να την ολοκληρώσει μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη που λήγει η θητεία του. Την ίδια στιγμή, ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός προτείνει ως μάρτυρες τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου, τον πρώην εισαγγελέα του ίδιου δικαστηρίου Γ. Σανιδά, το νέο πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δ. Κυριτσάκη, τον πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Αθανασίου και τον Ι. Σακελάκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ