Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αχάριστοι και αχρείαστοι...

Κάθε φορά που ο εκάστοτε πρωθυπουργός της χώρας μάς ανακοινώνει σκληρά, αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα, λέει στα άλλα λαϊκά στρώματα: «Τα μέτρα που παίρνουμε είναι, μεν, σε βάρος σας, αλλά είναι "για το καλό σας"! Θέλω να είμαι χρήσιμος και όχι ευχάριστος»!! Το «παραμύθι» αυτό το ξεκίνησε, αμέσως μετά την μεταπολίτευση, ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος. Το χρησιμοποίησε ο Α. Παπανδρέου όταν, μετά τα πρώτα «μικρά δοσίματα» της «Αλλαγής», έσπρωξε τους εργαζόμενους σε «μακρύ τούνελ» λιτότητας. Το συνέχισε ο Κ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας να μην προδοθεί από το «χαμόγελό του». Το έκανε «σήμα κατατεθέν» ο Κ. Σημίτης, ο του «εκσυγχρονισμού». Το λέει, τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Κ. Καραμανλής, το επανέλαβε και στη ΔΕΘ, για να δικαιολογήσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που εξήγγειλε. Θα το πει ο Γ. Παπανδρέου, αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει πρωθυπουργός.

Αλλά, για ποιους θέλουν να είναι χρήσιμοι οι πρωθυπουργοί και οι κυβερνήσεις τους; Προφανώς, όχι για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους βιοτέχνες και τους μικρέμπορους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού με τα μέτρα που παίρνουν, κάθε φορά, κάνουν πιο ζοφερό το παρόν και πιο δύσκολο το μέλλον των φτωχών και των αδυνάτων. Για τα λαϊκά στρώματα δεν είναι ούτε ευχάριστοι, ούτε και χρήσιμοι. Είναι αχάριστοι και αχρείαστοι, βλαβεροί κι επικίνδυνοι. Ευχάριστοι και χρήσιμοι είναι για την πλουτοκρατία του τόπου, αφού αυτήν και μόνο ωφελούν τα αντιλαϊκά μέτρα, αυτή είναι ταγμένοι να υπηρετούν και τα συμφέροντά της να εξυπηρετούν.

Στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί θα ξελαρυγγιαστούν στα μπαλκόνια και θα μονομαχήσουν στην τηλεοπτική οθόνη, επιχειρώντας ο καθένας να πείσει «το πόπολο» ότι είναι «καλύτερος» από τον άλλον. «Ψηφίστε για καλύτερο πρωθυπουργό», καλούν τους ψηφοφόρους - κι εννοούν «καλύτερο διαχειριστή» - όσοι υποστηρίζουν πως ο λαός δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαλέξει ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Παπανδρέου κι επομένως δεν έχει άλλη διέξοδο από το να ψηφίσει ΝΔ, ή ΠΑΣΟΚ. Ομως, γιατί ο λαός «να μπει στο λούκι» να επιλέξει τον «καλύτερο διαχειριστή» μιας αντιλαϊκής πολιτικής; Αυτό ας το κάνει η πλουτοκρατία - αν δεν το έχει κάνει, ήδη - που, άλλωστε, την αφορά και την ενδιαφέρει άμεσα.

Αυτήν τη φορά, ο λαός μας δεν πρέπει να παρασυρθεί και να ψηφίσει με κριτήριο «ποιος από τους δύο αρχηγούς θα είναι ο πρωθυπουργός», ή «ποιο από τα δύο κόμματα θα πάρει την κυβέρνηση». Γιατί, τώρα, έχει μεγαλύτερη εμπειρία και ξέρει πως όποιος από τους δυο και να είναι πρωθυπουργός, όποιο από τα δυο κόμματα κι αν κυβερνήσει - μόνο του, ή με συνεργασία - η πολιτική που θα εφαρμοστεί θα είναι η ίδια και θα είναι αντιλαϊκή. Αλλωστε, οι ψηφοφόροι έχουν κι άλλη επιλογή. Μπορούν να καταψηφίσουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να δυναμώσουν το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που στέκεται απέναντι στο δικομματισμό και στην αστική εξουσία. Και κάνοντας αυτήν την επιλογή, η ψήφος τους θα είναι ευχάριστη για τους ίδιους και χρήσιμη για το λαό...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ