Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στο στόχαστρο η «μαρίδα»

Εντολές του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για κατασχέσεις. Προκλητικά στο απυρόβλητο οι μεγαλο-οφειλέτες που επί κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ φέσωσαν την Εφορία με περισσότερα από 15 δισ. ευρώ

Στην εσπευσμένη ενεργοποίηση του φοροελεγκτικού μηχανισμού για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία προχωρά σε αυτή τη φάση το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Για μια ακόμη φορά στο απυρόβλητο του μηχανισμού παραμένει η μικρή δράκα από μεγαλο-οφειλέτες, που με την ανοχή και συγκάλυψη των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να φεσώσουν την Εφορία με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων που σηκώνουν τα φορολογικά βάρη και ταυτόχρονα - χρόνο με το χρόνο - αναπληρώνουν και με το παραπάνω τις κάθε είδους ελαφρύνσεις που εκχωρούνται σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι απόλυτα φανερό και το γεγονός ότι οι πρόσφατες κρατικές ενισχύσεις και «εγγυήσεις» στις μερίδες της πλουτοκρατίας εγκυμονούν νέα φέσια σε βάρος των δημόσιων εσόδων, προς ...δόξαν των ελλειμμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αποκαλυπτικό για τα παιχνίδια των ψεύτικων εντυπώσεων που επιχειρούν να στήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε, προ διετίας, στη Βουλή. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και ορισμένοι που είχαν χρηματίσει σε θώκους του οικονομικού επιτελείου των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη, ζήτησαν από την κυβέρνηση την «κατάθεση εγγράφων», ρωτώντας να ...μάθουν για το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Με βάση την επίσημη απάντηση από τη ΝΔ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (στις 31/3/2007) διαμορφωνόταν στο αστρονομικό ύψος των 17,66 δισ. ευρώ! Αποκαλυπτική όμως είναι η ταξινόμηση του χρέους ανά κατηγορία:

  • Για ποσά πάνω από 200.000 ευρώ: Εντοπίζονται μόλις 6.274 μεγαλο-οφειλέτες αλλά με συνολικά χρέη πάνω από 15 δισ. ευρώ ή πάνω από το 85% των συνολικών βεβαιωμένων χρεών (17,66 δισ. ευρώ). Να σημειωθεί πως αυτή η δράκα επιτηδείων δεν έχει κηρύξει πτώχευση, παραμένει δηλαδή σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι φανερό πως πρόκειται και για κεφαλαιοκράτες που αφού πρώτα καρπώθηκαν ζεστό και δωρεάν κρατικό χρήμα και ενισχύσεις από αναπτυξιακούς και άλλους νόμους, στη συνέχεια φέσωσαν και την Εφορία.
  • 100.000 - 200.000 ευρώ: Εντοπίζονται 3.649 οφειλέτες με τη συνολική οφειλή τους να φτάνει σε 513,67 εκατ. ευρώ.
  • 20.000 - 100.000 ευρώ: Ο αριθμός των οφειλετών διαμορφώνεται σε 23.937 με τη συνολική οφειλή τους να διαμορφώνεται σε 986,59 εκατ. ευρώ.
  • 2.000 - 20.000 ευρώ: Ο αριθμός των οφειλετών ξεπερνά τους 144.500 και με συνολικά χρέη 893,56 εκατ. ευρώ.
  • Η «μαρίδα» (ποσά μέχρι 2.000 ευρώ) αριθμεί πάνω από 465.000 οφειλέτες αλλά το σύνολο της οφειλής τους είναι 227,9 εκατ. ευρώ, το χαμηλότερο από κάθε άλλη κατηγορία...

Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια, κατά το κοινώς λεγόμενο, το «έκαναν γαργάρα» συνεχίζοντας να εμπαίζουν τα λαϊκά στρώματα.

Στο «παιχνίδι» τα μονοπώλια

«Οδηγίες» για την είσπραξη των «ληξιπρόθεσμων» χρεών απέστειλε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προς τον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Προτεραιότητα είναι να εισπράξουν φέτος περί τα 1,8 δισ. ευρώ, ποσά που θα προέλθουν από τους μικρότερους οφειλέτες. Για το σκοπό αυτό έβαλαν στο παιχνίδι και σε ρόλο «συμβουλάτορα» την πολυεθνική εταιρεία «PriceWaterhouse» που αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Η συγκεκριμένη εταιρεία, σε ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου, κ.ά, δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στη χώρα, έχει αναπτύξει επιχειρηματικές συνεργασίες και δεσμούς με άλλους επιχειρηματίες.

Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομίας ζητείται η αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Σε αυτό το πλαίσιο, αξιοποιώντας και την «τεχνογνωσία» των ιδιωτών, αναζητούν την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών αλλά και τυχόν «συνυπόχρεων» προσώπων. Και για μικρές οφειλές δίνουν εντολές να επιλέγεται η «κατάσχεση σε χέρια τρίτων», που σημαίνει κατάσχεση σε οτιδήποτε βρουν μπροστά τους και κριθεί αποδοτικό. Για παράδειγμα, μπορούν να αναζητούν και να εισπράττουν τα ενοίκια από τους ίδιους τους ενοικιαστές, τους μισθούς από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, κατάσχεση χρηματικών ποσών που οφείλονται από πελάτες επιχειρήσεων, κ.ά. Για ποσά πάνω από 10.000 ευρώ καλούν τις υπηρεσίες να υποβάλλουν στους αρμόδιους εισαγγελείς αίτηση άσκησης ποινικής δίωξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ