Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Γροθιά στον αντικομμουνισμό

Σε τόπους όπου μαρτύρησαν χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι πατριώτες αγωνιστές συνεχίστηκαν οι δραστηριότητες τις προηγούμενες μέρες

Από την πορεία στα Γιάννενα
Από την πορεία στα Γιάννενα
Ξεκάθαρη και δυναμική απάντηση στην αντικομμουνιστική πρόκληση της ΕΕ που θέλει να ταυτίσει τον κομμουνισμό με το φασισμό, έδωσαν και χτες εκατοντάδες κομμουνιστές, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και στις μαζικές εξορμήσεις που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις σε μια σειρά πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης του Κόμματος.

Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Σέρρες, Καβάλα και Κατερίνη. Παντού εκφράστηκε αποφασιστικά η συνειδητή επιλογή να βαδίσουν χωρίς υπαναχωρήσεις στο δρόμο της ταξικής πάλης, στον ανυπόταχτο δρόμο που τραβάει για την κατάχτηση της λαϊκής εξουσίας. «Ποτέ τους δεν λύγισαν οι κομμουνιστές, τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», αντήχησαν τα συνθήματα στις πόλεις.

Στην Αλεξανδρούπολη η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Δημαρχείο όπου μίλησε ο Γραμματέας της ΝΕ Δ. Κουκοράβας. Ακολούθησε πορεία προς το παλιό Καπνομάγαζο της πόλης, το οποίο την περίοδο της Κατοχής λειτούργησε ως φυλακή για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Εκεί έγινε κατάθεση στεφάνων και εντοιχίστηκε πλάκα που αναγράφει: «Τιμή και δόξα στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης». Χαιρετισμό έκανε ο σ. Μήτσος Χονδρόπουλος, που από την άνοιξη του 1945 και για 9 μήνες παρέμεινε φυλακισμένος στο μαρτυρικό χώρο του Καπνομάγαζου.

Αλύγιστοι αγωνιστές

Από χώρους μαρτυρίων, φυλακίσεων και εκτελέσεων κομμουνιστών και αγωνιστών αντιφασιστών, πέρασε και στάθηκε η διαδήλωση που έγινε χτες το απόγευμα και στις Σέρρες. Η πορεία ξεκίνησε από τα δύο πλατάνια, χώρο που εκτελούνταν αγωνιστές. Η πορεία πέρασε από την πλατεία Ελευθερίας όπου υπήρχε τόπος βασανιστηρίων, στο κτίριο της Νομαρχίας, πάνω στα κάγκελα της οποίας κρεμούσαν τα κεφάλια των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, και από τις παλιές φυλακές (σημερινά δικαστήρια), όπου το τότε στρατοδικείο εξέδιδε μόνο αποφάσεις καταδίκης, το Β΄ κοιμητήριο Σερρών όπου γίνονταν όλες οι εκτελέσεις των καταδικασμένων αγωνιστών από τα στημένα στρατοδικεία.

Στην Καβάλα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στις καφετέριες στην παραλία της πόλης, όπου μίλησε ο Δ. Ζαχαριάδης, Γραμματέας της ΝΕ και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στην Κατερίνη η συγκέντρωση έγινε στο Συντριβάνι και ακολούθησε πορεία η οποία πέρασε από το παλιό κτίριο της Ασφάλειας όπου βασανίζονταν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές. Εκεί έκανε σύντομο χαιρετισμό ο σ. Β. Αμανατίδης ενώ «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν και σύντροφοι που πέρασαν από το κολαστήριο της ασφάλειας. Ακολούθησε πορεία στον κεντρικό πεζόδρομο. Στην Κομοτηνή στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, μίλησε ο Ν. Βαριεμίδης, Γραμματέας της ΝΕ Ροδόπης και ακολούθησε πικετοφορία στους δρόμους της πόλης. Αντίστοιχα και στην Ξάνθη, συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ελευθερίας. Μαζικές εξορμήσεις έγιναν επίσης χτες σε Βέροια, Νάουσα, Κιλκίς, Εδεσσα και Γιαννιτσά.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Στα Γιάννενα, κομμουνιστές, νεολαίοι της ΚΝΕ, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος συμμετείχαν το βράδυ της Δευτέρας στην πολιτική εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ στο Ρολόι και στην πορεία που κατέληξε στο μνημείο του Αρη Βελουχιώτη. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας.

Τις φυλακές της Κέρκυρας, όπου φυλακίστηκε μεγάλος αριθμός στελεχών του ΚΚΕ, όπως ο Νίκος Ζαχαριάδης , ο Απόστολος Γκρόζος και ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Γραμματέας της ΟΚΝΕ Χρήστος Μαλτέζος που δολοφονήθηκε, οι 118 καταγραμμένοι κομμουνιστές και άλλοι δημοκράτες που εκτελέστηκαν στο Λαζαρέτο επειδή αρνήθηκαν να αποκηρύξουν το ΚΚΕ, επέλεξε η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ να κάνει προχτές την εκδήλωση - απάντηση στην προσπάθεια εξίσωσης ναζισμού - κομμουνισμού. Στην εκδήλωση μίλησε ο Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Αντίστοιχη εκδήλωση με ομιλήτρια την Αίγλη Αραβανή, μέλος της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, έγινε στην κεντρική πλατεία του νησιού (Πεντοφάναρο), στο σημείο όπου, κατά την διάρκεια του εμφυλίου, κρεμάστηκαν κομμουνιστές αγωνιστές.

Τις επόμενες μέρες

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα για την οργάνωση της αντίστασης του λαού στην επιχείρηση συκοφάντησης του σοσιαλισμού και εξίσωσης του κομμουνισμού με τον φασισμό - ναζισμό, τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται:

  • Αύριο Πέμπτη 27 Αυγούστου στη Δράμα, στις 10 π.μ. συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία προς το μνημείο πεσόντων του ΔΣΕ.
  • Το Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 6.30 μ.μ., στο 1ο χιλιόμετρο Διυμότειχου, προς το Ελληνοχώρι, η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου του ΚΚΕ,γιορτάζει το κορυφαίο γεγονός των 65 χρόνων της απελευθέρωσης του Διδυμότειχου από το 81ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, στις 29 Αυγούστου του 1944. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο όπου οι κατακτητές φασίστες εκτελούσαν τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές της λευτεριάς.
  • Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στο Λαύριο, στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση - συναυλία στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ