Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προαναγγελία συμβιβασμών στα ανοιχτά μέτωπα

«Κρίσιμη χρονική περίοδο για τη χώρα, καθώς όλα τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα περάσουν από σημαντική καμπή» προανήγγειλε χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στο υπουργείο, με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα, από τον πρέσβη Αριστείδη Σάνδη, που διαδέχεται τον πρέσβη Αριστείδη Αγαθοκλή. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα αδιέξοδα της εξωτερικής πολιτικής που είναι εγκλωβισμένη στις μυλόπετρες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, η υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί να προλειάνει το έδαφος για σοβαρούς συμβιβασμούς στα ανοιχτά μέτωπα.

Εκανε λόγο για «ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εξάμηνο» με το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας όπου «η διαπραγμάτευση υπό τον ΟΗΕ μπαίνει σε νέα φάση. Για να έχουμε τo καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας». Κατήγγειλε δε την κυβέρνηση Γκρουέφσκι ότι «με εγκαίνια και αρχαιοκαπηλίες νομίζει ότι θα ξαναγράψει την ιστορία» και τάχθηκε υπέρ μιας λύσης «με ονομασία σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων».

Στο Κυπριακό, «οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται σε κρίσιμη φάση. Η διαδικασία είναι δύσκολη, η διαπραγμάτευση συναντά εμπόδια, όμως υπάρχουν προϋποθέσεις για λύση». Αναφερόμενη στη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ επανέλαβε ότι «μέχρι το τέλος του έτους, θα αξιολογηθεί η συμμόρφωσή της με το λεγόμενο Πρωτόκολλο της Αγκυρας και η ανταπόκρισή της στην υποχρέωση ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία». Καταλήγοντας ότι «η εκπλήρωση των δεσμεύσεων, η έμπρακτη επίδειξη ευρωπαϊκής συμπεριφοράς, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί την Τουρκία στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ