Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Συντηρούν την εκλογολογία

Συνεχίζουν την ανταλλαγή άσφαιρων πυρών

Προπέτασμα καπνού για να καλύψει τις αντιλαϊκές και αντιδραστικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ αναζητά η κυβέρνηση, με τους βουλευτές της ΝΔ να δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα υποδεικνύοντας την αποπομπή «γαλάζιων» στελεχών που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, με τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ, φροντίζει να ρίχνει νερό στο μύλο της εκλογολογίας συντηρώντας την αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα αντιδραστική έφοδο σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο πλαίσιο της νέας «μεταρρυθμιστικής επίθεσης», στελέχη της επιδιώκουν να στρέψουν το λαϊκό ενδιαφέρον στις «εσωκομματικές» εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα. Ηδη, από το Μέγαρο Μαξίμου άρχισαν να «διαρρέουν» σενάρια, που φέρουν τον Κ. Καραμανλή να δέχεται εισηγήσεις για την αποπομπή από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ των πρώην υπουργών που εμπλέκονται στα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και των «άγονων γραμμών».

«Τροφή» για να ανοίξει η συζήτηση, που πυροδότησε και τα ανάλογα σενάρια, έδωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Μανώλης, ο οποίος με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» δήλωσε πως κάποια στελέχη από το κυβερνών κόμμα υποχρέωσαν τους βουλευτές της ΝΔ «να ψηφίσουν την απαλλαγή, για να μην πάνε να δικαστούν», όσων υπουργών εμπλέκονταν στα μεγάλα σκάνδαλα, όταν οι υποθέσεις τους έφτασαν στη Βουλή. Οι βουλευτές της ΝΔ «υποχρεώθηκαν να αθωώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ομολογία του Γ. Μανώλη, εκτός από τις πρακτικές και τακτικές, που φανερώνουν πώς λειτουργούν τα αστικά κόμματα στο εσωτερικό τους, αναδεικνύει και το ότι μπροστά στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου οι βουλευτές των κομμάτων της άρχουσας τάξης δεν έχουν ενδοιασμούς...

Τις δηλώσεις του Γ. Μανώλη έσπευσε να αξιοποιήσει το ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του, Γ. Παπακωνσταντίνου, να κάνει λόγο για «μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης», που, όπως υποστήριξε, «αφήνει έκθετο τον πρωθυπουργό προσωπικά και την κυβέρνηση». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι χτεσινές δηλώσεις της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου, Μ. Καρακλιούμη, η οποία βέβαια φρόντισε να συνδυάσει τις δηλώσεις Μανώλη με το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αναφέροντα: «Η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού (...) Είναι αναμενόμενο να ζητάμε εκλογές, ακριβώς γιατί οι συσχετισμοί που υπάρχουν σήμερα στη Βουλή δεν ικανοποιούν και τους συσχετισμούς της κοινωνίας».

Οξύνοντας την αντιπαράθεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, χαρακτήρισε «έκθετο τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ γιατί επιλέγουν την παραπολιτική για να μεταφέρουν τον δημόσιο διάλογο σε θέματα στα οποία έχουν δοθεί πλήρεις απαντήσεις, μετά από εξαντλητική συζήτηση».

Με τις δηλώσεις του ο Γ. Μανώλης επιχείρησε να φωτογραφίσει συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως, τους Θ. Ρουσόπουλο, Αρ. Παυλίδη, Γ. Βουλγαράκη, Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό, που έχουν εμπλακεί στα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και των «άγονων γραμμών». Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ ακολούθησαν δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης που ζητούσαν «αλλαγές» στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Σαλαγκούδης με συνέντευξη στο ραδιόφωνο του «9,84» ζήτησε «την αλλαγή του επικοινωνιακού επιτελείου και της επικοινωνιακής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας» και «ένα πολύ μεγάλο λίφτινγκ στην κυβέρνηση», αφού, όπως είπε, «υπάρχουν στον κυβερνητικό μηχανισμό πάρα πολλά στελέχη, τα οποία δεν αποδίδουν ή έχουν κουραστεί μετά από τα πέντε χρόνια άσκησης των καθηκόντων τους». Δηλώσεις με τις οποίες «ζήτησε αλλαγές» στα πρόσωπα του κυβερνητικού επιτελείου έκανε και η βουλευτής Κ. Παπακώστα.

Είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση, μέσω των στελεχών της, να τεθεί θέμα «αλλαγής προσώπων», ώστε να χρησιμοποιηθεί από τον πρωθυπουργό, αν και όποτε το αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, για να στηρίξει την ψευδεπίγραφη «αλλαγή πλεύσης» σε θέματα διαφάνειας, αλλά κυρίως για να κρύψει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της, προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα και να δικαιολογήσει την απόφασή της, σε περίπτωση που επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκλογές και μέσα στο φθινόπωρο άφησε με συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ