Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αποκαλύψεις εγκλημάτων πολέμου

Σε Ελληνοκύπριους στρατιώτες - αγνοούμενους ανήκουν τα οστά που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο

Η γνωστή φωτογραφία, με τους ελληνοκύπριους στρατιώτες γονατιστούς
Η γνωστή φωτογραφία, με τους ελληνοκύπριους στρατιώτες γονατιστούς
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ζωντανεύει ξανά η τραγωδία που προκάλεσε στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό η καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τουρκική εισβολή, καθώς προχωρά η ταυτοποίηση λειψάνων που βρέθηκαν πρόσφατα σε πηγάδι στην κατεχόμενη περιοχή, με στρατιώτες της κυπριακής εθνοφρουράς που θεωρούνταν αγνοούμενοι. Πρόκειται για στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κατά την εισβολή του 1974 υπήρχαν μαζικές εκτελέσεις αιχμαλώτων, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τις ευθύνες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που από τις μέρες της εισβολής μέχρι και σήμερα αδιαφόρησαν πλήρως για την τύχη των αγνοουμένων και για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις αφορούν τους πέντε Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους στρατιώτες της Κυπριακής Εθνοφρουράς, του 398 τάγματος πεζικού, η σύλληψη των οποίων έγινε γνωστή χάρη σε φωτογραφίες που τράβηξε ο Τούρκος δημοσιογράφος Ερκίν Κονούσκεβερ, ο οποίος βρισκόταν πάνω σε τούρκικο άρμα. Φωτογραφίες που έκαναν το γύρο του κόσμου και έχουν δημοσιευτεί χιλιάδες φορές ως αποδεικτικό στοιχείο ότι ο τουρκικός στρατός αιχμαλώτισε στρατιώτες. Πρόκειται για τους Ελληνοκύπριους Κορέλη Αντώνη, Νικολάου Πανίκο, Σκορδή Χριστόφορο, Παπαγιάννη Ιωάννη και Χατζηκυριάκο Ιωάννη.

Οι στρατιώτες συνελήφθησαν στις 14 Αυγούστου 1974 και δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, γεγονός που επιβεβαίωσε και η ταυτοποίηση των λειψάνων τους που βρέθηκαν στις εκταφές του χωριού Τζιάος, σε ομαδικό τάφο, μαζί με ακόμα 14 λείψανα, τα οποία ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί σε ποιους ανήκουν.

Με την ίδια μέθοδο, ταυτοποιήθηκαν και τα οστά μιας τετραμελούς οικογένειας, των δύο γονιών και των δύο παιδιών, ενός κοριτσιού και ενός αγοριού, στη Λάπηθο της Κερύνειας, που δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους και οι εισβολείς τους έθαψαν στην αυλή τους. Το έγκλημα αποκαλύφθηκε, όταν Τούρκοι έποικοι, που εγκαταστάθηκαν στο σπίτι, άρχισαν οικοδομικές εργασίες επέκτασής του.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απαίτησε από την Τουρκία να ανταποκριθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού για το θέμα των αγνοουμένων. Ο Σ. Στεφάνου τόνισε ότι ιδιαίτερα «για την περίπτωση των αιχμαλώτων πολέμου υπάρχει φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, που αποδεικνύει ότι συνελήφθησαν, ενώ η ανεύρεση των λειψάνων τους μέσα σε πηγάδι μαρτυρεί ότι δολοφονήθηκαν», προσθέτοντας ότι η δολοφονία της οικογένειας Μέτσιου στη Λάπηθο είναι ακόμα μια απόδειξη της αγριότητας που πηγάζει από την εισβολή και κατοχή.

Αναφερόμενος στα όσα ακούστηκαν περί προσφυγής εναντίον της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε «ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία για όλες τις πολιτικές ή νομικές κινήσεις που είναι δυνατό να γίνουν».

Οι αποκαλύψεις αυτές ήρθαν τη στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά θυμόταν τη μαύρη επέτειο του βομβαρδισμού της Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964, με βόμβες ναπάλμ, μέρα που γιορτάστηκε με πανηγυρισμούς στο ψευδοκράτος. Ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κώστας Παπακώστας, αναφερόμενος στα γεγονότα σημείωσε ότι «οι θυσίες όλων των πεσόντων για την κυπριακή ελευθερία θα δικαιωθούν, αν καταφέρουμε να άρουμε τις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής και να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από την πλευρά του, κατά τους εορτασμούς στο χωριό «Κόκκινα», μίλησε για «κομβικό σημείο στην ιστορία του αγώνα των Τουρκοκυπρίων», ισχυριζόμενος ότι ήταν «ένα έπος ηρωισμού» που «διατήρησε το πνεύμα για αγώνα ζωντανό» και έδειξε μέχρι σε ποιο βαθμό η Τουρκία μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμη για να «προστατέψει» τους Τουρκοκύπριους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ