Παρασκευή 31 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ετοιμάζει ταξίδι με «δώρα», στην Ουάσιγκτον

Νέα, τρίτη κατά σειρά, επίσκεψη στην Ουάσιγκτον το φθινόπωρο επιθυμεί διακαώς να πραγματοποιήσει ο Κ. Καραμανλής, προετοιμάζοντας μάλιστα για το σκοπό αυτό και τα απαραίτητα «δώρα» στον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ηδη, όπως επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διπλωματικές συνεννοήσεις με στόχο η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη, ώστε να αξιοποιηθεί και ως προεκλογικό χαρτί από την κυβέρνηση. Η επίσκεψη θα συνδυαστεί με την υπογραφή της συμφωνίας για την κατάργηση της βίζας, αφού προηγουμένως έχουν επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή οι τρομοσυμφωνίες και τα δύο πρωτόκολλα που είχε υπογράψει η Ντόρα Μπακογιάννη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ στο περιθώριο της συνόδου ΥΠΕΞ του ΟΟΣΑ στην Κέρκυρα, στα τέλη Ιούνη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, με τα πρωτόκολλα αυτά, που δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να παραχωρεί σε όλες τις αρχές των ΗΠΑ τα προσωπικά δεδομένα όλων των Ελλήνων, όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί στις διάφορες «βάσεις δεδομένων». Η υπογραφή και επικύρωση αυτών των πρωτοκόλλων αποτελούσε για την κυβέρνηση των ΗΠΑ απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάργηση της βίζας για την είσοδο στις ΗΠΑ. Ενα ακόμα «δώρο» αναμένεται να είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών και η ύπαρξη συμφωνίας για την αναβάθμιση της αμερικάνικης βάσης της Σούδας.

Την σφοδρή επιθυμία της κυβέρνησης για την πραγματοποίηση της πρωθυπουργικής επίσκεψης, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτώμενος από το «Ρ», σπεύδοντας να υπενθυμίσει ότι αφ' ενός υπάρχει πρόσκληση από τον Μπ. Ομπάμα και αφ' ετέρου ότι διεξάγονται οι σχετικές διπλωματικές συνεννοήσεις. Στο αμέσως επόμενο ερώτημα αν στα «δώρα» περιλαμβάνονται η επικύρωση των δύο πρωτοκόλλων και η νέα συμφωνία για την βάση της Σούδας, ο εκπρόσωπος δεν έκανε τον κόπο να το διαψεύσει, περιοριζόμενος να επισημάνει ότι «η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών γίνεται πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού όλων των διεθνών συμβάσεων, οι οποίες υπάρχουν».

Πάντως, παρά τα πλούσια «δώρα», είναι πιθανό η επίσκεψη να μην γίνει, εξαιτίας της απροθυμίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιθυμεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου να φανεί ότι στηρίζει τον Κ. Καραμανλή, προκαλώντας «ανεπιθύμητες αντιδράσεις».

Την κατάργηση της βίζας έσπευσε να χαιρετίσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, δίχως βέβαια να αποδοκιμάσει τις τρομοσυμφωνίες και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται με τα πρωτόκολλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ