Παρασκευή 31 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαδικαστικές «αλλαγές» στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών»

Πρόταση κατέθεσαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης

Tη συγκρότηση ενός τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου δικαστικών που θα αποφαίνεται για το εάν τα στοιχεία που διαβιβάζονται στη Βουλή για την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργών πιθανολογούν βάσιμα ποινική παραβίαση, προτείνει η κυβέρνηση για την αλλαγή του νόμου «περί ευθύνης υπουργών».

Αυτό προκύπτει από την επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Π. Παυλόπουλος και Ν. Δένδιας και το θέμα θα απασχολήσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις αρχές Σεπτέμβρη.

Μέχρι σήμερα, εάν κατά τη διάρκεια έρευνας από τη Δικαιοσύνη προέκυπτε αναφορά σε όνομα υπουργού, η σχετική δικογραφία διαβιβαζόταν «αμελητί» στη Βουλή, η οποία και αποφάσιζε εάν θα συγκροτούνταν εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή που θα εξέταζε το θέμα.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, το προτεινόμενο τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο θα αποτελείται από ανώτερους δικαστικούς που θα ορίζονται με απόφαση του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου. Η γνωμοδότηση του συμβουλίου θα ανακοινώνεται στη Βουλή, η οποία και θα αποφασίζει τελικά για τις περαιτέρω διαδικασίες. Η κυβέρνηση προτείνει οι αξιόποινες πράξεις που εμπίπτουν στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών» να παραγράφονται με τη συμπλήρωση έξι ετών από τη μέρα που τελέστηκαν έναντι των πέντε ετών που ισχύει σήμερα.

ΚΚΕ: Να φύγουν τα ασφυκτικά όρια και η αρμοδιότητα από τη Βουλή

Για το ίδιο θέμα, στα τέλη Ιούνη, σε συζήτηση που είχε γίνει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το ΚΚΕ, μέσω του βουλευτή του A. Κανταρτζή, είχε τονίσει ότι χρειάζεται αλλαγή στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών», προκειμένου να αρθούν όλα τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα για τη διερεύνηση της ποινικής ευθύνης των υπουργών.

Οπως είχε σημειώσει ο βουλευτής του ΚΚΕ, «κατά την εφαρμογή του υπάρχοντος παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα. Τέτοια είναι τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που τίθενται στις προθεσμίες παραγραφής των ποινικών αδικημάτων υπουργών. Τα αδικήματα παραγράφονται μετά την πάροδο πέντε χρόνων από την τέλεσή τους ή στα δύο επόμενα χρόνια των εκλογών που γίνονται μετά την τέλεση του αδικήματος. Στην πράξη, η σύσταση προανακριτικής επιτροπής και η άσκηση ή όχι δίωξης επαφίεται κάθε φορά στην εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία ανάλογα με τα συμφέροντά της κάνει ό,τι θέλει».

Το ΚΚΕ ζητάει να φύγουν τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και τα εμπόδια στην άσκηση δίωξης και αυτή να μην αποτελεί προνόμιο της πλειοψηφίας της Βουλής. Χωρίς να έχει αυταπάτες ότι με την αλλαγή στο νόμο θα σταματήσουν τα σκάνδαλα των υπουργών, θεωρεί ότι δεν μπορεί και να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση ατιμωρησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ