Σάββατο 25 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Το μέτωπο στα σύνορα

Εν μέσω λαϊκών διαδηλώσεων ήταν σε εξέλιξη η επιστροφή του διωχθέντος πρόεδρου Μ. Σελάγια

Διαδηλωτές προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία στρατιωτικού οχήματος που κατευθύνεται προς τα σύνορα με τη Νικαράγουα
Διαδηλωτές προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία στρατιωτικού οχήματος που κατευθύνεται προς τα σύνορα με τη Νικαράγουα
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΑΒΑΝΑ - ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Τα μάτια όλων στη Λατινική Αμερική είναι στραμμένα στα σύνορα της Ονδούρας με τη Νικαράγουα, όπου ένα λουτρό αίματος είναι ίσως το βέβαιο σενάριο. Οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν κάνει κατάληψη όλων των περιοχών, έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας και έχουν σφραγίσει το πέρασμα Λας Μάνος, απ' όπου είχε ανακοινώσει ότι θα περάσει ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια στην προσπάθεια επιστροφής του, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, δημοσιογράφους, μέλη της οικογένειάς του και άλλους.

Χιλιάδες διαδηλωτές από όλη τη χώρα, που βρίσκεται σε κλοιό διαδηλωτών καθώς οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, όπως και η 48ωρη απεργία και αποκλεισμοί δρόμων, εισρέουν με κάθε τρόπο από την Πέμπτη στην πόλη Ελ Παρέσο, με στόχο να υποδεχτούν τον Σελάγια και το κυριότερο να αποτρέψουν τη σύλληψή του ή ακόμη και τη δολοφονία του από τις Ενοπλες Δυνάμεις... στην περίπτωση αυτή ο Σελάγια δήλωσε, από την πόλη Εστελί της Νικαράγουας κοντά στα σύνορα, ότι την ευθύνη θα φέρει ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Ρομέο Βάσκες Βελάσκες.

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις ηγετικών στελεχών του συνδικαλιστικού κινήματος, του Μπλόκε Ποπουλάρ και του Εθνικού Μετώπου, οι κινητοποιήσεις είναι τεράστιες, έχουν αποκλειστεί όλες σχεδόν οι οδικές αρτηρίες που οδηγούν από την Τεγκουσιγκάλπα προς άλλες πόλεις, οι οδικές αρτηρίες στο βορρά, αλλά και από και προς όλα τα λιμάνια της χώρας. Οι διαδηλώσεις είναι μεγάλες σε πολλές πόλεις, ωστόσο το μεγαλύτερο μέτωπο είναι αυτό στα σύνορα, καθώς χιλιάδες πορεύονταν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας προς τα σύνορα, αρκετοί με τα πόδια - καθώς οι οδηγοί λεωφορείων αρνήθηκαν λόγω του φόβου να τους μεταφέρουν - και άλλοι με λεωφορεία. Παρά την καταστολή, καθώς σύμφωνα με το «Radio Globo» υπάρχουν «θύματα», το «Τελεσούρ» αναφέρει ότι διαδηλωτές κατόρθωσαν να σπάσουν τον κλοιό ασφαλείας και να φτάσουν στις διασυνοριακές περιοχές. Παράλληλα, μονάδες αστυνομικών, ανάμεσα σε αυτές και οι ειδικές μονάδες καταστολής «Cobras», απεργούν με οικονομικά αιτήματα καθώς η πραξικοπηματική κυβέρνηση ήρε τις αποφάσεις για αυξήσεις των αποδοχών τους που είχε προωθήσει ο Σελάγια!

Στο μεταξύ οι ηγέτες των χωρών της «Αγοράς του Νότου» (Mercosur) - Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Παραγουάη, Ουρουγουάη - που συμμετέχουν στη Σύνοδο, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, καταδίκασαν με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο το πραξικόπημα στην Ονδούρα, ζήτησαν την άμεση και άνευ όρων αποκατάσταση του Σελάγια στην προεδρία και στηρίζουν τις ενέργειες του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για την καταδίκη του πραξικοπήματος και όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα.

Τέλος, ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στους χτεσινούς «Στοχασμούς» του χαρακτήρισε «ιδιοφυή την αμερικανική ιδέα να ορίσουν τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα Οσκαρ Αρίας ως μεσολαβητή στην πολιτική κρίση στην Ονδούρα ώστε να κερδίσουν χρόνο, να ενισχύσουν το πραξικόπημα και να αποθαρρύνουν τις διεθνείς οργανώσεις που υποστηρίζουν τον ανατραπέντα πρόεδρο της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια. Είναι αυτό ακριβώς που επιθυμούν οι ΗΠΑ με τη συγκεκριμένη ειρηνευτική πρωτοβουλία, να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην Κολομβία», επισήμανε ο Φιντέλ Κάστρο. Και καταλήγει με ειρωνεία: «Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και περιμένοντας την τελευταία λέξη από το λαό της Ονδούρας, πρέπει να ζητήσουμε το βραβείο Νόμπελ για την κ. Κλίντον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ