Σάββατο 25 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «αποτελεσματική αντιμετώπιση»

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν από λίγες μέρες, ο Ε. Μεϊμαράκης, στη διάρκεια της φιέστας στην 112 Πτέρυγα Μάχης, τη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, στην οποία βρισκόταν και ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, μιλώντας για τα αεροσκάφη που συνδράμουν στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς, μίλησε για την υλοποίηση μιας πολιτικής που στόχο έχει «να αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο όλο και πιο αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα».

Κι όμως, από την 1η έως και τις 18 του Ιούλη, έχουν ξεσπάσει περισσότερες από 840 πυρκαγιές (συγκεκριμένα 842) σε όλη τη χώρα. Μόνο την Πέμπτη οι εστίες ήταν πάνω από 50, εκ των οποίων αρκετές - όπως αυτή του Ναυπλίου και της Θήβας - σε κατοικημένες περιοχές. Ο λόγος για τον οποίο έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο είναι πολύ απλός: Η εμπορευματοποίηση της γης και ιδιαίτερα των δασών, η απαξίωση της Δασικής Υπηρεσίας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - που συνεχίστηκε και από αυτές της ΝΔ - και το πέρασμα όλων των αρμοδιοτήτων της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική, σε συνδυασμό με το ότι επίσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν το Σώμα με τεράστια κενά, τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, είχαν τραγικά αποτελέσματα. Σε όλα αυτά αρκεί να προσθέσουμε και ότι κόπηκαν ακόμη και κονδύλια από τον προϋπολογισμό, τα οποία ήταν χρήσιμα στην Πυροσβεστική, ενώ δεν πάρθηκαν καν υπόψη οι ανάγκες για πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Την ίδια ώρα αντί για την ουσία (πρόληψη) ενισχύθηκε το ...φαίνεσθαι - δηλαδή, μισθώσεις ελικοπτέρων, κλπ., που ενισχύουν τον τομέα της καταστολής. Προφανώς όλα αυτά έγιναν στο πλαίσιο της «αποτελεσματικής αντιμετώπισης», για την οποία έκανε λόγο ο Ε. Μεϊμαράκης...

Να πονέσουν πιο πολύ

Κλαίει και οδύρεται η οικονομική εφημερίδα του συγκροτήματος Μπόμπολα, η «Ημερησία», γιατί, λέει, η οικονομία «βουλιάζει» και εισέρχεται σε κύκλο βαθιάς ύφεσης. Και ζητάει από την κυβέρνηση, την κυβέρνηση της ΝΔ, να εφαρμόσει «εδώ και τώρα» ένα πρόγραμμα με «ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» γιατί, τονίζει, «χάνεται πολύτιμος χρόνος».

Μας μπερδεύει κάπως αυτό το «εδώ και τώρα». Τι ακριβώς θέλει; Ζητά να γίνουν εκλογές εδώ και τώρα (όπως σε άλλα άρθρα της σημειώνει), ώστε το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει αύριο αυτά που το χτεσινό άρθρο στην «Ημερησία» ζητά να εφαρμοστούν σήμερα από τη ΝΔ, ή θέλει να παραμείνει η ΝΔ στην κυβέρνηση και να εφαρμόσει «εδώ και τώρα» το πρόγραμμά της;

Σε κάθε περίπτωση η εφημερίδα ένα ζητάει: Να προχωρήσουν εδώ και τώρα οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Ποιες είναι αυτές; Συνοψίζονται σε: Συμπίεση - πόσο ακόμα; - του «εργατικού κόστους» και παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο - πόσα ακόμα να του δώσουν;

Αυτό για το οποίο δε δέχεται κουβέντα η εφημερίδα είναι να αφεθούν τα πράγματα να βουλιάξουν. Γιατί τότε - το 'χει γράψει πολλές φορές - θα 'χουμε «κοινωνικές εκρήξεις». Κι αυτό, έχει επίσης εκτιμήσει, είναι βούτυρο στο ψωμί του ΚΚΕ, με το οποίο, ΚΚΕ, η «Ημερησία» έχει μία κάποια αλλεργία. Δεν τους ευχόμαστε περαστικά και δεσμευόμαστε μόνο για ένα: Να κάνουμε ό,τι περνά απ' το χέρι μας ώστε το βάθεμα της κρίσης να πληρωθεί ακέραιο από τους καπιταλιστές. Που όπως κάνουν καθαρό μεταξύ τους ότι τους είναι αδιάφορο ποιος πολιτικός υπάλληλός τους θα κάνει τη δουλειά, αρκεί να την κάνει, έτσι κάνουν και στην εργατική τάξη καθαρό πως αν θέλει να μην πληρώσει αυτή την κρίση, πρέπει να βρει τρόπο να ενισχύσει τη δική της δύναμη, να γίνει, δηλαδή, η ίδια ο νεκροθάφτης αυτού του συστήματος.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών μέσα σε δασικές εκτάσεις σχεδιάζει να φτιάξει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή. Στην πραγματικότητα, επεκτείνει τη νομοθεσία περί ίδρυσης φυλακών ώστε να συμπεριλάβει σ' αυτήν και τα λεγόμενα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών, οπότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά και οι συνειρμοί είναι εύλογοι. Σε κάθε περίπτωση, οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν από την όλη εξέλιξη. Οποια κι αν είναι η γνώμη της κυβέρνησης για τους μετανάστες, η πολιτική που προωθεί δεν είναι απλά αντιμεταναστευτική. Είναι πρωτίστως ταξική. Γι' αυτό και πρέπει αυτή η πολιτική να συναντήσει το τείχος της ενωμένης αντίστασης του μαζικού λαϊκού εργατικού κινήματος. Οπου ενωμένοι μετανάστες και Ελληνες εργάτες θα αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική.

Νέα «πράσινη» αφαίμαξη

Ηταν πριν από περίπου 17 χρόνια όταν η τότε κυβέρνηση (ΝΔ) ανακοίνωνε το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων παλιάς τεχνολογίας και της αντικατάστασής τους από καταλυτικά, διατυμπανίζοντας σε όλους τους τόνους ότι αυτό θα μας σώσει από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τελικά μόνο αυτό δε συνέβη. Το κυκλοφοριακό έγινε καθημερινός εφιάλτης. Τα μαζικά μέσα μεταφοράς υποβαθμίστηκαν. Η εξάρτηση από το ΙΧ απογειώθηκε. Το «νέφος», λοιπόν, όχι μόνο «φούντωσε» στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, αλλά απλώθηκε και σε άλλες 11 πόλεις της χώρας, υποθηκεύοντας την υγεία των κατοίκων τους. Κερδισμένοι από την υπόθεση αυτή βγήκαν οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι ντόπιοι εισαγωγείς αυτοκινήτων, τα μονοπώλια πετρελαίου, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι τράπεζες, που είδαν τους τζίρους και τα κέρδη τους να εκτοξεύονται.

Το ίδιο ακριβώς αναμένεται να συμβεί και με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος. Η λαϊκή οικογένεια αναγκάζεται να μπει στο δίλημμα μεταξύ των αυξημένων «πράσινων» τελών κυκλοφορίας, του «πράσινου» δακτυλίου ή της απόσυρσης του χαμηλού κόστους αυτοκινήτου της και να πληρώσει το «μάρμαρο» εν μέσω κρίσης. Με άλλα λόγια, υποχρεώνεται να χρεωθεί στις τράπεζες για να θησαυρίσει το μεγάλο κεφάλαιο. Για να σωθούν από την κρίση οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εισαγωγείς αυτοκινήτων και κυρίως να «ανοίξουν» νέα πεδία δράσης του κεφαλαίου στην καπιταλιστική αγορά (σ.σ. τα μονοπώλια ετοιμάζουν ήδη το έδαφος για όσα θα ακολουθήσουν την κρίση), μέσω της λεγόμενης πράσινης οικονομίας που ευαγγελίζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να μια ακόμη απόδειξη για το πώς η πολιτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, μαζί και η ελληνική, βάζει το λαό να πληρώσει και την κρίση του συστήματος.

Την ίδια στιγμή, μένει στο απυρόβλητο η αέρια ρύπανση που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη δράση των μεγαλοβιομήχανων στα αστικά κέντρα. Συνεχίζεται η πολιτική εμπορευματοποίησης του αστικού, του περιαστικού πρασίνου και των δασών, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντίδοτο στο «νέφος». Σαμποτάρεται ουσιαστικά η ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ πριμοδοτείται η χρήση του ΙΧ. Ο ίδιος άλλωστε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πρόβλεψε πως με το μέτρο της απόσυρσης θα αυξηθούν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων κατά δεκάδες χιλιάδες. Ολα αυτά βέβαια δε σημαίνουν τίποτε άλλο παρά όξυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος και κατακόρυφη αύξηση των συνολικών εκπομπών αέριων ρύπων.

Τα λαϊκά στρώματα που ζουν στα αστικά κέντρα της χώρας δεν πρέπει να ανεχθούν άλλο να ζουν σε ένα επικίνδυνο για την υγεία τους περιβάλλον και διαρκώς να πληρώνουν όλο και νέα βάρη για μέτρα τάχα για την προστασία του. Ο εργαζόμενος λαός δεν πρέπει να υποκύψει σε μια πολιτική όπου ο ρυπαίνων (αυτοκινητοβιομηχανίες, μεγαλοεισαγωγείς, πετρελαϊκά μονοπώλια) θα πληρώνεται και θα θησαυρίζει, ενώ ο ίδιος, αν και ρυπαινόμενος, θα πληρώνει. Πρέπει να ξεσηκωθεί και να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως: Ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς, δημιουργία ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου φορέα με φτηνό εισιτήριο. Ανάπτυξη του αστικού και περιαστικού πρασίνου, προστασία των δασών και κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και επιχειρηματικής δράσης σ' αυτά. Ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό της βιομηχανικής ρύπανσης.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Οι έφοροι και τα γραφεία φοροτεχνικών

Γρηγοριάδης Κώστας

Το παρακάτω περιστατικό είναι πραγματικό και ενδεικτικό για την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων, που καλούνται από την κυβέρνηση να «συνδράμουν» στην εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Συνταξιούχος λαμβάνει το σημείωμα της εφορίας για να διορθώσει μέσω του διαδικτύου τα «σημαντικά» λάθη του Ε9. Καθώς δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, αποφασίζει να επισκεφθεί αυτοπροσώπως την εφορία και να ρυθμίσει το θέμα. Προσκομίζει τα σχετικά έγγραφα και ρωτάει ποια είναι τα «σημαντικά» λάθη για να τα διορθώσει. «Είναι πολλά», του λέει ο εφοριακός, «να πάτε σε φοροτεχνικό γραφείο».

Ελα όμως, που ο φοροτεχνικός θέλει και να πληρωθεί και υπάρχει μάλιστα «ταρίφα» που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τα 50 ευρώ. Πόσους και πόσα να πληρώσει ο άνθρωπος;

Αποφασίζει λοιπόν να αλλάξει τακτική. Διαβάζει στο σημείωμα της εφορίας έναν τηλεφωνικό αριθμό. Καλεί το νούμερο και αφού εξηγεί τα καθέκαστα και τη δυσκολία πρόσβασης στο διαδίκτυο, ζητά να τον βοηθήσουν να διορθώσει τη δήλωσή του. «Δεν μπορούμε να μπούμε» του λένε. «Μα τότε τι νόημα έχει ο τηλεφωνικός αριθμός;», ρωτάει ο συνταξιούχος.

«Να απευθυνθείτε στο υπουργείο», του λέει ο υπάλληλος! «Μα εσείς δεν είστε το υπουργείο;», ρωτά ο συνταξιούχος. «Δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε», επιμένει ο υπάλληλος.

Ιστορίες καθημερινής «τρέλας», θα έλεγε κάποιος. Λάθος, ιστορίες επαναληπτικής ταλαιπωρίας και οικονομικής «αφαίμαξης» των ανθρώπων της δουλειάς, που στηρίζουν τον τόπο, τις οικογένειές τους, που δημιουργούν τον πλούτο για να τον κλέψει μέσα από τα χέρια τους το κεφάλαιο.

Το μόνο που ξέρουν οι κυβερνώντες είναι να «θρηνούν» για τη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και στο όνομά της να καταργούν κάθε περιοριστική διάταξη που τις ενοχλεί...


Γρηγοριάδης Κώστας

Υποκατάστατα ναρκωτικών από ιδιώτες

Γρηγοριάδης Κώστας

Tην εκχώρηση της διάθεσης των υποκατάστατων ουσιών για χρήστες σε ιδιώτες γιατρούς, προωθεί η κυβέρνηση, όπως ενημέρωσε χτες την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς, ανοίγοντας το δρόμο για τη χορήγηση της ουσίας «βουπρενορφίνη» και από ιδιωτικά ιατρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Ουσιοεξαρτημένων», που έχει εισηγηθεί ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Κατά την κυβέρνηση, η διαδικασία αυτή γίνεται για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λίστας, το οποίο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά έντονο, με 4.500 εξαρτημένους να περιμένουν μια θέση θεραπείας. Δε φτάνει δηλαδή που η κυβέρνηση προωθεί μια ακόμα μορφή διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών, επιπλέον την ιδιωτικοποιεί κιόλας. Ετσι η κυβέρνηση αντί για ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και απεξάρτησης, ενισχύει την αναπαραγωγή της τοξικοεξάρτησης. Είναι αποτέλεσμα σάπιων αξιών της σάπιας καπιταλιστικής κοινωνίας το πρόβλημα, αλλά και η αντιμετώπισή του θέμα της «κουλτούρας» του εμπορίου και της αγοράς. Αλλωστε οι θεωρίες διαφόρων εκσυγχρονιστών για αντιμετώπιση του προβλήματος ως «ασθένεια» άρα με τη χορήγηση φαρμάκου και όχι ως κοινωνικό πρόβλημα ανθρώπων εξαρτημένων που μπορούν και πρέπει να απεξαρτηθούν και να επανενταχτούν στην κοινωνία, εκφράζει και την αντιδραστική απαίτηση υποταγής των ανθρώπων στο σημερινό βάρβαρο κοινωνικό σύστημα. Και ταυτόχρονα παραδίδει την υπόθεση στους ιδιώτες, δηλαδή στους ίδιους τους καπιταλιστές, με τη διαφορά ότι τώρα το εμπόριο θα είναι νόμιμο. Και η ναρκωκουλτούρα θα ζει και θα βασιλεύει. Εχει καμιά διαφορά ως προς το αποτέλεσμα, της «προσφοράς» του ναρκωτικού από το παράνομο εμπόριο, με την προσφορά του νόμιμου υποκατάστατου, εκτός από τη δόση που σίγουρα δε θα 'ναι άμεσα θανατηφόρα, αλλά ελεγχόμενη, οθώντας στον αργό θάνατο; Μόνο στο χρόνο του θανάτου. Η εξάρτηση θα είναι μόνιμη.

Χαφιεδισμός και ρατσισμός

Ενα περιστατικό στις ΗΠΑ που καταγράφηκε σε πολλά ΜΜΕ είναι ενδεικτικό για την ξεχωριστή δημοκρατία που υπάρχει στη μητρόπολη του καπιταλισμού. Ποιο είναι αυτό: Πριν από μερικές μέρες ο Αφροαμερικανός Χένρι Γκέιτς Τζούνιορ, 58 ετών, καθηγητής του Χάρβαρντ, συνελήφθη μετά από τηλεφώνημα «περαστικού» που θεώρησε ότι επιχειρούσε διάρρηξη σπιτιού. Τον καθηγητή συνέλαβε αστυνομικός που έσπευσε στην περιοχή για «αντίσταση κατά της αρχής», παρότι ο καθηγητής του έδωσε στοιχεία που αποδείκνυαν ότι δεν έκανε διάρρηξη αλλά έμπαινε στο σπίτι του. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο καθηγητής έμενε σε περιοχή της Μασσαχουσέτης, όπου μένουν εύποροι λευκοί. Το θέμα έγινε αντικείμενο σχολιασμού και από τον πρόεδρο Ομπάμα (ο καθηγητής τυχαίνει να είναι φίλος του), σημειώνοντας ότι στις ΗΠΑ «η αστυνομία εξακολουθεί να φέρεται υπερβολικά σε Αφροαμερικανούς και ισπανόφωνους». Σιγά το νέο, θα πει κάποιος. Ωστόσο το περιστατικό, που έγινε προφανώς γνωστό λόγω της αναγνωρισιμότητας του καθηγητή, αναδεικνύει πέρα από το ρατσισμό που έχει βαθιές ρίζες στη χώρα και την εικόνα του χαφιεδισμού, που επίσης είναι διαδεδομένος. Εξάλλου, η προσπάθεια να προβληθεί η «δημόσια τάξη και ασφάλεια και ο ρόλος της αστυνομίας» δεν είναι μόνο φαινόμενο των ΗΠΑ. Στη χώρα μας επίσης το τελευταίο διάστημα καλλιεργούνται αντιλήψεις «μηδενικής ανοχής» και της «αστυνομίας - υπηρέτη του πολίτη». Ετσι επιχειρείται να κρυφτεί ο ουσιαστικός ρόλος των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους.

Η «ΔΗΜΟΣ ΑΕ»

Σκανδαλώδεις διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση - συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ - προωθεί την αξιοποίηση των χρημάτων του ελληνικού λαού στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Προχτές συνεδρίασε για πρώτη φορά το ΔΣ της Ανώνυμης Εταιρείας «ΔΗΜΟΣ ΑΕ», η σύσταση της οποίας οριστικοποιήθηκε στις 12 του Ιούνη με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου, και Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου. Η εταιρεία θα λειτουργεί στο πλαίσιο της ΚΕΔΚΕ και όπως προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση, «κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας με έσοδα κυρίως από ανταποδοτικούς πόρους». Οι πόροι της εταιρείας θα είναι κυρίως η ετήσια κρατική επιχορήγηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους προγράμματα και η χρηματοδότηση της ΚΕΔΚΕ.

Με άλλα λόγια, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ έστησαν μια εταιρεία που θα χρησιμοποιεί τα λεφτά του ελληνικού λαού με ιδιωτικοοικονομικούς όρους (δηλαδή, με σκοπό το κέρδος) και μάλιστα στη βάση της ανταποδοτικότητας (ο πολίτης θα πληρώνει για τις παρεχόμενες υπηρεσίες). Δηλαδή, ο λαός θα πληρώνει δύο φορές: Τη μία μέσω της φορολογίας για να συγκεντρώνει το κράτος πόρους και τη δεύτερη για να αποκομίζει η «ΔΗΜΟΣ ΑΕ» κέρδος μέσα από την αξιοποίηση αυτών των πόρων. Οσο για τα φλέγοντα λαϊκά προβλήματα και τη λύση τους, τέτοιο ζήτημα στην προβληματική της εταιρείας δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως ως λαϊκή ανάγκη, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι οφείλουν, το λιγότερο, να αγωνιστούν και να αποτρέψουν την κερδοσκοπική αξιοποίηση των δικών τους χρημάτων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συντονισμένη αντεπίθεση

Πολύ καιρό πριν η καπιταλιστική κρίση ξεδιπλωθεί σε όλο της το «μεγαλείο», σηματοδοτώντας ένα νέο μεγάλο κύμα αντιλαϊκών και αντεργατικών ανατροπών, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, βίωναν μια άλλη «κρίση», διαρκή και επώδυνη, δημιούργημα της συντονισμένης επίθεσης κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ. Εδώ και αρκετά χρόνια, η μείωση του τζίρου είναι βασικό πρόβλημα, όπως και η μείωση των κερδών, τα «φέσια», η άδικη φορολόγηση με τις περαιώσεις, η απροσχημάτιστη πολιτική στήριξη των μεγάλων πολυεθνικών, βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων σε βάρος τους. Η πάλη για το μεροκάματο, καθημερινή, αμφίβολη και πολλές φορές χαμένη. Σημαντική, αλλά όχι μοναδική, απόδειξη γι' αυτό είναι οι δεκάδες χιλιάδες μικροί ΕΒΕ που και πριν την κρίση δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Και ύστερα ήρθε η «κρίση». Και η κυβέρνηση μαζί με πολλούς επιχειρηματίες άρχισαν να μιλούν για την κρίση - «ευκαιρία», με την προϋπόθεση ότι θα πληρώσουν τις συνέπειες η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Οσο λοιπόν το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί υπηρέτες του ψάχνουν και φτιάχνουν με πολύ συγκεκριμένα μέτρα και ρυθμίσεις τις «ευκαιρίες» τους, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ βρίσκονται αντιμέτωποι με την όξυνση των μεγάλων, διαχρονικών, προβλημάτων τους, με τη βασανιστική απώλεια οποιουδήποτε ίχνους ευκαιρίας.

Τα τελευταία στοιχεία, που προκύπτουν από έρευνα για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, είναι ενδεικτικά. Οι 8 στις 10 βιοτεχνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα το τελευταίο εξάμηνο. Τα ίδια που είχαν και πριν, αλλά με μεγαλύτερη ένταση. Χιλιάδες μικρές βιοτεχνίες είναι πιθανό να κλείσουν και χιλιάδες απολύσεις έχουν γίνει ήδη και άλλες αναμένονται. Τα ίδια αδιέξοδα επαναλαμβάνονται αδυσώπητα, με πολλαπλασιασμένη καταστρεπτική ισχύ, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται στο όνομα της κρίσης και στην προσπάθεια να μετατραπεί σε «ευκαιρία» για το μεγάλο κεφάλαιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ακούει για τα κυβερνητικά μέτρα «στήριξης» των μικρομεσαίων, μέσα από προγράμματα χρηματοδότησης και εγγυήσεις δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, που έρχονται να μοιράσουν σε λίγους και εκλεκτούς κομμάτια μιας μεγάλης πίτας. Ακόμη και τα ψίχουλα αυτής της πίτας είναι δυσεύρετα για τους περισσότερους που αδυνατούν να αποπληρώσουν δάνεια ή δεν έχουν κερδοφόρες χρήσεις. Οι μικροί είναι έξω από το παιχνίδι, οριστικά και αμετάκλητα.

Αντιμέτωποι με τις «μη λύσεις», οι μικροί ΕΒΕ καλούνται από τα πράγματα να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της επιβίωσής τους. Πέρα από κάθε αμφιβολία, αυτοί που τους υπόσχονται σωτηρία έχουν αναλάβει το ρόλο του δημίου τους. Και είναι οι ίδιοι, κεφάλαιο και κυβέρνηση, που με την πολιτική τους χτυπούν ανελέητα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Ιδια είναι η φιλομονοπωλιακή πολιτική που τους απομυζά και τους εκμεταλλεύεται ακόμη περισσότερο. Κι όσο πλήττονται οι ΕΒΕ από την εξαθλίωση των εργαζομένων, άλλο τόσο απειλούνται οι εργαζόμενοι από τη συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων. Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ έχουν μόνο μία επιλογή: Τη συντονισμένη αντεπίθεση μαζί με την εργατική τάξη, για την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής, σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Για να φτιάξουν οι ίδιοι ένα καλύτερο αύριο.

Προς «Αυγή» και δημοσιολόγο «ΤΗΣ ΩΡΑΣ»

Με το χτεσινό σας πόνημα περί «γειτόνισσας Αλέκας» ξεπεράσατε εαυτόν ως προς τον υψηλό σας δημοσιολογικό οίστρο. Γιατί ο κόπος της σκέψης για τέτοιες αναλύσεις ξεπερνά και αυτόν του κουτσομπολιού της γειτονιάς. Οπως λένε, οι «κατίνες» μόνο από κατινιές ξέρουν; Και εις ανώτερα. Εκτός και αν σας έχουν παραλαλήσει τα «δυόμισι κόμματα» εντός του ΣΥΝ, ή ο πόνος από το φλέρτ με το ΠΑΣΟΚ που κάνετε πως δε γουστάρετε. Μήπως το αποτέλεσμα ή όλα μαζί;



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ