Σάββατο 4 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί και απειλές από Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σε μερική άρση του εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας σκέφτεται να προχωρήσει η ισραηλινή κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι «μια κίνηση καλής θέλησης θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ» που κρατείται από τη «Χαμάς» από τον Ιούνιο του 2006. Αυτό υποστηρίζει η ειδησεογραφική ισραηλινή ιστοσελίδα Υnet, συμπληρώνοντας ότι η άρση θ' αφορά, καταρχάς, διάφορα είδη τροφίμων και στη συνέχεια είδη πρώτης ανάγκης. Την πληροφορία δε διέψευσε το υπουργείο Αμυνας, από όπου φέρεται να προέρχεται και η διαρροή.

Προς το παρόν, πάντως, Ισραηλινοί στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά με Παλαιστινίους μαχητές κοντά στον καταυλισμό Ντάιρ αλ Μπάλαχ, στη συνοριακή γραμμή της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας. Κατά τη συμπλοκή, σκοτώθηκε μια 17χρονη Παλαιστίνια και τραυματίστηκαν άλλοι δύο πολίτες.

Διαδρομή - «μήνυμα»;

Στην Ερυθρά Θάλασσα διά του Σουέζ έφτασε ισραηλινό υποβρύχιο τύπου «Dolphin», που μπορεί να φέρει πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού. Το περιστατικό, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, συνέβη τον περασμένο μήνα και το υποβρύχιο διέσχισε το Σουέζ χωρίς να βγει καθόλου στην επιφάνεια.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρονται να διέρρεαν ότι η κίνηση αυτή αποτελούσε «μήνυμα» προς πάσα κατεύθυνση, ότι αν το Τελ Αβίβ το αποφασίσει, μπορεί πολύ γρήγορα να φτάσει στον Ινδικό Ωκεανό και στον Περσικό Κόλπο για να είναι σε απόσταση βολής από το Ιράν. Οι αιγυπτιακές αρχές, που ελέγχουν όλες τις διελεύσεις από το Σουέζ, δε σχολίασαν την πληροφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ