Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για τα μάτια του κόσμου

Είναι πολλοί αυτοί που μιλούν για αγώνες το τελευταίο διάστημα που η αντεργατική επίθεση δυναμώνει. Είναι όμως και αρκετοί αυτοί που προσπαθούν με λεονταρισμούς να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές των εργαζομένων, για να κρύψουν τις ευθύνες που έχουν για την ένταση της επίθεσης. Ενα παράδειγμα:

Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καμωνόταν τον υπερεπαναστάτη - και αυτό στα λόγια - όλο το προηγούμενο διάστημα, με αιχμή την έλλειψη προσωπικού στην Επιχείρηση. Οι φραστικοί λεονταρισμοί της στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπο του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ, Αθανασόπουλου, συγκαλύπτοντας και άρα αθωώνοντας τις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, το περιεχόμενο και η χρονική περίοδος των όποιων κινητοποιήσεων είχε εξαγγείλει η ΓΕΝΟΠ για το ζήτημα του προσωπικού ήταν έτσι διαμορφωμένα, ώστε να στέκονται απέναντι από τις ανάγκες των εργαζομένων και να βάζουν εμπόδια στη μαζική συμμετοχή τους.

Ομως, μόλις την περασμένη βδομάδα, έφθασε μια συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ και οι λεονταρισμοί της πλειοψηφίας πήγαν περίπατο. Ακόμα και αυτές τις κινητοποιήσεις που είχε προκηρύξει τις ματαίωσε. Ταυτόχρονα, αποδέχθηκε τις προτάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ για προσλήψεις που ουσιαστικά στοχεύουν στην παραπέρα μείωση του προσωπικού, διατήρηση των «εργολαβιών». Αποκαλύφτηκε έτσι ακόμα μια φορά ο ρόλος του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στον εγκλωβισμό και αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, τη στήριξη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

«Αποδείχθηκε - όπως σημειώνει πολύ σωστά σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ - για μια ακόμη φορά ότι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ σε ΓΕΝΟΠ και πρωτοβάθμια δε θέλουν να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Για να κρύψουν το συμβιβασμό τους, δε διστάζουν να κηρύττουν "ιερούς αγώνες" και να τους αναστέλλουν με την ίδια ευκολία, προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Συνειδητά ακολουθούν το δρόμο της ταξικής συνεργασίας. Το δρόμο που ακολουθούν οι δυνάμεις τους σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».


Χ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ