Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΑΣΕ
Οι κομμουνιστές δεν τρομάζουν

Παρέμβαση του ΚΚΕ για το νέο ανιστόρητο ψήφισμα που προσπαθεί να εξισώσει τον κομμουνισμό με το φασισμό

Από λαϊκή διαδήλωση στη Λιθουανία στις αρχές του χρόνου ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα που επιχειρούν να φορτώσουν την κρίση στο λαό. Μετά από αυτήν έχουν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις στο κέντρο του Βίλνιους
Από λαϊκή διαδήλωση στη Λιθουανία στις αρχές του χρόνου ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα που επιχειρούν να φορτώσουν την κρίση στο λαό. Μετά από αυτήν έχουν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις στο κέντρο του Βίλνιους
Συνεχίζονται στο Βίλνιους της Λιθουανίας οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Μεταξύ των θεμάτων βρίσκεται κι ένα νέο αντικομμουνιστικό ψήφισμα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για την επανένωση της διαιρεμένης Ευρώπης. Η ενθάρρυνση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των πολιτών στην περιοχή του ΟΑΣΕ στον 21ο αιώνα». Στόχος του ψηφίσματος είναι η ανιστόρητη ταύτιση κομμουνισμού (του «σταλινισμού» και της «κομμουνιστικής δικτατορίας», όπως γράφει) και φασισμού, κάτω από την «ταμπέλα» του λεγόμενου ολοκληρωτισμού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσανδράκης, παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση που έγινε στην «Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων «γιατί εμφανίζονται τέτοια ψηφίσματα, 20 χρόνια μετά την υποτιθέμενη "πτώση" του υποτιθέμενου "σιδηρού παραπετάσματος"; Κατά τη γνώμη μου, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η απάντηση βρίσκεται στο κείμενο που θα σας διαβάσω: "Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: το φάντασμα του κομμουνισμού. Ολες οι δυνάμεις της γερασμένης Ευρώπης ενώθηκαν σε μία ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα". Θα αναγνωρίσατε βέβαια ότι αυτές οι φράσεις είναι από το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" που γράφτηκε από τον Καρλ Μαρξ και τον Φριντριχ Ενγκελς πριν από περισσότερα από 150 χρόνια. Σήμερα, η αναγκαιότητα της ριζικής αλλαγής της κοινωνίας, παρά τον πολύ αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ: Ο μόνος τρόπος να εξαλειφθούν οι αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος είναι η ανατροπή του».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως εκείνο που ενοχλεί τον εισηγητή του ψηφίσματος (Ρομπέρτο Μπατέλι, από τη Σλοβενία) δεν είναι απλώς ο Στάλιν, αλλά οι κομμουνιστικές ιδέες, κυρίως τώρα που οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους φοβούνται την όξυνση των λαϊκών αντιδράσεων, εξαιτίας των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης.

Ο κομμουνιστής βουλευτής υπενθύμισε πως παρόμοιο ψήφισμα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο κανένας Ελληνας ευρωβουλευτής δεν το υπερψήφισε και κατέληξε: «Τέλος, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι οι κομμουνιστές δεν πρόκειται να φοβηθούν από τέτοια ψηφίσματα».

Το ψήφισμα, που υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία της παραπάνω Επιτροπής, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ