Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Υπόσχεται έκτακτο πρόγραμμα υπέρ των πλουτοκρατών

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ανατροπές των εργασιακών σχέσεων με επέκταση της μερικής απασχόλησης και της «επιδοτούμενης εργασίας», σε συνδυασμό με νέες φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι οι προτάσεις που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, παρουσιάστηκαν από τον Γ. Παπανδρέου και τον εκπρόσωπο Τύπου και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων και δηλώσεων τις προηγούμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με συνέντευξή του την Κυριακή στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα «εφαρμόσει ένα έκτακτο πρόγραμμα που θα στοχεύει πρώτα στην ανάταξη και αναθέρμανση της οικονομίας», δηλαδή στήριξης και ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου. Ενα πρόγραμμα που στην κορυφή του, όπως τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, θα έχει τη «μείωση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται»... Δίνοντας, ουσιαστικά, νέα κίνητρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να επενδύσουν τα υπερσυσσωρευμένα κέρδη τους ο Γ. Παπανδρέου στήριξε τις αποφάσεις της ΕΕ για δημιουργία «νέων επενδυτικών ευκαιριών» για τους πολυεθνικούς ομίλους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλαβε και τη δέσμευση για την τήρηση των κανόνων του «Συμφώνου Σταθερότητας», προαναγγέλλοντας ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την πολιτική λιτότητας, υποσχόμενος, όμως, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει το λαό, ότι αυτή θα γίνει μέσα από μια ...«επαναδιαπραγμάτευση» του «χρονοδιαγράμματος των υποχρεώσεών μας ως μέλος της ΟΝΕ, με ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με το οποίο θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών μας».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, με συνέντευξή του στο «Εθνος», αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, πρότεινε «κίνητρα για παραμονή στην εργασία και όχι πρόωρη συνταξιοδότηση», στηρίζοντας απόλυτα τη θέση του ΠΑΣΟΚ για παράταση του «εργάσιμου βίου», που στοχεύει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Εξάλλου, χτες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή την έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την αύξηση της ανεργίας κατά μία μονάδα το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρουσίασε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπισή της, οι οποίες κινούνται στην ίδια αντεργατική κατεύθυνση μ' αυτές της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει πριμοδότηση της μερικής απασχόλησης, μέσω της «κοινωνικής εργασίας» για «τις περιοχές της χώρας που πλήττονται από την κρίση». Δηλαδή, όσοι χάνουν τη δουλειά τους να προσλαμβάνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με σχέσεις «μερικής απασχόλησης»... Το ΠΑΣΟΚ επίσης τάσσεται υπέρ της μείωσης του μισθολογικού κόστους μέσω της απαλλαγής των εργοδοτών από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να υποστηρίζει: «Μια πολιτική καταπολέμησης της ανεργίας θα έπρεπε σήμερα να στοχεύει ιδιαίτερα στους νέους, όπως οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει εμείς για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για 4 χρόνια»!

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να πολώσει το κλίμα ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού και να κρατήσει «ζεστή» τη συζήτηση γύρω από την «εκλογολογία», επαναφέρει το αίτημά του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε σαν τελευταία ημερομηνία τον επόμενο Μάρτη, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ήδη στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει πολύ σύντομα στη διεξαγωγή εκλογών, αφού, όπως δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, στην ίδια παραπάνω συνέντευξη, «η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή».

Συγχρόνως, ενισχύοντας το κλίμα της τρομο-λαγνείας ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «εγκληματικούς τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην τρομοκρατία», ενώ το ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας να συνδέει θέματα «ασφάλειας», «τρομοκρατίας» και «μετανάστευσης» απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων και εγκαλεί την κυβέρνηση για «αδράνεια» ανοίγοντας το δρόμο για επιβολή ακόμα πιο σκληρών μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ