Κυριακή 3 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΟΝΕΙΣ - ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Γύμνια σε υπηρεσίες στήριξης και άγριες πληρωμές

Στο έλεος της μοίρας τους, ουσιαστικά αβοήθητους, αφήνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους γονείς που αποκτούν παιδιά με αναπηρία ή ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους. Βασικός κορμός στήριξης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) είναι η οικογένεια, που προσπαθεί να αναπληρώσει τις ανεπάρκειες του κράτους που αδιαφορεί.

Οι ανάπηροι, τα ΑμΕΑ και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και αποκατάστασης που ήταν υποχρεωμένο να τους παρέχει δωρεάν το κράτος, αφού απουσιάζει το αναγκαίο ολοκληρωμένο δημόσιο και δωρεάν δίκτυο υπηρεσιών που θα εξασφαλίζει τη ζωή, την υγεία και την εκπαίδευση των ΑμΕΑ σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και τη στήριξη των οικογενειών τους.

Τα απαραίτητα κέντρα ενημέρωσης και στήριξης των οικογενειών, που φέρνουν στη ζωή ένα παιδί με ειδικές ανάγκες ή που το παιδί τους καθίσταται ανάπηρο μετά από ένα ατύχημα ή μια ασθένεια, είναι ανύπαρκτα. Αντίστοιχα, δεν υπάρχουν τα αναγκαία ειδικά σχολεία και αυτά που υπάρχουν υποβαθμίζονται, με αποτέλεσμα όσοι γονείς έχουν να πληρώσουν να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Περισσότερα από 185.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες βρίσκονται εκτός ειδικής αγωγής, μόλις 500 παιδιά με αυτισμό από τα 30.000 πηγαίνουν σε κάποιο ειδικό κέντρο, η ανεργία στα ΑμΕΑ ξεπερνάει το 85%. Τα προβλήματα αυτά οξύνουν καθημερινά η παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, το πετσόκομμα παροχών και δικαιωμάτων, η παράδοση του ευαίσθητου χώρου στους ιδιώτες και τους «εθελοντές», οι προτροπές προς τις διοικήσεις των ιδρυμάτων και ειδικών σχολείων να επιβάλλουν πληρωμές στους γονείς των ΑμΕΑ.

Ο «Ρ» μίλησε με δυο μητέρες παιδιών με ειδικές ανάγκες για τη σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν, τη γύμνια σε υπηρεσίες και τα άγρια χαράτσια που πληρώνουν για τη φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών τους. Τα όσα καταθέτουν στο «Ρ» αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, ενόψει και της παράστασης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, που πραγματοποιεί την Πέμπτη 7 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ., η Επιτροπή Αγώνα Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ με τη στήριξη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.

Η κινητοποίηση διοργανώνεται ενάντια στο χαράτσωμα των οικογενειών των ΑμΕΑ, για το σταμάτημα κάθε πληρωμής για φάρμακα, θεραπείες, ειδικά τεχνικά βοηθήματα, αναλώσιμα, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν και υψηλού επιπέδου Υγεία - Πρόνοια, για κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης, ενάντια στην κοροϊδία του δήθεν εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ