Τρίτη 23 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για "σκότωμα" και η ΜΕΛ!

Είναι από τις πρώτες στον κατάλογο των ιδιωτικοποιήσεων, δηλώνει ο πρόεδρος του ΟΑΕ. Περικοπές στα δικαιώματα των εργαζομένων, ενόψει ξεπουλήματος. Κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Κατσαρός

Στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου θα καταλήξει σύντομα, μέσα στο 1996, η χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ της Θεσσαλονίκης. Σε πρόσφατη συνάντηση των εργαζομένων με τη διοίκηση του ΟΑΕ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Τσουδερός τους ανακοίνωσε ότι η ΜΕΛ είναι μια από τις πρώτες βιομηχανίες, που θα ιδιωτικοποιηθούν εντός του έτους και πως ο διαγωνισμός θα γίνει γύρω στην άνοιξη!

Τα δύο τελευταία χρόνια η ΜΕΛ, υπό τη διαχείριση του ΟΑΕ και τις επίπονες προσπάθειες των εργαζομένων, κατάφερε να ανακάμψει από τον οικονομικό κατήφορο που την είχε οδηγήσει το αποτυχημένο και καταστροφικό πείραμα ιδιωτικοποίησης με του Αφους Σκουλούδη την περίοδο 1992-'94, και σήμερα αποτελεί μια από τις πιο υγιείς βιομηχανίες της Β. Ελλάδας, με κέρδη για το 1995 που ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι, που είναι αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση, καταγγέλλουν τη διοίκηση της ΜΕΛ πως καταστρατηγεί τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου της χαρτοποιίας, εφαρμόζοντας τη σκληρή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και καταργεί τις διμερείς συμφωνίες με προφανή στόχο, να παραδώσει τη βιομηχανία στους ιδιώτες "καθαρή" και από τις εργατικές κατακτήσεις.

"Εχουμε δώσει αγώνες, για να κατοχυρώσουμε τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσα στη βιομηχανία", τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου της ΜΕΛ Παύλος Ντούφος."Μόνο από τις συμβάσεις χάσαμε 1,5% από τα μεροκάματα το '95, ενώ από την κατάργηση των επιδομάτων οι εργαζόμενοι χάνουν από 5-35 χιλιάδες το μήνα", σημειώνει και προσθέτει πως η εταιρία δεν έχει εκτιμήσει ανάλογα την προσφορά των εργαζομένων στην καλή πορεία της βιομηχανίας.

"Μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό όταν μας λένε πως αν δεν πουληθεί, θα κλείσει", λέει ο γραμματέας του σωματείου Δ. Γκιρτζιμανάκης και τονίζει πως και οι 170 εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν στην πράξη τα κεκτημένα τους.

Χτες τη χαρτοβιομηχανία επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Κατσαρό και ενημερώθηκε για τα προβλήματα των εργαζομένων και την πορεία της επιχείρησης. Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, πέρα από τα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης και των περικοπών, η διοίκηση της εταιρίας υποχρεώνει το προσωπικό να εργάζεται τις αργίες, πραγματοποιεί ρουσφετολογικές προσλήψεις, αδιαφορεί για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και απασχολεί κατά καιρούς και ανασφάλιστους εργάτες.

"Το ΚΚΕ, τόνισε στους εργαζόμενους της ΜΕΛ ο Γιάννης Κατσαρός, με τους αγώνες του έχει αποδείξει πως είναι πάντα δίπλα στους εργαζόμενους και παλεύει για την επίλυση των προβλημάτων τους. Σχετικά με τη ΜΕΛ, πιστεύουμε πως το πλέον σημαντικό, είναι το θέμα της ιδιωτικοποίησης, με την οποία είμαστε ριζικά αντίθετοι. Η χαρτοβιομηχανία στη χώρα μας είναι βιώσιμη και κερδοφόρα και θεωρούμε εγκληματικό βιομηχανίες όπως η Αθηναϊκή Χαρτοποιία και η ΜΕΛ, με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης να ξεπουλιούνται σε ιδιώτες και να κινδυνεύουν εκατοντάδες ή χιλιάδες θέσεις εργασίας". "Μόνο οι δυναμικοί αγώνες των εργαζομένων, κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι δυνατό να ανατρέψουν αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται στα πλαίσια της "Λευκής Βίβλου" και του Μάαστριχτ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ