Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αγωνία και προβληματισμός
  • Αμέτοχη η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων κατά τη χτεσινή συνέλευση για την έγκριση ...του Καταστατικού του Συνεταιρισμού
  • Σπ. Βαρθολομαίος: Η μόνη λύση είναι ναυπηγείο 100% στο δημόσιο

Η αγωνία για το μέλλον και ο προβληματισμός των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά από την έλλειψη ενημέρωσης εκφράστηκε με τη μη ουσιαστική συμμετοχή τους στη χτεσινή κατ' επίφαση ιδρυτική καταστατική συνέλευση του συνεταιρισμού, που θα διαχειρίζεται το 49% των μετοχών του ναυπηγείου. Η Εργοστασιακή Επιτροπή απείχε από την τελευταία πράξη στην ολοκλήρωση του "έργου" καταδίκης σε μαρασμό του ναυπηγείου. Αρνήθηκε έτσι για μια ακόμα φορά να νομιμοποιήσει με την παρουσία της τη συμφωνία της ντροπής του 51% - 49%.

"Είναι κόπος και βαρβαρότητα να καλέσουμε γενική συνέλευση των εργαζομένων για την ίδρυση του συνεταιρισμού", σημείωσε ο Γ. Κοντάκης,μέλος του ΔΣ του σωματείου, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε σχετική ψηφοφορία. Να σημειώσουμε ότι αρκετές μέρες πριν κυκλοφόρησε - μέσω προϊσταμένων (;) - ανακοίνωση του σωματείου, όπου υπέγραφαν οι εργαζόμενοι ότι θα συμμετέχουν στον συνεταιρισμό.

Η μόνη ψηφοφορία που τελικά έγινε - με ανάταση χειρός - αφορούσε την ψήφιση κατ' άρθρο και στο σύνολο του σχεδίου Καταστατικού, που είχαν διαμορφώσει από κοινού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Μάλιστα, θεωρήθηκε περιττό από την πλειοψηφία να διαβαστεί το περιεχόμενο των άρθρων, που ψηφίζονταν μόνο σαν αριθμοί! "Αλλοθι", το μοίρασμα, την προηγούμενη της συνέλευσης, 1.500 περίπου αντιτύπων για να ενημερωθούν 3.100 εργαζόμενοι! Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως λίγοι ήταν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην ψηφοφορία ενεργά - σηκώνοντας τα χέρια - ενώ η μεγάλη πλειοψηφία παρακολουθούσε αμέτοχη την όλη διαδικασία.

Σαν "μεγάλη επιτυχία" παρουσίασε τη συμφωνία 51% - 49%, ο πρόεδρος του σωματείου, Σ. Μαρκάτος,σημειώνοντας: "Διασφαλίσαμε το δημόσιο και ενιαίο χαρακτήρα του ναυπηγείου, καθώς και τις θέσεις εργασίας. Πρώτιστα, διασφαλίσαμε τις κατακτήσεις μας και την ύπαρξη του σωματείου"! Και αυτό, όταν ήδη έχουν δρομολογηθεί οι ομαδικές απολύσεις 600 ατόμων, όταν έχει επιβληθεί - με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ - τετράχρονη "εργασιακή ειρήνη" και όταν ήδη έχουν αρχίσει οι "εκπτώσεις" στα δικαιώματα, με πρώτη την κατάργηση, ουσιαστικά, της ειδικότητας.

"Εθνικό έγκλημα" χαρακτήρισε ο Σπ. Βαρθολομαίος,εκπρόσωπος της Εργοστασιακής Επιτροπής, τη συμφωνία του 51% - 49% που "ξεκίνησε η ΝΔ και ολοκλήρωσε το ΠΑΣΟΚ" και η οποία καταδικάζει το ναυπηγείο σε συρρίκνωση και λουκέτο. Ο συνδικαλιστής υπογράμμισε ότι η παράταξη απέχει από όλες τις διαδικασίες στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, αρνούμενη να τις νομιμοποιήσει με την παρουσία της. Στα πλαίσια αυτά, "στο ΔΣ καταψηφίσαμε το Καταστατικό. Μετά όμως την κατάσταση που διαμορφώθηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας, δηλώνουμε: Δεν μπορέσαμε να πείσουμε την πλειοψηφία των εργαζομένων για τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής "λύσης" που δόθηκε. Ετσι, κάθε εργαζόμενος, με γνώμονα τη συνείδησή του, είναι ελεύθερος να κάνει τη δική του επιλογή. Παρ' όλα αυτά, πιστεύουμε ότι, όπως η ζωή δείχνει, η μόνη συμφέρουσα λύση για τους εργαζόμενους και τον τόπο είναι ναυπηγείο 100% στο δημόσιο.Δε θα κάνουμε το χατίρι ορισμένων, να φύγουμε από το ναυπηγείο. Θα σταθούμε όρθιοι να παλέψουμε ενάντια στις αρνητικές συνέπειες, δίπλα στους εργαζόμενους, στους αγώνες που έρχονται για τη δουλιά και το ψωμί μας".

Αδιευκρίνιστη παραμένει και μετά τη χτεσινή συνέλευση και την "έγκριση" του Καταστατικού του συνεταιρισμού, το τι "μέλλει γενέσθαι" με τους εργαζόμενους που αρνούνται να πάρουν μετοχές ή να μετέχουν στον συνεταιρισμό.

Στη χτεσινή συνέλευση εκλέχτηκε επίσης προσωρινή 7μελής Διοικούσα Επιτροπή του συνεταιρισμού, που μέσα σε έξι μήνες θα αναλάβει να διενεργήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ του συνεταιρισμού. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, το επόμενο διάστημα και αφού καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σωματείου και ΕΤΒΑ, θα υπάρξει ατομικό ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης των μετοχών, που θα φέρει τις υπογραφές, ΕΤΒΑ, σωματείου, συνεταιρισμού και εργαζομένου.

μβ Στάλθηκε χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επιχειρηματικό σχέδιο για την βιοσιμότητα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά το οποίο είχε ανατεθεί σε κοινοπραξία της ΑΛΦΑ Φαινάνς και SBI SAMYEL MONTAGUE και αναμένεται η έγκρισή του. Παράλληλα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μέσα στο μήνα αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή του Μανατζμετ της επιχείρησης.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ