Πέμπτη 6 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Εμείς συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις

Τη θεσμική κατοχύρωση του ρόλου τους, ως κύριου συμβούλου και εισηγητή της κυβερνητικής πολιτικής, αξίωσαν χτες οι μεγαλοεπιχειρηματίες από το βήμα ημερίδας του ΙΟΒΕ, με θέμα «Για ένα αποτελεσματικότερο κράτος»

Αποθρασύνθηκαν οι εμποροβιομήχανοι. Οι ηγεσίες τους, δεν αρκούνται στο γεγονός ότι έχουν γίνει «κράτος εν κράτει, με τις ευλογίες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Χτες, από το βήμα ημερίδας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αξίωσαν - εκτός των άλλων - να θεσμοθετηθεί ο ρόλος τους ως... «σύμβουλος στρατηγικής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού»! Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Για ένα αποτελεσματικότερο κράτος», το οποίο - προφανώς - θα υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και των κάθε είδους υπηρετών τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι με τις προτάσεις του ΙΟΒΕ συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης που πήραν το λόγο.

Του λόγου το αληθές για τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, επιβεβαιώνεται και από το σχετικό δελτίο Τύπου του ΙΟΒΕ (χρηματοδοτείται από το ΣΕΒ, την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλους εργοδοτικούς φορείς), το οποίο ξεκινά ως εξής: «Η θέσπιση Επιτελικού Κέντρου υψηλών προδιαγραφών, που θα λειτουργεί ως σύμβουλος στρατηγικής της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, η ενίσχυση του ρόλου των Ανεξάρτητων Ρυθμιστικών Αρχών, η επανασύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Δημοσίων Υπηρεσιών ως Ανεξάρτητης Αρχής, η διασφάλιση της αυτονομίας και η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ και η καθιέρωση διαδικασιών διαφάνειας και ελέγχου των Προϋπολογισμών είναι μερικές από τις προτάσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)»...

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας των προτάσεων του ΙΟΒΕ, που έγινε «κεκλεισμένων των θυρών» από 4 παράλληλες ομάδες εργασίας, οι οποίες διατύπωσαν τις θέσεις και απόψεις τους για τα μέτρα που θα οδηγήσουν στο... αποτελεσματικότερο κράτος.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΙΟΒΕ, ο Θ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι «η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους εξακολουθεί να αποτελεί κύριο ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας». Και ένα σύγχρονο κράτος σημαίνει ότι πρέπει να είναι «ευέλικτο, δίκαιο και αποδοτικό», που «θα λειτουργεί συμπληρωματικά στην αγορά και όχι ανταγωνιστικά, θα ενθαρρύνει, θα οδηγεί, θα συμπαρίσταται και θα εξασφαλίζει τη λειτουργία του ανταγωνισμού». Κράτος, δηλαδή, που ως... συμπλήρωμα της επιχειρηματικής δράσης, θα οφείλει να υποτάσσει κάθε του επιλογή και πολιτική στην ολόπλευρη εξυπηρέτηση των στοχεύσεων του κεφαλαίου.

Εξηγώντας τι εννοούν με την αξίωσή τους για τη «Θέσπιση Επιτελικού Κέντρου υψηλών προδιαγραφών» που θα λειτουργεί ως σύμβουλος των εκάστοτε κυβερνήσεων και πρωθυπουργών, ο Θ. Παπαλεξόπουλος εξήγησε πως «το Επιτελικό Κέντρο για την ανάλυση και το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής α) μεταφέρει στην κυβέρνηση την ανεξάρτητη υφιστάμενη εθνική και διεθνή γνώση και εμπειρία, β) αξιολογεί το κόστος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τις επιπτώσεις συγκεκριμένων μέτρων οικονομικής πολιτικής μείζονος σημασίας, γ) υποστηρίζει τα υπουργεία στην εκπόνηση των δικών τους στρατηγικών μελετών, δ) συγκεντρώνει και επικοινωνεί στα υπουργεία βέλτιστες πρακτικές και διεθνείς τάσεις». Με δυο λόγια, το Κέντρο θα είναι το όργανο που θα κρίνει, θα αξιολογεί και θα επιλέγει πολιτικές και η κυβέρνηση με τα επιτελεία της θα τις εφαρμόζει.

Στις αρμοδιότητες του ίδιου κέντρου θα περιλαμβάνεται «ο συστηματικός έλεγχος όλων των νόμων για τον περιορισμό της πολυνομίας, με άμεση κατάργηση όσων έχουν περιπέσει σε αχρησία και η αξιολόγηση των υπολοίπων με βάση τις αποδεδειγμένες επιπτώσεις τους στην οικονομική δραστηριότητα» και η «αξιολόγηση όλων των νέων νόμων και ρυθμίσεων με κριτήριο τις επιπτώσεις τους στην ανταγωνιστικότητα».

Ο Γ. Αλογοσκούφης

«Οι προτάσεις του ΙΟΒΕ αποτελούν μια σημαντική συνεισφορά στο διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις», έσπευσε να απαντήσει από το βήμα της ημερίδας ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης στη βάση του δικαιώματος όλων, δήθεν, των πολιτών να απολαμβάνουν ένα κράτος αποτελεσματικό και λιγότερο γραφειοκρατικό, ανέλυσε τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της ΝΔ στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, παρουσιάζοντας τα μέτρα, τους νόμους και τις ρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και τα οποία στοχεύουν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των εκπροσώπων του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων.

Ο Γ. Αλογοσκούφης δεν έκρυψε πως κυβερνητικός στόχος είναι η αξιολόγηση της λειτουργίας του Δημοσίου με βάση... αντικειμενικά κριτήρια, όπως ακριβώς αξιώνουν και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ σαν μέσο επίτευξης αυτού του στόχου ανέφερε επίσης ό,τι λένε οι εμποροβιομήχανοι: Την προώθηση «μεταρρυθμίσεων με σαφή στόχευση για την αλλαγή των οικονομικών και κοινωνικών θεσμών», μέτρα δηλαδή στην κατεύθυνση των αντιδραστικών επιλογών της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

Ο Πρ. Παυλόπουλος

Τη συμφωνία του εξέφρασε στην ομιλία του και ο υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό - τόνισε - το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες μας συμπορεύονται σε μεγάλο βαθμό με τις προτάσεις του ΙΟΒΕ». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το ΙΟΒΕ διαχρονικά «έχει συμβάλει με τις προτάσεις του στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία του κράτους». Ο Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην «εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα», ούτως ώστε, ανάμεσα στα άλλα, να υπάρξει «πάταξη της γραφειοκρατίας, άρση της πολυνομίας, αναγνώριση προτεραιότητας στην ταχεία και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη», με αποτέλεσμα «την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας». Σαν απόδειξη της αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής πολιτικής σ' αυτόν τον τομέα, ο υπουργός δε δίστασε να προβάλει μια σειρά αντιδραστικά - αντιλαϊκά μέτρα και ρυθμίσεις, όπως ο νόμος για τις ΔΕΚΟ, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η επιτάχυνση των μεγάλων έργων, ο λεγόμενος αναπτυξιακός νόμος, η «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας κλπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ