Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΚΕΡΑΝΗΣ»
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το μάρμαρο

Θύματα της «απελευθέρωσης» και της αντιαγροτικής πολιτικής του δικομματισμού

Η ζούγκλα της «απελευθέρωσης» της αγοράς είναι η απάντηση της κυβέρνησης και στους εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης», που διεκδικούν τα δεδουλευμένα και την εργασία τους, όπως προέκυψε από την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, σε σχετική Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Ελπίδας Παντελάκη.

«Το ζητούμενο είναι να βρεθεί κάποιος σοβαρός και υπεύθυνος, για να μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους και να λειτουργήσει τον "Κεράνη". Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης», υποστήριξε στην απάντησή του ο Γ. Γιακουμάτος, λέγοντας ότι «αν δεν επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του μηνός, πράγματι θα πάμε την επιχείρηση στο άρθρο 46 Α, δηλαδή σε εν λειτουργία εκκαθάριση». Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ γιατί επί διακυβέρνησής του οδηγήθηκε η εταιρία στο σημερινό καθεστώς, μέσω παροχών.

«Είτε είναι "αετονύχηδες", είτε είναι απατεώνες επιχειρηματίες, είτε είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις, αυτοί που πληρώνουν τα σπασμένα είναι οι εργαζόμενοι», τόνισε, ανταπαντώντας, η Ελπίδα Παντελάκη. Επισήμανε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση επικαλείται τις αναμφισβήτητες ευθύνες της προηγούμενης, πλην, όμως, συνεχίζει την πολιτική της.

Οπως είπε, «όταν υπάρχει μια πολιτική στα ζητήματα του καπνού, κάτι που ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα που συγκεντρώνεται σε μεγάλους ομίλους, από την άλλη λέμε ότι είμαστε σε αδιέξοδο και θα πάμε στο άρθρο 46, Ν. 18 περί ειδικής εκκαθάρισης. Ο νόμος αυτός λέει σαφέστατα ότι οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν από τον εργοδότη. Εδώ υπάρχει μία πρόνοια για τον εργοδότη. Οταν φαλιρίσει, θα πάει στο δικαστήριο και διώχνει τους εργαζόμενους και μένουν στο δρόμο».

Αναφερόμενη, μάλιστα, στην ισχύουσα νομοθεσία, επισήμανε πως το πλαίσιο της απελευθέρωσης και της αγοράς κάνει ασύδοτη την εργοδοσία, είτε λέγεται Κεράνης, είτε οπωσδήποτε αλλιώς. «Διώχνουν όποτε θέλουν τους εργαζόμενους, κάνουν αναδιαρθρώσεις. Το μόνο αδιέξοδο που έχουν οι εργαζόμενοι είναι ότι μένουν χωρίς δουλιά. Αυτό είναι το κρίσιμο, το πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ