Κυριακή 11 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η φρεσκάδα των «χρόνων της αθωότητας»

Την πρώτη του μεγάλη, ανοιχτή συναυλία πραγματοποιεί το «Τρίχορδο»,  την Τετάρτη, στο Λυκαβηττό

Με το μεράκι και τη δεξιοτεχνία τους φιλοδοξούν να βγάλουν στο προσκήνιο το μπουζούκι και να μας θυμίσουν ότι είναι ένα εκπληκτικό δεξιοτεχνικό όργανο, με σπάνια εκφραστικότητα και ενέργεια. Ο λόγος για τους μουσικούς του «Τρίχορδου», του σχήματος που δημιουργήθηκε από καταξιωμένους σολίστες του μπουζουκιού, τους Κώστα Παπαδόπουλο, Σπύρο Λιόση, Χρήστο Κωνσταντίνου, Σπύρο Ιωαννίδη και Κώστα Ζαριδάκη, με τη συμμετοχή τεσσάρων σημαντικών σολίστ της σύγχρονης μουσικής σκηνής: τον Νίκο Γράψα (λαούτο, ταμπουρά, κιθάρα), τον Δημήτρη Ζαφειρέλη (κιθάρα), τον Βασίλη Καραχούτη (κοντραμπάσο) και την Rowan Storm (κρουστά). Οι πρώτες συναυλίες του σχήματος όχι μόνο υπήρξαν ένα ευχάριστο ξάφνιασμα, αλλά όπως αναφέρει ο Κ. Παπαδόπουλος «η μεγάλη επιτυχία που είχαν οι παρθενικές εμφανίσεις μας τα τρία τριήμερα στο "Χάουζ οφ αρτ" απέδειξαν ότι μπορούμε να πάμε παραπέρα».

Το «Τρίχορδο», λοιπόν, την Τετάρτη, (14/6), στις 9.30μ.μ., ανηφορίζει στο θέατρο του Λυκαβηττού για την πρώτη μεγάλη, ανοιχτή συναυλία του. Μια συναυλία, που στηρίζει και ο «902 Αριστερά στα FM», τιμώντας και προβάλλοντας «ένα σπάνιο μουσικό σχήμα, που κι αυτό με τη σειρά του τιμά την ελληνική μουσική και ένα μουσικό όργανο καθαρά ελληνικό, το μπουζούκι». Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από τον έντονο αυτοσχεδιασμό των μουσικών, με θέμα το μπουζούκι, τη «συνομιλία» των διαφορετικών οργάνων. Περιλαμβάνει διασκευές λαϊκών και παραδοσιακών συνθέσεων, σόλο κομμάτια μεγάλων δημιουργών, αλλά και κορυφαίες στιγμές του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Πλούσιο σε εναλλαγές ηχοχρωμάτων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνθέσεις των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Πάνου, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Λοΐζου κ.ά., μουσικά θέματα - σταθμούς της ιστορίας του μπουζουκιού, με ιδιαίτερη έμφαση στην αυτοσχεδιαστική δεινότητα των ερμηνευτών. Φιλοδοξία, εξάλλου, του «Τρίχορδου» είναι το μπουζούκι να ξαναβρεί τη φρεσκάδα των «χρόνων της αθωότητας» και τη χαρά της ύπαρξής του. Εκφράζοντας όπως αναφέρει ο Κ. Παπαδόπουλος «το σήμερα, σπάζοντας τα στερεότυπα, μέσα στα οποία βρίσκεται ακινητοποιημένο εδώ και χρόνια».

Αυτή η διαπίστωση, πως στις μέρες μας, δηλαδή, το «μπουζούκι, αν και πανταχού παρόν, δεν υπάρχει» ήταν που οδήγησε τους σολίστες, οι οποίοι το έχουν δοξάσει σε πάλκο, δίσκους, συναυλίες, ν' αποχωριστούν πρόσκαιρα τη λαϊκή ορχήστρα και κυρίως τον τραγουδιστή, για ν' ανοιχτούν σε μια ελεύθερη μουσική συνεργασία, χωρίς προκαθορισμένα πλαίσια. Οι ίδιοι περιγράφουν το σημερινό σκηνικό: «Το μουσικό όργανο, που πάνω του στηρίχτηκε το μοναδικό φαινόμενο μιας εθνικής σύγχρονης μουσικής, έζησε δυο ένδοξες εποχές (τη μεγάλη εποχή του ρεμπέτικου και την εξίσου ένδοξη εποχή του λαϊκού τραγουδιού), που έφυγαν ανεπιστρεπτί. Σήμερα, οι συνθέσεις που του αφιερώνουν κάποια ειδική σκέψη είναι όλο και πιο σπάνιες και, δέσμιο του ήχου - κονσέρβα και της ελληνάδικης διασκέδασης, κυριολεκτικά δεν ακούγεται. Ασφυκτιά μέσα στο στερεότυπο ρόλο της συνοδείας τραγουδιστών, που δε γνωρίζουν να συνομιλούν μαζί του».

Στο «Τρίχορδο», λέει ο Κ. Παπαδόπουλος, «συμμετέχουμε πέντε μπουζούκια από διαφορετικούς χώρους. Ο καθένας μας έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο πάλκο και έχει κάτι διαφορετικό να δώσει σε αυτό το σχήμα, που γεννήθηκε από αγάπη και μεράκι. Στις συναυλίες μας επαναφέρουμε έναν τρόπο παιξίματος, που λείπει σήμερα και αυτό νομίζω ότι είναι που ενθουσίασε το αναγνώρισε το κοινό από την πρώτη στιγμή».

Η συναυλία του «Τρίχορδου» στο Λυκαβηττό είναι η αρχή της καλοκαιρινής περιοδείας του σχήματος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι στις 7/7 θα εμφανιστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ιωαννίνων (Κάστρο Ιωαννίνων), στις 9/7 στην Εδεσσα, στις 15/7 στο Διεθνές Φεστιβάλ «Κοσμόπολις» στην Καβάλα, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, στις 30/7 στην Πάτρα, στις αρχές Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη, στις 28/8 στο Φεστιβάλ Κασσάνδρας κ.ά. Τα εισιτήρια για τη συναυλία στο Λυκαβηττό κοστίζουν 6.000 δρχ. Τιμή προπώλησης: 5.000 δρχ.


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ