Σάββατο 6 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Καλά αλλά όχι αρκετά τα αντιλαϊκά μέτρα

Οι προβλέψεις της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, ελάχιστα διαφέρουν από τις κυβερνητικές, ενώ δε λείπουν οι συστάσεις για δραστικότερη μείωση του κράτους

Καλά αλλά όχι αρκετά θεωρεί η ηγεσία των μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομηχάνων τα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση (ΟΤΕ, ασφαλιστικό τραπεζών, εργασιακά, ωράριο κ.ά.) με πρόσχημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τη δεύτερη για φέτος τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - που χρηματοδοτείται από βιομηχάνους, τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες. Με την έκθεση του ΙΟΒΕ οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αξιώνουν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μέτρα, κυρίως με άμεσες και πιο δραστικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα.

Ειδικά όσον αφορά στις τελευταίες αντιλαϊκές ρυθμίσεις για τα εργασιακά, οι συντάκτες της έκθεσης του ΙΟΒΕ, εκφράζουν την ικανοποίηση των εμποροβιομηχάνων, με αρκετά «διπλωματική γλώσσα», του τύπου ναι μεν, αλλά, επισημαίνοντας: «Συμπερασματικά, μπορεί βάσιμα να υποστηριχτεί ότι οι ρυθμίσεις που εισάγονται αφ' ενός αποκαθιστούν ισορροπίες που είχαν διαταραχτεί με την υπέρμετρη αύξηση του κόστους των υπερωριών και αφ' ετέρου βελτιώνουν οριακά το πλαίσιο για τη διευθέτηση των ωρών εργασίας».

Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ, για τον πληθωρισμό, τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κλπ. κινούνται - με μικροδιαφοροποιήσεις και επιμέρους επιφυλάξεις - στο ίδιο μήκος κύματος με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Ειδικά όμως, στο θέμα της ακρίβειας στην αγορά, που πλήττει τα λαϊκά εισοδήματα, οι συντάκτες της έκθεσης αφήνουν να εννοηθεί ότι οι εμποροβιομήχανοι συνέβαλαν αρκετά μέχρι τώρα στη... συγκράτηση του επίσημου πληθωρισμού με το να μην μετακυλήσουν όλο το κόστος από την αύξηση των τιμών στα υγρά καύσιμα και του ΦΠΑ, στην κατανάλωση!

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, η ολοκλήρωση της διαδικασίας μετακύλησης της αύξησης των τιμών των καυσίμων και του ΦΠΑ στην κατανάλωση μπορεί να δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις το επόμενο διάστημα. Σε άλλο σημείο, βέβαια, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανατραπούν οι αρχικές προβλέψεις για πληθωρισμό στο 4% στο τέλος του χρόνου και τελικά να μην ξεπεράσει το 3,5%.

Η άνοδος του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει επιβράδυνση το 2005 μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων για τους Ολυμπιακούς αγώνες και θα διαμορφωθεί στο 3% από 3,3%. Θεωρούν δηλαδή βέβαιο ότι δε θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,9% που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό και περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ