Κυριακή 17 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Μπουνιές και καρφώματα

Είναι ανόητο να χτυπάς τα κεφάλια. Και μάλιστα ένα - ένα ξεχωριστά. Η Λερναία Υδρα, δε σκοτώνεται με αυτό τον τρόπο. Θέλει πολλαπλά χτυπήματα, σε όλα τα μέτωπα. Γιατί το τέρας, έχει την ικανότητα της αναπαραγωγής, και της αντικατάστασης. Χτυπάς, για παράδειγμα, την ανεργία, σου βγαίνει η ακρίβεια. Χτυπάς την αισχροκέρδεια, σου βγαίνει η διαπλοκή. Χτυπάς τη δικαιοσύνη, σου βγαίνουν οι μεσάζοντες. Χτυπάς το ΝΑΤΟ, σου βγαίνει η ΕΕ. Το τέρας, λοιπόν, δε σκοτώνεται, χτυπώντας τα κεφάλια ξεχωριστά. Τα κεφάλια είναι το μερικό. Το γενικό είναι, εκείνο που θέλει κόψιμο. Και θέλει κόψιμο από τις ρίζες του. Από εκεί που παίρνει τη δύναμή του. Για να είναι το τέλος του οριστικό.

Η Λερναία Υδρα δε βγάζει κεφάλια μόνο σε σημαντικά ζητήματα. Δε δαγκώνει μόνον με το Ασφαλιστικό, με τις συντάξεις, με την Υγεία, με την Παιδεία. Σε αυτά τα θέματα η μάχη ανάμεσα σε αυτή και τους εργαζόμενους είναι, λίγο πολύ, φανερή και δεδομένη. Εκεί, που το τέρας είναι πιο ύπουλο, και τα κεφάλια του πιο καλά καμουφλαρισμένα, είναι σε αυτά που λέμε, «δευτερεύοντα» ζητήματα.

Εχει καμιά σχέση το κάρφωμα του Βαλιανάτου και η γροθιά του Κούγια, με την αποδοχή του «ευρωσυντάγματος», από την Ελληνική Βουλή; Εχουν καμία σχέση οι κασέτες του Λαζόπουλου, με τις φοιτητικές εκλογές; Εξωτερικά, φαίνεται, πως έχουμε να κάνουμε με εντελώς διαφορετικά και άσχετα πράγματα. Στην ουσία, όμως, όλος αυτός ο κόσμος, που βγαίνει (τον βγάζουν καλύτερα) στην τηλεόραση και μιλάει για το «δικαίωμα» στην «ελεύθερη διάθεση του κορμιού», κεφάλια της ίδιας Λερναίας Υδρας είναι. Μικρότερα ή μεγαλύτερα κεφάλια, που δαγκώνουν, συνειδητά ή ασυνείδητα, τον ίδιο εχθρό. Τον άνθρωπο, που αγωνίζεται για έναν κόσμο ειρηνικό, δίκαιο, αξιοπρεπή. Για έναν κόσμο, που δε θα κυριαρχεί το σάπιο και το κίβδηλο.

Σε μια κοινωνία γεμάτη προβλήματα, σε ένα κράτος, που απεμπολούνται τα κυριαρχικά του δικαιώματα, σε μια χώρα που η φτώχεια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, το σύνολο των ΜΜΕ, καθηγητές, βουλευτές, ευρωβουλευτές, παπάδες, ψυχίατροι και ψυχολόγοι, κουβεντιάζουν, τάχα μου, για τη σεξουαλική συμπεριφορά κάποιων ατόμων. Και προσπαθούνε να πείσουνε και εμάς να κάνουμε το ίδιο. Ολος αυτός ο «φιλελεύθερος» κόσμος, τα κρυφά κεφάλια της ίδιας Λερναίας Υδρας, δηλαδή, προσποιούνται ότι δε γνωρίζουν πως η σεξουαλική συμπεριφορά των ανθρώπων δεν είναι άσχετη με την κοινωνία μέσα στην οποία ζούνε. Δε γνωρίζουν πως όλο αυτό το σεξουαλικό μπέρδεμα, που βιώνουν οι χώρες του καπιταλισμού, είναι αποτέλεσμα του κοινωνικού συστήματος.

Η έλλειψη σεβασμού από άνθρωπο σε άνθρωπο, η δύναμη του χρήματος και της εξουσίας, ο εύκολος τρόπος πλουτισμού ή επιβίωσης, η εκδικητικότητα κάποιων, για κάποιους άλλους, ο κορεσμός από το φυσιολογικό, η φθορά των αξιών και η γενική σήψη, είναι άσχετα πράγματα με την έκρηξη της ομοφυλοφιλίας; Ολα αυτά τα αγόρια και κορίτσια, που ρίχτηκαν με το τσουβάλι στη σεξουαλική αγορά, βρέθηκαν εκεί από δική τους, ελεύθερη επιλογή; Τα οργανωμένα ταξίδια στην Ταϊλάνδη, αλλά και στη δική μας πλατεία Κουμουνδούρου, είναι αποτέλεσμα ελεύθερης σεξουαλικής προτίμησης; Ολα ετούτα τα βιασμένα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, παιδιά, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ομοφυλόφιλων, επέλεξαν τα ίδια τους βιαστές τους;

Η Λερναία Υδρα, λοιπόν, έχει πολλά κεφάλια. Κάποια από αυτά είναι το ίδιο το πρόβλημα και κάποια άλλα, για να αποπροσανατολίσουν, παριστάνουν τη λύση του προβλήματος. Η Λερναία Υδρα γεννάει βιαστές και παιδεραστές, γεμίζει τις αγορές με «φρέσκο πράμα», και την ίδια στιγμή, με άλλα ή με τα ίδια κεφάλια, παριστάνει ότι αγωνίζεται να λύσει το πρόβλημα! Ολος αυτός ο θόρυβος, που ξεσηκώθηκε ετούτες τις μέρες, είναι θόρυβος αποπροσανατολιστικός. Η Λερναία Υδρα γεννάει την ομοφυλοφιλία και την ίδια ώρα η ίδια τη στέλνει στο απόσπασμα.

Τα φασιστικά καρφώματα, οι φασιστικές μπουνιές, οι «φασιστικές» σάτιρες και οι «ασφαλίτικες» καταγγελίες, είναι μέρος της ίδιας μηχανής. Της μηχανής, που προβάλλει το μερικό σε βάρος του γενικού. Του γενικού, που, κατά καιρούς, θυσιάζει μερικά από τα κεφάλια του, για να γλιτώσει τις ρίζες του.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ