Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Α. ΤΖΕΚΗΣ
Υλοποίηση αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ

Τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ στη Βουλή πάνω στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την οικονομία

Πιστά στο πλαίσιο των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινείται η έκθεση του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνα, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης στην τοποθέτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά τα συμπεράσματα της έκθεσης. Αναφερόμενος στην «ανταγωνιστικότητα», τις επενδύσεις και τα ελλείμματα - όπου δίνει έμφαση η έκθεση - ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι οι προτάσεις που περιέχονται αποδεικνύουν ότι προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις».

Αυτό, συνέχισε ο Α. Τζέκης, φαίνεται και από αυτά που αναφέρονται για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων κάτι που δείχνει ότι από τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν. Ετσι, μετά από τόσα χρόνια συγκεκριμένων πολιτικών, όπως αυτές που προτείνονται από την Τράπεζα, «το μάρμαρο» το πληρώνουν οι εργαζόμενοι με μείωση των μισθών και των συντάξεων και την περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας της Συνθήκης του Μάαστριχτ υπενθύμισε ότι αυτοί που το επέβαλαν (Γαλλία - Γερμανία) στη συνέχεια το παραβίασαν, χωρίς τις συνέπειες που ισχύουν για τις μικρότερες χώρες.

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι και ο ίδιος ο Ν. Γκαργκάνας παραδέχτηκε ότι η πραγματική ανεργία είναι μεγαλύτερη από όσα λένε τα επίσημα στοιχεία. Υπογράμμισε όμως, πως η λύση που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι κατ' εξοχήν αντιλαϊκή, αφού έμμεσα προτείνει αύξηση της απασχόλησης μέσω της μερικής απασχόλησης ή του «βαφτίσματος» των εθελοντών της Ολυμπιάδας ως εργαζομένων. Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας για την ανάγκη μείωσης του εργατικού κόστους, ο Α. Τζέκης κατήγγειλε ότι οι μισθοί έχουν ήδη μειωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα κατατρώγονται και από την ακρίβεια. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι μόνο οι μισθοί είναι αυτοί που χτυπιούνται, ενώ αφήνονται στο απυρόβλητο τα τεράστια υπερκέρδη των επιχειρήσεων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, συνέχισε, έρχονται οι προτάσεις της Τράπεζας για μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», για περαιτέρω αντιλαϊκή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά ακόμα και για κατάργηση του κατώτατου μισθού.

Είναι χαρακτηριστικό, είπε ο βουλευτής, ότι ο Ν. Γκαργκάνας έφερε ως πρότυπο τα όσα συμβαίνουν στη ναυτιλία όπου επικρατεί καθεστώς «γαλέρας» και με αντιδημοκρατικούς νόμους όσον αφορά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών.

Συμπερασματικά ο Α. Τζέκης είπε ότι στη χώρα παράγεται πλούτος αλλά δεν τον καρπώνονται οι εργαζόμενοι και τόνισε ότι και ενόψει των Ευρωεκλογών οι εργαζόμενοι πρέπει να τιμωρήσουν όλους αυτούς που συνέχεια λένε «ναι» σε οποιαδήποτε εντολή έρχεται από την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Ν. Γκαργκάνας ισχυρίστηκε εκ νέου ότι οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων είναι στο ύψος του 3%, και πως αυτό το ποσοστό... δεν το βρίσκει κανείς σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ως εκ τούτου πρότεινε οι μισθοί να κινούνται λίγο χαμηλότερα από την παραγωγικότητα, προκειμένου να συγκλίνει ο πληθωρισμός της χώρας μας με αυτόν της «Ευρωζώνης». Ζήτησε προσοχή στις δαπάνες του κράτους προκειμένου να συγκρατηθούν τα ελλείμματα, ενώ αναφερόμενος στην επικείμενη ρύθμιση για «τα πανωτόκια» ζήτησε αυτήν να μην είναι δυσβάστακτη για τις Τράπεζες γιατί θα επηρεάσει τη φερεγγυότητά τους και ως εκ τούτου η Τράπεζα της Ελλάδας δεν πρόκειται να συμφωνήσει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ