Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Δώσατε αξιοπρεπείς αυξήσεις...

«Αξιοπρεπή» για τους εργαζόμενους χαρακτήρισε τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψε η εργοδοτική διοίκηση της ΓΣΕΕ με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, επικαλούμενος τη δήλωση που έκανε το στέλεχος του κόμματός του και πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ισχυρίστηκε ότι οι φετινές αυξήσεις που πήραν οι εργαζόμενοι «είναι μια επιτυχία των κοινωνικών εταίρων. Είναι μια επιτυχία που δείχνει την ωριμότητα που υπάρχει πια στην ελληνική κοινωνία». Μια αύξηση που αντιστοιχεί σε λιγότερο από ένα ευρώ τη μέρα, για τον κ. Παπανδρέου αποτελεί... επιτυχία.

Ο Γ. Παπανδρέου δε στάθηκε όμως εκεί, συγχρόνως κάλεσε σε «κοινωνική εθνική συμπόρευση όλων των δυνάμεων της οικονομίας», για να μπορέσουμε, όπως υποστήριξε, «τη διασφάλιση των κεκτημένων στην οικονομία». Με άλλες λέξεις κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να... υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργοδοτών τους! Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο υπεραμύνθηκε της ύπαρξης μιας «ευρύτερης συναίνεσης», η οποία όπως υποκριτικά ισχυρίστηκε θα διασφαλίσει «την κοινωνική συνοχή»!

Ο ίδιος, υπερασπιζόμενος την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «για να επιτευχθεί αυτή η κοινωνική συναίνεση, αυτή η εργασιακή ειρήνη», δούλεψαν πολύ σκληρά οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια...

Στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου και στηρίζοντας την πρόταση για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους επιχειρηματίες, υποστήριξε ότι αυτό πρέπει να προβλεφτεί, γιατί «οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν μεγάλο ανταγωνισμό», μετά τη διεύρυνση της ΕΕ.

Πιστός στους νόμους της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε «τομές», προκειμένου τα ελληνικά προϊόντα και οι ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Τομές και προτάσεις, οι οποίες τάσσονται ξεκάθαρα κατά των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. «Πρέπει να μπορεί ο εργαζόμενος, η εταιρία, η οικονομία μας, να εξελίσσεται και να είναι πολύ πιο ευέλικτη». Ευέλικτα, όμως σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να είναι και τα «δικαιώματα των εργαζομένων», που δεν πρέπει να... περιορίζονται στις «ευρύτερες έννοιες των κεκτημένων»!

Ο ίδιος πρότεινε επίσης, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, να προχωρήσει παραπέρα η ιδιωτικοποίηση της παιδείας και να μετατραπούν τα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ και τα ΚΕΚ σε «παραρτήματα» των επιχειρηματιών, στους οποίους θα προσφέρουν υπηρεσίες, με μόνο αντάλλαγμα την επιβίωση των σχολών... Πρέπει να «δημιουργηθεί και μια εσωτερική αγορά ανταγωνιστική μέσα στο χώρο της παιδείας», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πρέπει να υπάρξει «σύνδεση της έρευνας και της τεχνολογίας με την ελληνική παραγωγή», προς εξυπηρέτηση πάντα των σκοπών των επιχειρηματιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ