Σάββατο 6 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΣΟΚ
Παροχολογία, αναξιοπιστία και ολίγος ... Σημίτης

Πολιτική υποκρισία, αναξιοπιστία, ακατάσχετη παροχολογία, προεκλογικές «δεσμεύσεις», συνδυασμένα μ' ένα ψευδεπίγραφο κάλεσμα σ' όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες για «να συμφωνήσουμε σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα τετραετίας», ήταν τα βασικά συστατικά της χτεσινής τελευταίας προεκλογικά ομιλίας του Γ. Παπανδρέου στο Πεδίον του Αρεως.

Οξύνοντας το κλίμα της πόλωσης και επιχειρώντας να υφαρπάσει ψήφους, να «διαβρώσει» συνειδήσεις και να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό, ο Γ. Παπανδρέου δε δίστασε να θυμηθεί τους προοδευτικούς πολίτες και τις δυνάμεις της «ανανεωτικής Αριστεράς», τους οποίους κάλεσε να ενισχύσουν το κυβερνών κόμμα, αφού, όπως ανέφερε, ούτε οι ίδιοι «δεν αντιλαμβάνονται τι μας χωρίζει»...

Ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του θέλησε να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ σαν «σύγχρονο, πατριωτικό και σοσιαλιστικό κίνημα» και επανέφερε τα γνωστά προεκλογικά ψευτοδιλήμματα, υποστηρίζοντας ότι «απέναντι στον κίνδυνο της δεξιάς παλινόρθωσης υψώνει το ανάστημά της η μόνη πραγματική λαϊκή πλειοψηφία». Ολα αυτά, βέβαια, πάντα διανθισμένα με αναφορές σε ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πλέον δε βρίσκονται στη ζωή.

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος καλούσε τους «πολίτες που ψηφίζουν τα άλλα προοδευτικά κόμματα» να ...συμπλεύσουν με το ΠΑΣΟΚ και να στηρίξουν τις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές, τις οποίες στην ίδια ομιλία περιέγραφε με τρόπο γλαφυρό. Ο Γ. Παπανδρέου ουσιαστικά ζήτησε «συνενόχους» για να εφαρμόσει τις ...δεσμεύσεις του και να προσφέρει «4ετή απασχόληση», μαύρη και ανασφάλιστη, σε 200.000 νέους ανθρώπους.

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα με την πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ «κέρδισε οριστικά το στοίχημα της ανάπτυξης και κερδίζει το στοίχημα της ευημερίας», αλλά ταυτόχρονα μοίρασε εξαγγελίες στους εκπροσώπους όλων των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος.

Αναλύοντας τα ...οράματά του, έταξε «αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των πιο ασθενών τάξεων». Ισχυρίστηκε ότι, σύμφωνα με την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, στόχος είναι: «Μόρφωση, δουλιά, ανθρωπιά για όλους». Ολα αυτά, βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιτευχθούν με την Ελλάδα να είναι «πάντα στον σκληρό πυρήνα της Ενωσης». Υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, ο Γ. Παπανδρέου μοίρασε ...ευημερία και έκανε λόγο για ανθρωπιά, όταν ταυτόχρονα δήλωσε «πίστη» και υποταγή στις εντολές της ΕΕ.

Στην τελευταία του προεκλογικά ομιλία ακολούθησε το παράδειγμα των προκατόχων του και δεσμεύτηκε «για σύγκλιση στους μισθούς, στα εισοδήματα, στην απασχόληση, στο κοινωνικό κράτος». Για την επίτευξή τους μάλιστα δεσμεύτηκε: «Προωθούμε γι' αυτό μια ισχυρή οικονομία με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη». Ουσιαστικά δεσμεύτηκε απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, στο οποίο υποσχέθηκε μια «ισχυρή οικονομία», που θα του προσφέρει νέα μεγιστοποίηση των κερδών του.

Πάνω στο προεκλογικό μπαλκόνι ο Γ. Παπανδρέου τα έδωσε όλα. Εταξε, όπως και ο Κ. Σημίτης στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, «χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», δεσμεύτηκε ότι θα πέσει «η ανεργία κάτω από 6% το 2008». Για την επίτευξη αυτού του στόχου, εκτός από ανασφάλιστη εργασία, μοίρασε και «μόνιμες θέσεις μερικής απασχόλησης». Πρόσφερε απλόχερα, λοιπόν, μαύρη, μερική δουλιά και στην ουσία μερική ζωή, και αυτά τα παρουσίασε σαν το «όραμά» του για τη «νέα εποχή».

Χωρίς ίχνος ντροπής και παίζοντας με την αγωνία και την ανασφάλεια χιλιάδων συνταξιούχων, ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε, «γι' αυτούς που διακόπηκε το ΕΚΑΣ λόγω αυξήσεων των συντάξεων πρόσφατα, θα γίνουν προσαρμογές άμεσα και θα πάρουν αναδρομικά»! Η συγκεκριμένη εξαγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φανερώνει ότι στην επιδίωξη της «ανακατάληψης» της εξουσίας δεν υπάρχει κανένας ηθικός φραγμός...

Οι δεσμεύσεις, όπως πάντα, συνοδεύτηκαν και από την απαραίτητη πόλωση. Στην εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, μια πολιτική που υπερασπίζεται και ασπάζεται και η ΝΔ, χτες ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να ανακαλύψει διαφορές. «Τι μπορεί να εγγυηθεί μια παράταξη που ως ιδεολογία έχει μόνο τη χωρίς όρους και όρια ελευθερία της αγοράς και την αποθέωση του κέρδους;»... Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο όταν με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δηλώνει καθαρά ότι θα συνεχίσει να παραδίδει την Παιδεία, την Υγεία, το φυσικό πλούτο και τις παραγωγικές μονάδες της χώρας στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Στην τελευταία προεκλογική παράσταση του ΠΑΣΟΚ της «νέας εποχής» δεν έλειψαν φυσικά τα χιλιάδες βεγγαλικά, το σύνθημα «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» καθώς και η εμφάνιση του Κ. Σημίτη στο βήμα της συγκέντρωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με σημαία την κούφια αντιδεξιά ρητορεία(2007-08-23 00:00:00.0)
Εμφανίζεται τώρα σαν φορέας ...διαφάνειας(2006-09-26 00:00:00.0)
Με όπλο τον αντικομμουνισμό αμερικανικού τύπου(2004-06-12 00:00:00.0)
Εξελίσσεται σε δικομματική υπόθεση(2004-02-17 00:00:00.0)
Ψευτοδιλήμματα και πόλωση(2004-01-09 00:00:00.0)
Με όπλα τα ψευτοδιλήμματα και την πόλωση(2003-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ