Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιωτόπουλος: «Διαφωνώ με τις ενέργειες της οργάνωσης»

Πολιτικές ενέργειες είναι οι πράξεις της «17 Νοέμβρη», υποστήριξε μέσω του συνηγόρου του, Γ. Ραχιώτη, για άλλη μια φορά, χτες, ο Αλ. Γιωτόπουλος, κατά την 23η μέρα της δίκης της «17 Νοέμβρη», όπου εκδικάζονταν η υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Αμερικανού λοχία Ρόναλντ Στιούαρτ στις 12 του Μάρτη 1991 στη Γλυφάδα και η απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου διπλωμάτη Ντενίζ Μπουλούκμπασι στις 16 του Ιούνη 1991 στο Παλαιό Ψυχικό. Ο Γ. Ραχιώτης, για λογαριασμό του φερομένου ως «Λάμπρου» της «17 Νοέμβρη», έσπευσε χτες να διευκρινίσει ότι ο πελάτης του διαφωνεί με τις ενέργειες της οργάνωσης, μίλησε όμως για πολιτικά κίνητρα της «17 Νοέμβρη» και επανέλαβε και χτες τους ισχυρισμούς για επιτιθέμενη Αριστερά.

Στο μεταξύ, ο Αλ. Γιωτόπουλος σε σχετική ερώτηση του εισαγγελέα για το αν συμφωνεί ότι έπρεπε να δολοφονηθεί ο Ρ. Στιούαρτ, απάντησε, «φυσικά όχι». Παράλληλα, στο διάλειμμα της δίκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αλλιώς θα υπερασπιζόταν τον εαυτό του αν ήταν μια πολιτική οργάνωση και αλλιώς είναι τώρα, όπως την παρουσιάζουν, σαν μαφιόζικη. Ο Αλ. Γιωτόπουλος διευκρίνισε στο διάλειμμα της δίκης στη συνήγορο του Δ. Κουφοντίνα, ότι η αναφορά του σε μαφιόζικη ή πολιτική οργάνωση αφορούσε στον τρόπο που υπερασπίζεται τον εαυτό του σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Επίσης, όταν ρωτήθηκε αν έχει σχέση με την προκήρυξη για την υπόθεση του Β. Βαρδινογιάννη αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση και απάντησε: «Στις αρχές της μεταπολίτευσης γίνονταν αρκετές ενέργειες από οργανώσεις που έστελναν προκηρύξεις. Μήπως και αυτές εγώ τις έγραφα;».

Κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσε η Νικόλ Μπάουζερ, κόρη του Ρ. Στιούαρτ, η οποία υποστήριξε ότι ο πατέρας της δεν ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος. Το λόγο πήρε ο Δ. Κουφοντίνας, ο οποίος ανέφερε ότι ο Στιούαρτ ήταν μέλος του ίδιου στρατιωτικού μηχανισμού, που το '91 και σήμερα βομβαρδίζει το Ιράκ και ότι στη γενοκτονία του ιρακινού λαού συμμετέχουν και μαύροι λοχίες και στρατιώτες, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του μηχανισμού, ο οποίος ευθύνεται για τη γενοκτονία του Ιράκ.

Ο Τούρκος διπλωμάτης Ντ. Μπουλούκμπασι επισήμανε ότι δεν μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο αποτέλεσε στόχο της «17 Νοέμβρη», και αναρωτήθηκε πώς η τρομοκρατική οργάνωση γνώριζε ότι εκείνο το χρονικό διάστημα αντικαθιστούσε τον Τούρκο πρέσβη.

Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του Ντ. Μπουλούκμπασι σε σχετική ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης ότι θεωρεί τους Κούρδους αυτονομιστές τρομοκράτες, ενώ ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μ. Μαργαρίτης, προέτρεψε τον μάρτυρα να μην απαντήσει σε ερωτήσεις για την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά της Τουρκίας και τους Κούρδους. «Δε δικάζουμε τους Κούρδους, απαγορεύω την ερώτηση», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Το λόγο ζήτησε και πήρε επίσης ο Δ. Κουφοντίνας, ο οποίος σχολίασε το περιεχόμενο της κατάθεσης του επιχειρηματία Β. Βαρδινογιάννη, επαναλαμβάνοντας την προκήρυξη περί μαφιόζου, γκάνγκστερ και φονιά, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στο μεταξύ, ο Σ. Ξηρός αρνήθηκε να απαντήσει, όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο αν συμμετείχε στη δολοφονία του Π. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι δε θα πει ποιος ήταν ο ρόλος του στην οργάνωση. Συμμετείχα στις περισσότερες ενέργειες της οργάνωσης, είπε, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι συμπίπτουν με το κατηγορητήριο. Για την επίθεση σε βάρος του Ντ. Μπουλούκμπασι φέρονται να εμπλέκονται οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Βασίλης Τζωρτζάτος και Σάββας Ξηρός.

Η διαδικασία διακόπηκε με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Τούρκου διπλωμάτη Ντ. Μπουλούκμπασι και την ανάγνωση εγγράφων σχετικά με την υπόθεση. Τη Δευτέρα θα εξεταστούν στο δικαστήριο οι υποθέσεις Τσετίν Γκεοργκού, της ρουκέτας κατά λεωφορείου των ΜΑΤ αλλά και της συμπλοκής στα Σεπόλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ