Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιστορικό και διατηρητέο μνημείο το ΑΣΤΥ

Ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο θα παραδοθεί στις μελλοντικές γενιές ο κινηματογράφος «ΑΣΤΥ», στον πεζόδρομο της οδού Κοραή, στο κέντρο της Αθήνας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την προσφυγή της ασφαλιστικής εταιρίας «Εθνική ΑΕΕΓΑ», ιδιοκτήτριας του κινηματογράφου ΑΣΤΥ, η οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου, με την οποία ο χειμερινός κινηματογράφος κηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμό 170/03 απόφασή του δέχτηκε κατά πλειοψηφία ότι είναι επαρκώς αιτιολογημένος ο χαρακτηρισμός του κτιρίου του κινηματογράφου ως ιστορικού και διατηρητέου μνημείου, αφού στη διάρκεια της Κατοχής, τα υπόγειά του ήταν τόπος μαρτυρίου για χιλιάδες αγωνιστές που βασανίστηκαν από τους Γερμανούς χιτλερικούς για την πατριωτική και αντιφασιστική τους δράση.

Επίσης, το ΣτΕ δέχτηκε ότι στις δεκαετίες του '50 και '60 στον κινηματογράφο ΑΣΤΥ παρουσιάστηκαν αξιόλογες ταινίες με πρεμιέρες που συμμετείχαν και σημαντικοί πρωταγωνιστές, όπως οι Ζεράρ Φιλίπ, Κλαούντια Καρντινάλε κλπ., αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων, όπως ο Στ. Μυριβήλης κ.ά., ενώ στον ίδιο χώρο διοργανώνονταν και προβολές της Ταινιοθήκης της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ