Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αναγκαία για τους εκπαιδευτικούς η αλλαγή των συσχετισμών στις ΕΛΜΕ

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που «τορπίλισαν» οι δυνάμεις των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που «τορπίλισαν» οι δυνάμεις των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Τα τελευταία 12 χρόνια από την ηγεσία της ΟΛΜΕ έχουμε δει πολλά:

  • Κωλοτούμπες για την ακύρωση απεργίας, ψηφισμένης από χιλιάδες εκπαιδευτικούς, γιατί «δεν υπήρχαν οι όροι και οι προϋποθέσεις».
  • Αποφάσεις για απεργίες χωρίς απεργούς ή για 300 «μουτζαχεντίν» που θα τις υλοποιήσουν.
  • Απροκάλυπτα να μετατρέπεται η ΟΛΜΕ σε εργαλείο για την κυβερνητική εναλλαγή αντιλαϊκών, αστικών κυβερνήσεων, πότε του ενός και πότε του άλλου πόλου του δικομματισμού.

Σήμερα, όμως, είναι γεγονός ότι ζούμε μια άλλη κατάσταση! Τα προηγούμενα ωχριούν μπροστά στα σημερινά.

Το προηγούμενο διάστημα, κάτω από το βάρος της τραγικής πραγματικότητας που επικρατεί στα σχολεία, κάτω από την πίεση των ίδιων των συναδέλφων και δεκάδων ΕΛΜΕ, πάρθηκαν στην ΟΛΜΕ αποφάσεις ενάντια σε κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης και της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής (βλέπε π.χ. αγώνας ενάντια στα σχέδια κατηγοριοποίησης των σχολείων μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης, αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές του 2020 κ.ά.). Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί μπήκαν στον αγώνα, σήκωσαν κεφάλι. Η κυβέρνηση στριμώχτηκε, κατέφυγε έξι φορές στα δικαστήρια για να κηρύξει παράνομες τις κινητοποιήσεις. Φαίνεται ότι πολλά επιτελεία ανησύχησαν, άρχισαν να τραβάνε ...αυτιά.

Τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεσμεύεται από την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική, για να συνεχίσει την πολιτική των ματωμένων από τον λαό πλεονασμάτων, της ενεργειακής φτώχειας και της ακρίβειας, των ΝΑΤΟικών δεσμεύσεων κ.λπ. Αλλωστε, είναι το κόμμα που ως αντιπολίτευση ψήφισε τα μισά άρθρα του νόμου Χατζηδάκη.

Οταν όλοι μαζί, συνδικαλιστές των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, βγάζουν την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση

Και τι αποφάσισαν τα επιτελεία αυτά, μαζί βεβαίως με το ΠΑΣΟΚ;

Να τελειώνουν με τις όποιες αγωνιστικές αποφάσεις παίρνονταν κατά καιρούς στην ΟΛΜΕ, να επιβάλουν μεθόδους που θυμίζουν την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ. Δηλαδή, να βάζει πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική, να αποτελεί το μακρύ χέρι του υπουργείου Παιδείας, όποιος και αν είναι (από όποια κυβέρνηση) κάθε φορά ο υπουργός.

ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΚ - ΠΕΚ (πρώην ΠΑΣΚ) έχουν μετατραπεί σε μία παράταξη. Δύσκολα ξεχωρίζει κανείς πού σταματάει η μία, πού ξεκινάει η άλλη.

Πέρσι τέτοια εποχή, με 100.000 εκπαιδευτικούς στον δρόμο τορπίλισαν τον αγώνα ενάντια στην «αξιολόγηση». Τα μάζεψαν άρον άρον, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τους εκπαιδευτικούς πως η συνέχιση της απεργίας - αποχής είναι μάταιη και εγκυμονεί κινδύνους. Εβγαλαν το υπουργείο από τη δύσκολη θέση.

Φέτος, αποφάσισαν να πάρουν μέρος στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, όταν το 2020, οι ίδιες δυνάμεις, κάλεσαν τον κλάδο σε αποχή και εκείνος απείχε, σε ποσοστό 90%. Εβγαλαν ξανά το υπουργείο από τη δύσκολη θέση.

Μετέτρεψαν τη διαδικασία της ψήφισης των αποφάσεων στο τελευταίο Συνέδριο (Ιούλης 2022) σε παρωδία. Είχαν καταλήξει από κοινού στις αποφάσεις εν κρυπτώ και απαίτησαν την fast-track ψήφισή τους, χωρίς να γνωρίζουν οι σύνεδροι ποιο θέμα κουβεντιάζεται και τι αποφασίζεται. Για την ουσία των ίδιων των αποφάσεων, καλύτερα να μη γίνει λόγος, χρειάζεται άλλο άρθρο...

Εφτασαν στο σημείο στις 22/10 να αναβάλουν την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) Προέδρων των ΕΛΜΕ, επειδή, όπως όλα έδειχναν, θα ανέτρεπε την απόφαση συμμετοχής στις ηλεκτρονικές εκλογές, που έλαβαν κατά πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΚ - ΠΕΚ. Και αποφάσισαν αιφνιδιαστικά την Τετάρτη 16/11 το μεσημέρι, παραμονές της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, να πραγματοποιηθεί η ΓΣ μετά από 2,5 μέρες! Μια μεθόδευση άθλια και πρωτοφανής. Οχι μόνο δεν μπόρεσαν να γίνουν ΓΣ ΕΛΜΕ, ούτε καν ΔΣ, αλλά απέκλεισαν μια σειρά από απομακρυσμένες (ιδιαίτερα νησιωτικές) ΕΛΜΕ, που δεν έχουν αρεστή πλειοψηφία στην ηγεσία της Ομοσπονδίας. Φυσικά, το βράδυ της ΓΣ, αποφάσισαν μόνοι τους ότι καλά έκαναν και πήραν μέρος στις ηλεκτρονικές εκλογές, χωρίς καν να υπάρχει απαρτία για τη συγκεκριμένη απόφαση (ήταν δεν ήταν 35 ΕΛΜΕ παρούσες, σε σύνολο 86).

Πρόβες συνεργασιών για τη διασφάλιση της αντιλαϊκής σταθερότητας

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά. Πάμε όμως και στην ουσία.

Με κομματική παρέμβαση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στην ΟΛΜΕ και στον κλάδο των εκπαιδευτικών, πάνε να κάνουν την ΟΛΜΕ, μια μεγάλη Ομοσπονδία με ιστορία αγώνων, στήριγμα της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που θα βουλώνει κάθε ρωγμή διαμαρτυρίας και αγώνα, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής σταθερότητας που ζητάνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα αστικά κόμματα, ιδιαίτερα ενόψει της απότομης αύξησης των λαϊκών προβλημάτων, της φτώχειας, της δυσαρέσκειας, όπως οι ίδιοι προβλέπουν. Πρόκειται για προσαρμογή της ΟΛΜΕ στις νέες ανάγκες του συστήματος, που απαιτεί διακομματικές συνεργασίες και συγκλίσεις, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο (φυσικά και στις ηγεσίες μεγάλων Ομοσπονδιών και Συνδικάτων), για να διασφαλιστεί η σταθερότητα, την ώρα που η ζωή του λαού τσακίζεται, που χειροτερεύει καθημερινά η κατάσταση στα σχολεία, που συνθλίβονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.

Δεν είναι η 1η Ομοσπονδία που τα ζούμε. Πριν από λίγες μέρες, οι παρατάξεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο στην Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων των ΑΕΙ, για να πάρουν την πρωτιά από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που κατείχαν τη θέση του προέδρου. Ο επικεφαλής των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την Ομοσπονδία είναι και ο επικεφαλής τους στην ΑΔΕΔΥ, επιβεβαιώνοντας ότι εδώ ξεδιπλώνεται συγκεκριμένο σχέδιο, με απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν πρόκειται για μεμονωμένες, τυχαίες κινήσεις.

Την ίδια ώρα η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο στα σχολεία, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής:

  • Ο Νοέμβρης τελειώνει και τα σχολεία στον Πειραιά έχουν κενά.
  • Τα κενά καλύπτονται με υποχρεωτικές υπερωρίες, αντί για προσλήψεις. Στο Γυμνάσιο του Πόρου έχουν ανατεθεί 22 ώρες υποχρεωτικές υπερωρίες.
  • Η ΔΕΗ έδωσε εντολή διακοπής ρεύματος σε δεκάδες σχολεία στον Πειραιά.
  • 26 εκπαιδευτικοί της Γ' φάσης πρόσληψης αναπληρωτών δεν ανέλαβαν υπηρεσία, γιατί δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα, με τους πενιχρούς μισθούς, ιδιαίτερα στον Αργοσαρωνικό.
  • Η καταστολή δυναμώνει. Ο διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Πειραιά, που συσπειρώνεται στην «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, γιατί πήρε μέρος στην απεργία - αποχή που προκήρυξε η ΕΛΜΕ Πειραιά, από τον θεσμό των μεντόρων - συντονιστών. Σημειώνουμε ότι η απεργιακή κινητοποίηση δεν έχει προσβληθεί δικαστικά, είναι ακόμα νόμιμη τυπικά. Ουσιαστικά, διώκεται ένας εκπαιδευτικός γιατί... απεργεί!
  • Μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, αναπληρώτρια, εκλεγμένη με την ΑΣΕ, καλείται σε έγγραφες διευκρινίσεις, γιατί δεν ήταν αρεστή η άποψή της στον προϊστάμενο!
Καμιά ανοχή στον συνδικαλιστικό κατήφορο

Το λέμε καθαρά! Ο δρόμος που έχει επιλέξει η ηγεσία της ΟΛΜΕ είναι κυριολεκτικά ένας συνδικαλιστικός κατήφορος. Είναι ένας δρόμος διαλυτικός, επικίνδυνος. Και όσο μεγαλώνει η κατρακύλα, τόσο δυναμώνουν η σπέκουλα, η συκοφαντία, ο αντικομμουνισμός.

Εχει ευθύνη κάθε συνδικαλιστής που τον ακολουθεί, που συντάσσεται με μια τέτοια ηγεσία. Οφείλει να διαχωρίσει τη θέση του. Κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν άκουσε, δεν κατάλαβε, δεν είδε...

Στον αντίποδα αυτού του κατήφορου βρίσκονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί που προβληματίζονται, αγωνιούν, δεν δέχονται να κάτσουν στη γωνία, παρακολουθώντας παθητικά τις εξελίξεις. Είναι δεκάδες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, που συντονίζονται σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Εχουν δυσκολίες οι ηγεσίες αυτές, ιδιαίτερα των ΣΥΝΕΚ. Δεν περνάει «στα ψιλά» η στάση τους.

Ηδη 38 ΕΛΜΕ εξέφρασαν το 65% του κλάδου, που απείχε από τις ηλεκτρονικές ψευτοεκλογές.

Από τη δική μας πλευρά, οφείλουμε να συνεχίσουμε πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά. Με ανεβασμένο κύρος στα σχολεία. Εκπροσωπούμε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, εκπροσωπούμε σωματεία με μεγάλη ιστορία αγώνα!

Καλούμε κάθε συνάδελφο να προβληματιστεί.

Είναι κομβικό ζήτημα η αλλαγή των συσχετισμών στις ΕΛΜΕ, που βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε διαδικασία αρχαιρεσιών. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπουν εμπόδια στη μετατροπή της ΟΛΜΕ σε κυβερνητικό παραμάγαζο, για την αλλαγή της κατάστασης στο κίνημα.

Είναι κρίσιμο ζήτημα, στις εκλογές για νέα ΔΣ που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα να είναι πανίσχυρο το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών», να ενισχυθούν αποφασιστικά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο.

Εχουμε τη δύναμη και το πείσμα να τα καταφέρουμε!


Ηλίας ΠΑΤΙΔΗΣ
Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ενισχυμένες δυνάμεις μπροστά στα συνέδρια των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών(2024-05-30 00:00:00.0)
Ζητούν νέα Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ(2021-11-09 00:00:00.0)
Συνειδητή προβοκάτσια που εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης(2020-05-08 00:00:00.0)
Ποιοι υπονομεύουν τον αγώνα ενάντια στη λεγόμενη «αξιολόγηση»(2014-02-06 00:00:00.0)
Σε γενικές συνελεύσεις την ερχόμενη βδομάδα(2013-08-30 00:00:00.0)
Οι αντιφάσεις τους για τους «όρους»(2013-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ