ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 21 Μάρτη 2011
Σελ. /28
2η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι λαοί είναι οι μόνοι υπεύθυνοι να καθορίζουν την τύχη τους

Με επιτυχία και εν μέσω των πρώτων βομβαρδισμών των μακελάρηδων στη Λιβύη, ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο οι εργασίες στα Χανιά

Από τις εργασίες της Συνάντησης. Στο βήμα ο Θ. Παφίλης
Από τις εργασίες της Συνάντησης. Στο βήμα ο Θ. Παφίλης
Στα Χανιά, σε απόσταση αναπνοής από το πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, την αεροναυτική βάση της Σούδας, που, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση είναι το «προκεχωρημένο φυλάκιο» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Μεσόγειο, στη Β. Αφρική και τη Μ. Ανατολή, την ίδια ακριβώς ώρα που το Σάββατο οι πολεμικές μηχανές των ιμπεριαλιστών έβαζαν μπροστά για έναν νέο πόλεμο, εκπρόσωποι 12 αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων από τις χώρες της περιοχής έδιναν το στίγμα της αναγκαίας λαϊκής απάντησης, με τη συμμετοχή τους στη 2η Διεθνή Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Στη Συνάντηση, εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκε ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Συνάντηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και των Επιτροπών Ειρήνης της Κρήτης, με τη στήριξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης. Στα συμπεράσματά της, διατρανώθηκε ότι οι λαοί των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους, έχουν κοινό αντίπαλο τον ιμπεριαλισμό και εκεί πρέπει να κατατείνει η οργάνωση της πάλης στο εθνικό πεδίο, με αδιαπραγμάτευτη την αρχή της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Στη Συνάντηση, εκτός από την ΕΕΔΥΕ συμμετείχαν ακόμα αντιπρόσωποι από Αίγυπτο, Βουλγαρία, Ιράν, Ισραήλ, Κροατία, Κύπρο, Λίβανο, Παλαιστίνη, Σερβία, Συρία και Τουρκία. Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα, εκφράζεται η κατηγορηματική αντίθεση στην ιμπεριαλιστική επίθεση που ξεκίνησε στη Λιβύη. Καταγγέλλονται η Γαλλία, η Αγγλία, οι ΗΠΑ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η ΕΕ, ενώ ο ΟΗΕ χαρακτηρίζεται ως συνένοχος για άλλο ένα ιμπεριαλιστικό έγκλημα, μετά τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Επισημαίνεται ακόμα ότι η «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» ήταν το πρόσχημα, για να ξεκινήσει η επίθεση, ενώ πραγματικός στόχος είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Λιβύης και η επιβολή ζωνών επιρροής εκ μέρους των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Με το ψήφισμα καλούνται οι λαοί και τα κινήματα ειρήνης της περιοχής να εκφράσουν τη διαμαρτυρία και την καταδίκη τους στην ιμπεριαλιστική επίθεση, αλλά και την αλληλεγγύη τους στο λαό της Λιβύης και στους άλλους λαούς που είναι στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού.

Χρήσιμη ανταλλαγή πείρας

Το χαιρετισμό εκ μέρους των Επιτροπών Ειρήνης της Κρήτης, μετέφερε ο Γιώργος Φραγκιουδάκης, ο οποίος τόνισε ότι «κάτω από το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων η Συνάντησή μας φωτίζει περισσότερο το δρόμο που έχει ακολουθήσει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα». Και πρόσθεσε: «Η ανταλλαγή εμπειριών με τους συναγωνιστές από τα κινήματα των γειτονικών χωρών θα πλουτίσει τις γνώσεις μας στο να αποκαλύπτουμε στο λαό την αλήθεια. Θα μας ατσαλώσει στον αγώνα για συνέχιση της πάλης για την απομάκρυνση της βάσης της Σούδας και την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ».

Την εισήγηση, εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, έκανε ο Αντώνης Αντανασιώτης, τονίζοντας ότι «είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιασδήποτε μορφής επέμβαση, με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιονδήποτε μανδύα κάλυψης». Για να προσθέσει: «Το ελληνικό αντιπολεμικό κίνημα, η ΕΕΔΥΕ, έχει συγκεντρώσει πλούσια εμπειρία από την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, που αποκτήθηκε στον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην ανάπτυξη της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Με την πείρα αυτή θέλουμε να θέσουμε σε όλους το ζήτημα της αναγκαιότητας της έντασης και του μεγαλύτερου συντονισμού της πάλης μας. Οι ίδιες οι συνθήκες το επιβάλλουν. Να κάνουμε ακόμα πιο σαφείς τους αντιιμπεριαλιστικούς - αντιμονοπωλιακούς στόχους μας. Να δυναμώσουμε το μέτωπο κατά των αστικών κυβερνήσεων. Να θέσουμε την προοπτική της εξουσίας των λαών».

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, μίλησε ο Νίκος Μανουσάκης, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε: «Η υπόθεση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, της ειρήνης, είναι υπόθεση πρώτα και κύρια της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και η έκβασή της έχει να κάνει με το τελικό αποτέλεσμα της ταξικής πάλης, με το ποια τάξη θα έχει την εξουσία και ποια συμφέροντα θα υπηρετεί. Με την έννοια αυτή, η αντιιμπεριαλιστική πάλη δένεται διαλεκτικά με την αντιμονοπωλιακή πάλη. Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να έχουν οι λαοί ότι η αστική τάξη, οι πολυεθνικές, τα μονοπώλια και η εξουσία τους μπορούν να εγγυηθούν έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς πολέμους και επεμβάσεις, χωρίς ανθρώπινη δυστυχία».

Διαμαρτυρία έξω από το λημέρι των μακελάρηδων

Παγκρήτια πορεία χτες στα Χανιά και την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας

Καθ' οδόν προς την πύλη της βάσης
Καθ' οδόν προς την πύλη της βάσης
Με μια μεγάλη σε όγκο, δυναμισμό και παλμό παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση χτες το μεσημέρι στα Χανιά και πορεία στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, κορυφώθηκαν οι εργασίες της 2ης Διεθνούς Συνάντησης Αντιιμπεριαλιστικών Κινημάτων από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Διαδηλωτές από ολόκληρη την Κρήτη, μαζί με τις αντιπροσωπείες 11 αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων ξένων χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην απόφαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ να προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση σε βάρος του λαού της Λιβύης, με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης.

Η συγκέντρωση έγινε στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά. Στη συγκέντρωση μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ρεθύμνου Ανδριαννή Πολυχρονάκη, καλώντας το λαό της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας να απαιτήσει εδώ και τώρα το κλείσιμο της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας και όλων των βάσεων που υπάρχουν στη χώρα. Να απαιτήσει την απεμπλοκή της χώρας από κάθε τύπου συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ. Να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο λαό της Λιβύης.

Αμέσως μετά, με κεφαλή το πανό των Επιτροπών Ειρήνης της Κρήτης και το σύνθημα «ΕΞΩ η βάση της Σούδας. ΕΞΩ όλες οι βάσεις από την περιοχή», πραγματοποιήθηκε πορεία μέσα στα Χανιά, στους κεντρικούς δρόμους, την παλιά πόλη και το λιμάνι. Πίσω ακριβώς ακολουθούσε το πανό της της ΕΕΔΥΕ με το κεντρικό σύνθημα της 2ης Διεθνούς Συνάντησης Αντιιμπεριαλιστικών Κινημάτων «ΟΧΙ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια. Εξω το ΝΑΤΟ από την περιοχή».

Η αντιιμπεριαλιστική πορεία στους δρόμους των Χανίων
Η αντιιμπεριαλιστική πορεία στους δρόμους των Χανίων
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές επιβιβάστηκαν σε πούλμαν και αυτοκίνητα και με μηχανοκίνητη πορεία προχώρησαν προς την αμερικανική αεροπορική βάση στο Μουζουρά. Συγκροτημένα με τα πανό και τις σημαίες, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα, όπως «60 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία» και «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» προχώρησαν με πορεία, κάτω από καταρρακτώδη βροχή. Στην πύλη ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις.

Αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ και των Επιτροπών Ειρήνης επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, απαιτώντας να σταματήσει τώρα κάθε τύπου διευκόλυνση της χώρας μας στους ιμπεριαλιστές για την επιβολή των συμφερόντων τους σε βάρος των λαών της περιοχής και συνολικά και να κλείσει το ορμητήριο θανάτου της βάσης της Σούδας. Παραδόθηκε επίσης στο διοικητή της 115 πτέρυγας μάχης, της αεροπορικής βάσης της Σούδας, το ψήφισμα που ενέκρινε η Διεθνής Συνάντηση. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠΣΕ, της ΕΕΔΥΕ και κινημάτων ειρήνης από την Παλαιστίνη, τη Σερβία και το Ιράν.

Κοινός τόπος η ανάγκη για παραπέρα συντονισμό

Από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων στη Συνάντηση

Με κοινό τόπο την ανάγκη για παραπέρα συντονισμό της δράσης των φιλειρηνικών - αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων της περιοχής, τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποί τους στη Συνάντηση.

Από το Βουλγαρικό Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης, ο Mincho Minchev επισήμανε ότι «η παγκόσμια ειρήνη είναι σε κίνδυνο και πρέπει να κινητοποιηθούμε για να την υποστηρίξουμε», ενώ από την Αντιφασιστική Επιτροπή Κροατίας ο Davor Rakic σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι αμυντική συμμαχία. Εχει γίνει μια "ιερή συμμαχία" για να χτυπάει τις μάζες που ζουν στα σύνορα των χωρών - μελών του και για να κατακτά τις άλλες χώρες. Το ΝΑΤΟ από τη φύση του έχει ως αποστολή την επέκταση των καπιταλιστικών συμφερόντων σε όλο τον κόσμο».

Εκ μέρους του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης ο Μάριος Μιχαηλίδης τόνισε ότι «η επέμβαση στη Λιβύη είναι για την εξυπηρέτηση ξένων προς τους λαούς συμφερόντων και θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις». Αναφέρθηκε ακόμα στην «επίθεση ΝΑΤΟποίησης της Κύπρου, από όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, που συμφωνούν στην ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».

Από την Αιγυπτιακή Επιτροπή Ειρήνης ο Μuhammad Heshem ανέφερε: «Στόχος των ιμπεριαλιστών είναι ο έλεγχος των ενεργειακών πόρων. Καταδικάζουμε τα εγκλήματα του καθεστώτος Καντάφι αλλά είμαστε εναντίον σε κάθε παρέμβαση που θα αποτελέσει επίθεση κατά όλων των λαών της περιοχής. Οι εξεγέρσεις των λαών της περιοχής έχουν δείξει ότι οι λαοί είναι αποφασισμένοι να θέσουν ένα τέρμα σε όλες τις μορφές της καταστολής. Ο αγώνας κατά των δικτατόρων είναι ουσιαστικά αγώνας κατά των ιμπεριαλιστών».

Εκ μέρους της Ενωσης Ειρήνης Αλληλεγγύης και Δημοκρατίας στο Ιράν, ο Jamshid Ahmadi επισήμανε ότι «αυτοί που καταδικάζουν τον Καντάφι είναι οι ίδιοι που παίρνουν μέτρα για να υποστηρίξουν τα καθεστώτα του Μπαχρέιν και της Υεμένης που κάνουν τα ίδια με τον Καντάφι». Και πρόσθεσε: «Ο ιμπεριαλισμός χρειάζεται τυραννικά καθεστώτα για να επιβληθεί. Οι λαοί θέλουν έναν κόσμο χωρίς πολέμους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τα μαζικά λαϊκά κινήματα». Από την Επιτροπή Ειρήνης Ισραήλ η Aida Saliman σημείωσε ότι «στο νότο του Ισραήλ εδώ και δύο χρόνια έχει δημιουργηθεί αμερικάνικη βάση πολύ καλά φυλασσόμενη» και ζήτησε «να σταματήσει η κατοχή αραβικών εδαφών από το Ισραήλ».

Εκ μέρους της Λιβανέζικης Επιτροπής Ειρήνης ο Ahmad Dirki τόνισε: «Οι αραβικές εξεγέρσεις δεν προήλθαν από το πουθενά, είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένων προβλημάτων. Οι λαοί σπάνε το τείχος του φόβου και κερδίζουν την αυτοπεποίθησή τους. Είναι ο σπόρος της επανάστασης. Μένει να αναπτυχθεί. Είναι και μια απάντηση σε αυτούς που αναμασούσαν τα περί "ισλαμικού φονταμενταλισμού"».

Εκ μέρους της Παλαιστινιακής Επιτροπής για την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη, ο Aqel Taqaz τόνισε: «Αυτοί που σήμερα στρέφονται κατά του Καντάφι είναι οι ίδιοι που τον στήριζαν. Είναι οι προστάτες των δικτατορικών καθεστώτων στις αραβικές χώρες και αλλού. Την ίδια ώρα το Ισραήλ συνεχώς χτίζει το τείχος και δε θα υπάρχει έδαφος για παλαιστινιακό κράτος».

Από το Φόρουμ Βελιγραδίου για τον Κόσμο των Ισων ο Dragomir Vucicevic αναφέρθηκε στην «εμπειρία της Σερβίας, που δείχνει ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει σκοπό την ειρήνη και τη δημοκρατία, αλλά να επιβάλει σε παγκόσμιο επίπεδο τον ιμπεριαλισμό» και ότι «το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ είναι σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη». Εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης Συρίας ο Bachar Abbas προειδοποίησε «για τους κινδύνους χειραγώγησης των κινημάτων» στις αραβικές χώρες, ενώ ο Aydemir Guler, από την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας, αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και επισήμανε τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος διεθνώς.

Αμεση απάντηση στο φονικό

Στη διάρκεια των εργασιών της διεθνούς συνάντησης, το απόγευμα του Σαββάτου, έφθασαν στην αίθουσα οι πρώτες πληροφορίες για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη. Αμεση ήταν η αντίδραση καθώς αποφασίστηκε η πραγματοποίηση, με την λήξη των εργασιών το βράδυ της ίδιας μέρας, συγκέντρωσης στους δρόμους της πόλης των Χανίων που ήταν ταυτόχρονα και κάλεσμα για τη συγκέντρωση της επόμενης μέρας, την μεγάλη παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική πορεία προς τη βάση της Σούδας. Υπό το σύνθημα «Θέλουμε τη Σούδα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων, απαιτώντας «Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί» και «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Σταθερότητα και επιμονή στην ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Από την τοποθέτηση του γγ του ΠΣΕ στις εργασίες της Συνάντησης

Ο Θανάσης Παφίλης, μιλώντας εκ μέρους του ΠΣΕ, του οποίου είναι γενικός γραμματέας, ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

«Κοινός στόχος ΕΕ και ΝΑΤΟ με το "σχέδιο εκδημοκρατισμού της Μέσης Ανατολής", είναι ο πλήρης έλεγχος της περιοχής και το χτύπημα κάθε κινήματος ή χώρας που αντιστέκεται. Οι λαοί και τα κινήματα δεν πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη για το ρόλο των ιμπεριαλιστών. Ολοι μαζί είναι κατά των λαών και ταυτόχρονα ανταγωνίζονται στη μοιρασιά ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος. Σήμερα αυτό είναι ακόμα πιο φανερό και με τις εξελίξεις που έχουμε.

Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου και εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στην περιοχή: Η ιμπεριαλιστική στρατηγική, η όξυνση των ανταγωνισμών που σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης γίνεται πιο επικίνδυνη και ανακινεί θέματα αλλαγής συνόρων. Χρησιμοποιεί μειονότητες στη λογική του "διαίρει και βασίλευε". Χρησιμοποιεί τον εθνικισμό ή τον κοσμοπολιτισμό, ανάλογα με την περίπτωση. Δεν αποκλείει, αλλά αντίθετα θα επιδιώξει και νέες πολεμικές συγκρούσεις. Εκτός από τη Λιβύη, υπάρχουν έτοιμα σχέδια και κατά του Ιράν από ΗΠΑ και Ισραήλ.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό σύστημα πρέπει με σταθερότητα και επιμονή, σε στενή συνεργασία με τα κινήματα της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των γυναικών, να εστιάσει την προσοχή του στη συνένωση του λαϊκού κινήματος όλων των χωρών. Να συγκρουστεί με τις αιτίες που γεννούν την κατάσταση, δηλαδή με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Δεν υπάρχουν αντίπαλοι λαοί, αλλά λαοί που υποφέρουν από την ίδια αιτία, την εκμετάλλευση του κεφαλαίου και τον ιμπεριαλισμό.

Αξιοποιώντας λοιπόν την ιστορική πείρα, οι όποιες αυταπάτες δημιουργήθηκαν για τον "εξανθρωπισμό" της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας διαλύονται. Η πραγματικότητα βοά. Φαίνεται πού οδηγεί την ανθρωπότητα ο ιμπεριαλισμός. Είναι ανάγκη, χωρίς ταλαντεύσεις, να δυναμώσει η πάλη κατά της πλουτοκρατίας, κατά των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, κατά των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, ώστε να συγκροτηθεί σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο που θα συγκεντρώνει λαϊκές δυνάμεις στο στόχο της ανατροπής».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ