ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Αγωνιστικός συναγερμός!

  Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν όλες τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί και να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης 

Αγωνιστικό κάλεσμα για την επιτυχία του απεργιακού αγώνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο και τη στήριξη των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί για τις 28 Νοέμβρη - από ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ, Ομοσπονδία Οικοδόμων - απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο προς όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ειδικότερα τονίζεται σε ανακοίνωσή του: «Απαιτείται επαγρύπνηση, κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων, αγώνας διαρκείας σε κλαδικό, τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Οι κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις 28 Νοέμβρη στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συνταξιούχων, ο αναβρασμός που παρατηρείται μέσα στους εργαζόμενους, δείχνουν τις δυνατότητες γενίκευσης του αγώνα.

Ρίχνουμε το βάρος μας στους τόπους δουλιάς, στην οργάνωση επιτροπών αγώνα, απεργιακών επιτροπών. Κάθε συνδικαλιστής που διαπιστώνει τον επικίνδυνο χαρακτήρα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και τις τραγικές συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων έχει τη θέση του στον αγώνα.

Οι κρίσιμες εξελίξεις, η απαίτηση κλιμάκωσης του αγώνα, τονίζουν την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του ΠΑΜΕ, των ταξικών δυνάμεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης».

Στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ σημειώνεται ακόμη ότι «η κυβέρνηση, για λογαριασμό των βιομηχάνων, καταθέτει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας για να επιβάλλει την κατάργηση του 8ωρου, την «ευελιξία», την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, την αύξηση των απολύσεων, προετοιμάζοντας την κατάργηση θεμελιακών ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Στόχος της είναι η ένταση της εκμετάλλευσης, το χτύπημα της συλλογικής δράσης, η αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας».

Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι η επίθεση είναι ολομέτωπη, χτυπάει όλους τους εργαζόμενους, ενώ «με το νέο κρατικό προϋπολογισμό συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της σκληρής παρατεταμένης λιτότητας και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών». Σημειώνει, επίσης, πως «οι πρόσφατες κινητοποιήσεις έδειξαν ότι βαθαίνει η αντίθεση των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΓΣΕΕ εντείνουν τις κινήσεις παραπλάνησης και χειραγώγησης των αντιδράσεων, για να περάσουν το νομοσχέδιο με το λιγότερο πολιτικό κόστος. Το " 38ωρο " της κυβερνητικής δημαγωγίας βρωμάει. Αποτελεί ένα ακόμα μέσο για να επεκταθεί η εργασιακή ζούγκλα στους χώρους δουλιάς».

«Οι εργαζόμενοι - συνεχίζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του - με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις έδωσαν ισχυρό χαστούκι στην πολιτική της κυβέρνησης. Με τον αέρα του επιτυχημένου απεργιακού αγώνα στις 10 Οκτώβρη και της πανελλαδικής κινητοποίησης του ΠΑΜΕ στις 21 Οκτώβρη, έχουν τη δύναμη να συγκρουστούν αποφασιστικά με την αντεργατική πολιτική, να εμποδίσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα. Με αυτοπεποίθηση πρέπει να πάρουν αυτή την υπόθεση στα χέρια τους».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το ΠΑΜΕ στις πλειοψηφίες των διοικήσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που «έχουν τεράστιες ευθύνες και εμμένουν στη χρεοκοπημένη, επικίνδυνη τακτική της "κοινωνικής συναίνεσης" και των ψευτοδιαλόγων. Προβάλλουν το ψευτο35ωρο, συναλλάσσονται με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ για το ψευτο38ωρο, συναινώντας στην κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου. Διαφημίζουν την "ανάπτυξη με... απασχόληση" και καμώνονται ότι δε βλέπουν ότι η "ανάπτυξη" που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου γεννάει ανεργία, υποαπασχόληση, φτώχεια. Σ' αυτή τη γραμμή κινείται και η "πρόταση νόμου" της ΓΣΕΕ με τον τίτλο "Μείωση του νόμιμου και συμβατικού ωραρίου"».

Τα αιτήματα που προβάλλει μεταξύ των άλλων το ΠΑΜΕ, είναι: Απόσυρση των αντεργατικών μέτρων. Πλήρη, σταθερή απασχόληση, γενικευμένη εφαρμογή του 7ωρου, 5νθήμερου, 35ωρου. Περιορισμό έως απαγόρευση απολύσεων. Συνταξιοδότηση με 10.500 ένσημα χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Μέτρα προστασίας των ανέργων. Επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Προκλητικές αξιώσεις

Ο ΣΕΒ εκδήλωσε την ...αντίθεσή του στα αντεργατικά μέτρα, απαιτώντας ακόμη μεγαλύτερη «ευελιξία» και παροχές

Ακόμα περισσότερα από αυτά που τους δίνει η κυβέρνηση με το αντεργατικό της νομοσχέδιο απαιτούν οι βιομήχανοι, που χτες εμφανίστηκαν να είναι «κατηγορηματικά αντίθετοι» στα νέα μέτρα. Υποκρινόμενοι μάλιστα ότι ενδιαφέρονται για τους άνεργους, φτάνουν να τα θεωρούν ως «προτάσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερη ανεργία».

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Λ. Αντωνακόπουλος, και ο αντιπρόεδρος, Ν. Αναλυτής, ισχυρίστηκαν ότι τα μέτρα που παρουσίασε ο υπουργός Τ. Γιαννίτσης επιβαρύνουν το κόστος και μειώνουν την ευελιξία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους. Πίσω όμως από το «οξύμωρο» της τοποθέτησής τους αυτό που πραγματικά επιδιώκουν, όπως το ξεκαθάρισε και σε σχετική ερώτηση ο Ν. Αναλυτής, είναι: Να παραμείνει στις 48 ώρες το πλαφόν του νόμιμου εργάσιμου χρόνου τη βδομάδα μαζί βέβαια με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Η μείωση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών να μην αφορά μόνο τους εργαζόμενους με μισθούς μέχρι 200.000 δραχμές (όπως προβλέπει το νομοσχέδιο) αλλά και εργαζόμενους με μεγαλύτερες αμοιβές και να μην υπάρξει αύξηση στο κόστος των παράνομων υπερωριών.

Ειδικότερα για το ζήτημα του κόστους εργασίας οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ κάνουν λόγο για επιβάρυνση της τάξης του 3,5 έως 8%, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μειώνεται κατακόρυφα ή και εξαλείφεται η ανάγκη για υπερωρίες. Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι οι βιομήχανοι με το σημερινό κόστος των υπερωριών προτιμούν να απασχολούν τους ίδιους εργαζόμενους παρά να κάνουν νέες προσλήψεις.

Επιπλέον επικαλέστηκαν το επιχείρημα ότι η οικονομία μας είναι η λιγότερο ανταγωνιστική, όταν είναι γνωστό πως στην Ελλάδα το εργατικό κόστος συμμετέχει με ένα πολύ μικρό ποσοστό στο συνολικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος και όταν σε οικονομίες με μεγάλη ανταγωνιστικότητα το εργατικό κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο.

Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 18% οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ έδειξαν να μην είναι ικανοποιημένοι με τα 25 δισ. που τους χαρίζονται, υποστηρίζοντας ότι μόνο ένας μικρός αριθμός των εργατών στη βιομηχανία αμείβονται με κάτω από 200.000 δρχ. Αντίθετοι είναι οι βιομήχανοι και στην «αύξηση» κατά 7,5% στους μερικώς απασχολούμενους, παρά το γεγονός ότι ένας εργαζόμενος με τετράωρη απασχόληση δεν παίρνει ούτε όσα δίνει το ταμείο ανεργίας, ενώ ως μοντέλο πρόβαλαν το παράδειγμα της Ολλανδίας, όπου το ποσοστό της μερικής απασχόλησης έχει φτάσει στο 35%.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Καταδικάστηκαν τα αντεργατικά μέτρα

Την προετοιμασία της απεργίας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο συζήτησε η διοίκηση του ΕΚΑ

Η καθολική καταδίκη των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης από τους εργαζόμενους αλλά και οι κραδασμοί που δέχεται η κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας με θέμα την απεργιακή κινητοποίηση τις μέρες συζήτησης του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Το ΕΚΑ θα εξετάσει τη δυνατότητα απογευματινής συγκέντρωσης στις 28 του Νοέμβρη σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ.

Στη συνεδρίαση, πολλά, φιλοκυβερνητικά κυρίως, μέλη του ΔΣ, παρόλο που κάτω από την πίεση των εργαζομένων μίλησαν για συνέχιση των κινητοποιήσεων, θέλησαν να παρουσιάσουν στις τοποθετήσεις τους ως «απάντηση» στα μέτρα της κυβέρνησης τη δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλου, για «βελτίωση των κυβερνητικών θέσεων».

Αντίθετη ήταν η λογική των συμβούλων της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», οι οποίοι κατήγγειλαν τα αντεργατικά μέτρα ως τμήμα μιας συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής και ζήτησαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και διαφοροποίηση του ΕΚΑ από τη λογική που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Παράλληλα, πρότειναν εκτός από την απεργία της ΓΣΕΕ το ΕΚΑ να κηρύξει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 28 του Νοέμβρη μαζί με την ΑΔΕΔΥ και την Ομοσπονδία Οικοδόμων. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Την κατάργηση των θεμελιωδών εργατικών κατακτήσεων, του 8ωρου και της κοινωνικής ασφάλισης, με προκλητικό τρόπο από την κυβέρνηση επισήμανε ο Π. Σοφός, γραμματέας του ΕΚ και μέλος της ΔΑΣ, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι «βάζει πλάτη» για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα.

«Το κυρίαρχο είναι να μπει φραγμός σ' αυτή την αντεργατική λαίλαπα και να μην αποπροσανατολίζονται οι εργαζόμενοι με άλλα αιτήματα, αλλά να απαιτηθεί η απόσυρση των μέτρων και η διεκδίκηση μέτρων υποστήριξης εργαζομένων και ανέργων. Τα νέα μέτρα δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση της εργατικής τάξης», σημείωσε ο συνδικαλιστής.

ΔΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Για ένα αγωνιστικό σωματείο

Κάλεσμα προς όλους τους ξενοδοχοϋπάλληλους να ενισχύσουν με την ψήφο τους τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» για ένα σωματείο μαζικό, ισχυρό, αγωνιστικό, απευθύνει με ανακοίνωσή της η παράταξη, ενόψει των εκλογών που πραγματοποιούνται στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και ολοκληρώνονται σήμερα. Σήμερα τελευταία μέρα των εκλογών, μπορούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να ψηφίζουν στα γραφεία του σωματείου από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, πάνω από 10 χρόνια την ευθύνη για το σωματείο την έχουν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές. «Σε αυτά τα χρόνια το σωματείο συρρικνώθηκε, οι νέοι έμειναν έξω από το σωματείο, οι συνελεύσεις μειώθηκαν, η παρέμβαση της πλειοψηφίας στην εργοδοτική αυθαιρεσία ήταν ανύπαρκτη, η αντίδραση στην αφαίρεση των δικαιωμάτων μας ήταν μηδενική ή στην καλύτερη περίπτωση υποτονική», σημειώνεται στην ανακοίνωση του σωματείου.

«Θα αγανακτούμε με την ένταση στη δουλιά, τη μείωση των εισοδημάτων μας, την αφαίρεση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με τις δυσκολίες να τα βγάζουμε πέρα και να μην αλλάξουμε τίποτα;», αναρωτιέται η ΔΑΣ στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας, καλεί τους ξενοδοχοϋπάλληλους να ψηφίσουν ΔΑΣ και παράλληλα να στείλουν μήνυμα αντίθεσης, μήνυμα διαφωνίας με αυτή την αντεργατική πολιτική.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ