ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούνη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σε εφαρμογή το σχέδιο «σκούπα και μάντρωμα»

Τη ζωή τους κορόνα - γράμματα παίζουν οι μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή διωγμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους (φωτ. από χώρο όπου κρατούνται μετανάστες στο Μαντούδι της Εύβοιας)

Eurokinissi

Τη ζωή τους κορόνα - γράμματα παίζουν οι μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή διωγμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους (φωτ. από χώρο όπου κρατούνται μετανάστες στο Μαντούδι της Εύβοιας)
Σταδιακά εφαρμόζει η κυβέρνηση το σχέδιο καταστολής κατά των μεταναστών και προσφύγων. Στόχος της να «λυθεί» στο άμεσο διάστημα το μεταναστευτικό πρόβλημα και αυτό θα γίνει με μαζικές συλλήψεις και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η τρομοκράτηση, οι έλεγχοι και οι περιπολίες, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, έχουν πυκνώσει. Στο πλαίσιο αυτό, η Αστυνομία προχώρησε σε μια ακόμα επιχείρηση - σκούπα κατά των μεταναστών προχτές Πέμπτη το βράδυ, στο κέντρο της Αθήνας, με τον ισχυρισμό ότι έγινε «για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας».

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση ταυτίζει την εγκληματικότητα με τη μετανάστευση, ποινικοποιεί τα θύματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής που εξαναγκάστηκαν βιαίως να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να επιβιώσουν. Αυτή τη λογική προσπαθεί να καλλιεργήσει και στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ετσι, η Ελληνική Αστυνομία βάζει στο ίδιο τσουβάλι ποινικά αδικήματα περί ναρκωτικών, περί εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων και μετανάστες χωρίς έγγραφα, τα οποία στο κάτω - κάτω οι ίδιες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων τους τα στερούν.

Το αποτέλεσμα της επιχείρησης «σκούπα» ήταν - σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας - να συλληφθούν πέντε αλλοδαποί χωρίς χαρτιά και άλλοι 26 (δύο άνδρες και 24 γυναίκες) για πορνεία. Αυτό που βέβαια δεν αναφέρουν οι επίσημες ανακοινώσεις είναι ότι και αυτοί οι φουκαράδες που συνελήφθησαν, στην πραγματικότητα πέφτουν θύματα του οργανωμένου εγκλήματος, ακριβώς επειδή οι κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πολιτικές τους καταδικάζουν στην εξαθλίωση και την παρανομία. Με αφορμή αυτό το γεγονός, χτες το βράδυ διάφοροι δημοσιολόγοι σε τηλεοπτικούς σταθμούς ξεσπάθωσαν γιατί δε συνελήφθησαν περισσότεροι. Γι' αυτούς δεν έχει σημασία αν υπήρχε ή όχι προϋπόθεση και κατηγορία για να συλληφθούν! Τους αρκεί η ιδιότητα του μετανάστη! Και βέβαια, τα κανάλια συνόδευσαν το θέμα με ρεπορτάζ για τα «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να περάσουν τα σύνορα. Χωρίς όμως να αναφέρουν τους αριθμούς των νεκρών - ακόμα και μικρών παιδιών ή βρεφών - και τους ακρωτηριασμένους μετανάστες, που στην προσπάθειά τους για μια καλύτερη μοίρα, παίζουν τη ζωή τους κορώνα - γράμματα. Προπαγανδιστικές αθλιότητες που μέρα με τη μέρα αυξάνονται.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν μετανάστες που συλλαμβάνονται (φωτ. από την Κέρκυρα)

Eurokinissi

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν μετανάστες που συλλαμβάνονται (φωτ. από την Κέρκυρα)
Σε αυτό το πνεύμα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκης, έστειλε χτες δεύτερη επιστολή προς τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑ.Ο.Σ, καλώντας σε σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη 17 Ιούνη, για θέματα «που αφορούν στη δημόσια τάξη και ασφάλεια», υπονοώντας ξεκάθαρα ότι για αυτά ευθύνεται η παρουσία των μεταναστών. Καλεί αυτά τα κόμματα να ανταποκριθούν στις «απαιτήσεις και τις προσδοκίες των πολιτών στα ζητήματα αυτά», παρουσιάζοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης σαν... «λαϊκή απαίτηση». Να θυμίσουμε, ότι το ΚΚΕ, είχε απαντήσει αρνητικά στην πρώτη αντίστοιχη επιστολή του Χρ. Μαρκογιαννάκη στις 5 Μάη, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν απαντήσει.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ σιγοντάρουν και ανασκαλεύουν ρατσιστικές αντιλήψεις για τους μετανάστες. Ζητούν να διωχτούν, να επαναπροωθούνται στη χώρα από την οποία ήρθαν και να απελαύνονται στη χώρα τους. Αποφεύγουν, βέβαια, συστηματικά και συνειδητά να πουν γιατί βρέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα, όπως και γιατί παραμένουν εδώ. Η αιτία είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, όπως αυτές εκφράζονται σε κάθε περιοχή και χώρα.

Επιχείρηση... «μάντρωμα»

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με τις πολιτικές που συνδιαμόρφωναν στην ΕΕ και υλοποιούσαν στην Ελλάδα, έχουν οδηγήσει μετανάστες και Ελληνες σε τραγικά αδιέξοδα. Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε με συγκεκριμένα μέτρα να εμποδιστεί η διόγκωση του ζητήματος, που έχει πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, συνειδητά τίποτα δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση, πέρα από συλλήψεις, τρομοκρατία, καταστολή. Τώρα, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια που η πολιτική της δημιούργησε, για να λύση το ζήτημα προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών και της εργοδοσίας, προς όφελος του ελληνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου.


Δημιουργώντας, δηλαδή στρατόπεδα συγκέντρωσης για να στιβάξει αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους, που ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι. Οπως αυτό που ετοιμάζεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στον Ασπρόπυργο, σε πρώην στρατόπεδο του ΝΑΤΟ, όπου είχαν μεταφερθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τοξικομανείς, άστεγοι και μετανάστες. Η εμπειρία από τα λεγόμενα Κέντρα Υποδοχής και «Φιλοξενίας» υπάρχει και επαληθεύει τον όρο «στρατόπεδο συγκέντρωσης». Οι μετανάστες σε αυτά τα κέντρα, πολλές φορές και μικρά παιδιά και βρέφη, ζουν σε εξίσου άθλιες συνθήκες, μόνο που είναι επιπλέον φυλακισμένοι και «μαντρωμένοι», ώστε να μη φαίνονται! Συγκεκριμένα:

  • Κέντρο Κράτησης Παγανής στη Μυτιλήνη: Ο χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος επιβαρύνοντας την υγεία των μεταναστών, ιδιαίτερα γυναικών, παιδιών και βρεφών. Οι κρατούμενοι δεν προαυλίζονται. Δεν υπάρχει σύστημα θέρμανσης, ξεχωριστός χώρος εστίασης, τουαλέτες και ντους. Τα στρώματα είναι βρώμικα, δε διανέμονται σεντόνια και κουβέρτες, ούτε υλικά προσωπικής υγιεινής σε επαρκείς ποσότητες, ενώ για μήνες μπορεί να μην καθαριστεί το Κέντρο ούτε στοιχειωδώς. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η ψυχολογική βοήθεια είναι ανύπαρκτες. Ακόμα και γι' αυτούς που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως η φυματίωση, η παρακολούθηση και θεραπεία τους δεν είναι δυνατή, αφού οι μετανάστες χωρίς έγγραφα δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας! Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμιά διαφορετική πρόβλεψη για τις μητέρες με βρέφη ή μικρά παιδιά, ή για τις εγκύους.
  • Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη κρατούνται συνολικά 127 γυναίκες και 230 άντρες μετανάστες. Οι περισσότεροι από αυτούς κρατούνται για πάνω από 1, 2 ή και 3 μήνες. Ο προαυλισμός των ανδρών γίνεται εκ περιτροπής, 2 ώρες, 2 φορές τη βδομάδα, γιατί ο χώρος είναι ελάχιστος.
  • Στο Κέντρο Κράτησης στο Ελληνικό ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων κυμαίνεται από 110 - 120 άτομα (σ.σ. όχι ποινικοί κρατούμενοι), οι οποίοι στοιβάζονται κυριολεκτικά σε 7 κελιά των 18 κατά μέσο όρο ατόμων. Δεν τους δίνονται σεντόνια, ούτε πετσέτες, παρά μόνο μια κουβέρτα. Δεν τους παρέχεται καμιά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι. Δεν υπάρχουν ντουζιέρες. Τα κελιά είναι ανήλιαγα, δεν αερίζονται επαρκώς.
  • Το στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου στοιβάζουν τους μετανάστες στη Σάμο ξεχωρίζει για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και την ακαταλληλότητα του κτιρίου. Χωρίς κανένα διαχωρισμό μεταξύ των ενηλίκων από τα παιδιά, με παντελή έλλειψη προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών.
  • Στο ίδιο πνεύμα η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει το «μάντρωμα» των προσφύγων, που ζουν στον άθλιο αυτοσχέδιο καταυλισμό της Πάτρας, στο στρατόπεδο της πρώην ΜΟΜΑ (περιοχή Ρηγανόκαμπος), έως ότου υλοποιηθεί η αρχική της απόφαση να δημιουργήσει άλλο «στρατόπεδο» συγκέντρωσης στο Δρέπανο του Ρίου στην Αχαΐα.

Στην «κοινή Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Πολιτική», στον εθελοντισμό και στα «μέτρα της κυβέρνησης», βρίσκει ο Ν. Κακλαμάνης, δήμαρχος Αθήνας, τη λύση στα οξυμένα προβλήματα των μεταναστών!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ