ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανταγωνίζεται το ΠΑΣΟΚ σε αντιλαϊκά διαπιστευτήρια

Ο Αντ. Σαμαράς ομολόγησε ότι στηρίζει τη στρατηγική του μνημονίου, ψηφίζοντας τα μισά από τα κυβερνητικά νομοσχέδια

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να κοντύνουν το ΠΑΣΟΚ κα τη ΝΔ στις εκλογές για να βάλουν φρένο στα χειρότερα που έρχονται
Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να κοντύνουν το ΠΑΣΟΚ κα τη ΝΔ στις εκλογές για να βάλουν φρένο στα χειρότερα που έρχονται
Την πλήρη σύμπλευσή του με την αντιλαϊκή στρατηγική του μνημονίου ομολόγησε ανοιχτά ο Αντ. Σαμαράς, αφήνοντας να πέσουν οι αντιμνημονιακές μάσκες της κοροϊδίας του λαού και της ψηφοθηρίας.

Στην προσπάθεια να εμφανίσει το κόμμα του ως «δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης» και να απαντήσει στην κατηγορία του πρωθυπουργού για «αποσταθεροποίηση», ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ευθέως ότι το κόμμα του έχει ψηφίσει τα 30 από τα 60 νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση στον ένα χρόνο της θητείας της.

Τα περισσότερα από τα νομοσχέδια υλοποιούν αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές και βάρβαρα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα εντός και εκτός μνημονίου, καθιστώντας κατ' εξοχήν δημαγωγικό το «όχι» που ψήφισε στη συμφωνία με την τρόικα.

Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι οι δηλώσεις στήριξης των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου έγιναν μετά τις συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, ο Α. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ «της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ» και του «μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης», δηλαδή υπέρ ενός αιώνιου μνημονίου που «εγγυάται» την χρεοκοπία των λαών.

«Η ΝΔ έχει στηρίξει αποφασιστικά μέτρα και ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές για την επίτευξη της απαιτούμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη σύνοδο του ΕΛΚ και τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Αλλωστε, όπως συμπλήρωσε, «το κόμμα μας ξεκίνησε τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση και τα υποστηρίζει τώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης».

Για του λόγου το αληθές, παρέθεσε μια σειρά νομοσχέδια τα οποία το κόμμα του έχει υπερψηφίσει, μεταξύ των οποίων τα πακέτα στήριξης των τραπεζών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η απελευθέρωση των μεταφορών, η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις «fast track», κ.ά.

«Μέσα σε ένα χρόνο, η Νέα Δημοκρατία έχει, ήδη, ψηφίσει 30 από τα 60 νομοσχέδια που μπήκαν στη Βουλή, όταν το ΠΑΣΟΚ, 5,5 χρόνια, είχε ψηφίσει μόνο 7», τόνισε, προκειμένου να δείξει τη διαφορά του κόμματός του από το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την υπευθυνότητα και τη συνέπεια, εννοείται στη στήριξη της στρατηγικής της πλουτοκρατίας. Οσον αφορά τα «όχι» που έχει πει, αυτά εξαντλούνται στο «μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής», που στην πράξη σημαίνει «όχι» στην έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων και τις νέες - από δω και πέρα - αυξήσεις φόρων και ΦΠΑ.

«Λάδι» στο βολικό ψευτοκαβγά

Ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να οξύνει το βολικό δικομματικό καβγά για τις εκλογές, μετακυλίοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη στον πρωθυπουργό για τη δημιουργία κλίματος παρατεταμένης εκλογολογίας και επιστρέφοντας τις κατηγορίες περί πολιτικής αστάθειας. Αποσαφήνισε ότι το κόμμα του δε ζητά εκλογές, αφ' ενός, επειδή δεν μπορεί να τις επιβάλει και, αφ' ετέρου, γιατί δε θέλει να δημιουργήσει «κλίμα αναστάτωσης και αναταραχής».

«Η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει η κατεξοχήν δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και η παράταξη της ανάπτυξης για τον τόπο, σε αντίθεση με αυτή την πρωτοφανή τακτική του κ. Παπανδρέου να αποσταθεροποιεί ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, την κατάσταση της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι αυτό που ζητάει, μέσω των «αυτοδιοικητικών» εκλογών είναι «οι πολίτες να στείλουν μήνυμα αποδοχής ή απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής», την οποία ο ίδιος παραδέχτηκε ότι στηρίζει, ψηφίζοντας τα περισσότερα κυβερνητικά νομοσχέδια.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προσήλωση σε διευθέτηση μέσα από ιμπεριαλιστικά κανάλια

Την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί στις Βρυξέλλες

Την ευθεία σύνδεση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ με την ένταξη της γειτονική χώρας στις δομές ΝΑΤΟ και την ΕΕ, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βαθαίνοντας την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Πάνω σ' αυτό το πεδίο κινήθηκε χτες ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Η συνάντηση ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δυο πρωθυπουργοί συζήτησαν τις προοπτικές των «διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας» που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ωστόσο, και οι δυο πλευρές προωθούν τη διευθέτηση μέσω των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών δομών. Μόλις προχτές, ο Ν. Γκρούεφσκι είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τέθηκε επί τάπητος η επίσπευση των διαδικασιών για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο Ν. Γκρούεφσκι συναντήθηκε στις αρχές της βδομάδας και με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο.

Στη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Ν. Γκρούεφσκι έβαλε το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενόψει και της Συνόδου του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που γίνεται τον επόμενο μήνα στη Λισαβόνα. Οπως σημείωναν Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο Γ. Παπανδρέου, στη χτεσινή συνάντηση σημείωσε ότι «η χώρα μας θα είναι ο πιο αποτελεσματικός σύμμαχος της ΠΓΔΜ στην ενταξιακή διαδικασία».

Μετά τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι «οι δύο ηγέτες (...) δεν μπήκαν στην ουσία των διαπραγματεύσεων» και πρόσθεσε: «Μια κοινά αποδεκτή λύση είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή μας, ενώ θα ανοίξει το δρόμο της ΠΓΔΜ προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Η Ελλάδα επιθυμεί να δει ταχεία πρόοδο τόσο στη διαπραγμάτευση του ζητήματος της ονομασίας, όσο και στην ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ».


ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αίρει την «απειλή», διατηρεί το casus belli

Σταθερή στην πολιτική των «αμοιβαίων υποχωρήσεων» παραμένει η τουρκική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το στάτους στο Αιγαίο

ΑΓΚΥΡΑ._

Αιτία πολέμου - casus belli - παραμένει για την Τουρκία η «οποιαδήποτε προσπάθεια της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια», σύμφωνα και με το νέο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας - ή «Κόκκινο Βιβλίο» - το οποίο εγκρίθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της χώρας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η επιλογή να αφαιρεθεί η Ελλάδα από τις χώρες που αποτελούν «εξωτερική απειλή» για την Τουρκία, από το Κόκκινο Βιβλίο, που έχει ισχύ μυστικού Συντάγματος, αλλά να διατηρηθεί το casus belli, επαναβεβαιώνει τις δεδηλωμένες και αδιαπραγμάτευτες απαιτήσεις της Αγκυρας για «αμοιβαίες υποχωρήσεις» από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη συναινέσει σε συνδιαχείριση του Αιγαίου, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης.

Κι αυτό παρά τις όποιες κορόνες του υπουργείου Εξωτερικών, που λεονταρίζει ότι δεν «ανέχεται ούτε γρατζουνιά στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να εναρμονισθεί με το Διεθνές Δίκαιο.

Η τροποποίηση του «Κόκκινου Βιβλίου» είχε διαρρεύσει από τα τέλη Αυγούστου, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να απαντά σε όσους ήθελαν το casus belli να αποτελεί παρελθόν, ότι αυτό θα γίνει μόνο με σαφή ανταλλάγματα. Ο Ρ. Ερντογάν από την πλευρά του, χαρακτήριζε ανούσιες τις εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας, απέναντι σε «φανταστικούς εχθρούς», όπως η Τουρκία και σημείωνε ότι το casus belli των 12 μιλίων θα παραμείνει, γιατί η άρση του πρέπει να αποφασισθεί από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, η οποία δεν είναι επί του παρόντος διατεθειμένη να το πράξει.

Το νέο «Κόκκινο Βιβλίο» χαρακτηρίζει για πρώτη φορά τη δράση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, «απειλή για την Τουρκία», σημειώνοντας την αποσταθεροποίηση που προκαλεί στην περιοχή η πολιτική του Τελ Αβίβ, αλλά και το ενδεχόμενο να αναγκάσει τις χώρες της περιφέρειας να επιδοθούν σε «άκρατους εξοπλισμούς». Ως προς τις άλλες γειτονικές χώρες, αποχαρακτηρίζονται από «απειλή» η Συρία, η Βουλγαρία, η Γεωργία και η Αρμενία.

Στο μεταξύ, ερωτηματικά προκαλεί χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σταρ, στο οποίο αναφέρεται ότι από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό κλάπηκαν πολεμικά σχέδια για ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε «στρατιωτική κατασκοπεία», για την οποία έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα 49 ύποπτοι, εκ των οποίων οι 45 είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί και αναζητείται «Ελληνίδα κατάσκοπος», που φέρεται ότι μετέφερε τα επίμαχα στοιχεία στην Ελλάδα. Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν στρατιωτικές ασκήσεις και σχέδια πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ