ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ετοιμοι να ξηλώσουν την αμυντική βιομηχανία

Τα ΕΑΣ, η ΕΑΒ και η ΕΛΒΟ το επόμενο πεδίο εφαρμογής της ΠΝΠ που κλείνει και την ΕΡΤ

Μαζικές απολύσεις τουλάχιστον 1.000 εργαζομένων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ετοιμάζουν οι εταίροι της συγκυβέρνησης, μετά το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, προκειμένου να καλύψουν το στόχο για 4.000 απολύσεις σε κρατικές επιχειρήσεις μέσα στο 2013. Σήμερα στις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες απασχολούνται συνολικά περίπου 2.700 εργαζόμενοι (1.350 στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, περίπου 970 στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και περίπου 375 στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων - ΕΛΒΟ).

  • Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ προέκυψαν από τη συγχώνευση της «ΠΥΡΚΑΛ» με την «Ελληνική Βιομηχανία Οπλων» το 2004. Διαθέτουν επτά παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα (Αίγιο, Ηπειρος, Λαύριο, Μάνδρα Αττικής, Ελευσίνα, Κύμη, Υμηττός) και ένα εργοστάσιο στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Εριβάν, όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της «LT-PYRKAL». Οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ ασχολούνται με την κατασκευή και συναρμολόγηση όπλων, συστήματα αντιαρματικών, οπλικά και πυραυλικά συστήματα, πυρομαχικά μικρού και μεσαίου διαμετρήματος, πυρομαχικά πυροβολικού.
  • Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, δημιουργήθηκε το 1975 και ασχολείται με την επισκευή και αναβάθμιση των πολεμικών αεροπλάνων, αλλά και των πυροσβεστικών αεροσκαφών της χώρας.
  • Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων είναι η μοναδική βιομηχανία κατασκευής τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων στην Ελλάδα, τα οποία χρησιμοποιούν κυρίως οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και έχει τις εγκαταστάσεις της στην Σίνδο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας «για την ενίσχυση της παραγωγής της ΕΛΒΟ πέρα από τους 375 περίπου εργαζομένους της, δραστηριοποιούνται εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σχεδιάζεται είτε το κλείσιμο μιας εκ των τριών εταιρειών, με πρώτη επιλογή τα ΕΑΣ, είτε μαζικές απολύσεις εργαζομένων και στις τρεις εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν, «το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αφορά το σύνολο της αμυντικής βιομηχανίας», με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους εργαζόμενους, την αμυντική ικανότητα της χώρας και την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, με δεδομένο ότι μεγαλώνει η εξάρτηση των Ενόπλων Δυνάμεων από ξένα μονοπώλια για τον εξοπλισμό τους.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Δευτέρα, με αφορμή την ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ως «εναλλακτική πρόταση» να υπάρξει εκκαθάριση της ΕΡΤ σε λειτουργία και το πλάνο των 2.000 απολύσεων να καλυφθεί με την «απομάκρυνση εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία». Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης συμφωνούν στις απολύσεις και το ξεπάστρεμα Οργανισμών του δημοσίου, όπως προβλέπει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και τσακώνονται μόνο για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η εφαρμογή της.

Τα ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ, έχουν παραχωρηθεί από την κυβέρνηση στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν, με ισραηλινούς και ρωσικούς μονοπωλιακούς ομίλους να έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά τους.

Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ζητώντας άμεση χρηματοδότηση για τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων και να συναφθούν συμβάσεις, ώστε να μην καλύπτονται οι ανάγκες σε όπλα, πυρομαχικά και άλλα απαραίτητα υλικά από εισαγωγές που κοστίζουν και αυξάνουν την εξάρτηση της χώρας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Να καταργηθεί τώρα η κατάπτυστη ΠΝΠ

Κινητοποίηση χτες ενάντια στην κυβερνητική ρύθμιση που κλείνει τους Οργανισμούς και απολύει χιλιάδες υπαλλήλους

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Κινητοποίηση με αίτημα αιχμής την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που οδηγεί στο κλείσιμο πολλών φορέων του δημοσίου, διοργάνωσε χτες το μεσημέρι το Συντονιστικό Ομοσπονδιών και Σωματείων σε δημόσιους κοινωφελείς φορείς, που βρίσκονται σε καθεστώς συγχώνευσης - κατάργησης (ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΜΟΔ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ.ά.) και απειλούνται με χιλιάδες απολύσεις. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών και μετά έξω από τη Βουλή, στο πλαίσιο απεργίας ή στάσης εργασίας που κήρυξε κατά περίπτωση το σωματείο σε κάθε φορέα.

Προκαλώντας τους εργαζομένους, η κυβέρνηση αρνήθηκε να συναντήσει την αντιπροσωπεία του Συντονιστικού, τόσο στο υπουργείο, όσο και στη Βουλή, όπου την ανάγκασε να περιμένει στην είσοδο για πάνω από μια ώρα και ενώ είχε ενημερωθεί ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ι. Τραγάκης. Το Συντονιστικό κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης και τις υπόγειες μεθοδεύσεις να υπονομεύσει τον αγώνα τους, μέσω της διαρροής φημών περί εξαίρεσης του ενός ή του άλλου φορέα από τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς.

Σε σχετικό ψήφισμα, το Συντονιστικό καταδικάζει το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις απολύσεις 2.700 εργαζομένων. Προβάλλει τα αιτήματα: Αμεση κατάργηση της ΠΝΠ με αναδρομική ισχύ, άμεση και πλήρη επαναλειτουργία της ΕΡΤ με όλο το προσωπικό, να σταματήσουν η αποδυνάμωση, απαξίωση, κατάργηση και ιδιωτικοποίηση κοινωφελών δημόσιων φορέων και οι απολύσεις -άμεσες ή με διαθεσιμότητες- χιλιάδων εργαζόμενων. Να σταματήσουν οι συνεχείς περικοπές μισθών και συντάξεων, να σταματήσουν τα χαράτσια. Οχι στη συκοφάντηση και την ποινικοποίηση των αγώνων.

Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, που ενισχύονται με το ΠΝΠ, δε χτυπάνε μόνο τους εργαζόμενους στους φορείς που συρρικνώνονται ή καταργούνται, αλλά συνολικά το λαό, καθώς υποβαθμίζονται κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσίες και ανοίγει ο δρόμος για να βαθύνει η ιδιωτικοποίησή τους. Το Συντονιστικό θα συνεδριάσει ξανά την Παρασκευή, στις 3 μ.μ. στην ΕΡΤ, για να διαμορφώσει παραπέρα το πρόγραμμα δράσης.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ
Αποκλειστικά στους μεγαλοεπιχειρηματίες η παροχή δικτύου;

Σε διαβούλευση από το Μάη το προσχέδιο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση βγήκε στην επιφάνεια το προσχέδιο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), για τους «παρόχους δικτύου», για την εκπομπή της ψηφιακής τηλεόρασης. Δηλαδή, για τις εταιρείες σαν την «Digea».

Φαίνεται ότι εξετάζεται η δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου ανάπτυξης δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, τις εγκαταστάσεις του οποίου θα νοικιάζουν οι πάροχοι περιεχομένου, δηλαδή τα ιδιωτικά, αλλά και τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια. Αυτό προκύπτει από το κείμενο δημόσιας διαβούλευσης της ΕΕΤΤ, για τον καθορισμό «Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής ευρυεκπομπής και τη Διαδικασία Χορήγησής τους», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Και σ' αυτό πιθανά προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ από τις αρχές Μάη, η ΕΡΤ, ως «πάροχος δικτύου» θα έχει δύο διαύλους, βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου. Στη συνέχεια όμως, με βάση το κείμενο διαβούλευσης, ανοίγει ο δρόμος αποκλεισμού της ΕΡΤ από το να είναι «πάροχος δικτύου», που σημαίνει, αν καταληχθεί, ότι η ΕΡΤ θα ενταχθεί στη μία και μόνη εταιρεία πάροχο δικτύου, ιδιωτική προφανώς, αφού αυτή ήδη υπάρχει, η «Digea», ενώ δε θα υπάρχει -όπως μέχρι τώρα- κρατικός «πάροχος δικτύου».

Πιο συγκεκριμένα, στη σελίδα 61 του κειμένου διαβούλευσης της ΕΕΤΤ, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι για τη μείωση του κόστους και του παρόχου δικτύου και των παρόχων περιεχομένου, «βέλτιστη λύση είναι ο περιορισμός του μέγιστου αριθμού δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής σε ένα (...) προκειμένου να περιοριστεί το συνολικό κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας των δικτύων και συνεπώς το κόστος που θα μετακυλήσει στους παρόχους περιεχομένου για τη μεταφορά των προγραμμάτων τους».

Επειδή λοιπόν οικονομικά συμφέρει μια εταιρεία πάροχος, δεν αποκλείεται αυτή η αποκλειστικότητα να δοθεί στους μεγαλοκαναλάρχες. Ετσι η κρατική τηλεόραση, ανεξάρτητα από τη νέα εταιρική μορφή και το όνομα που θα πάρει, θα υποχρεώνεται να καταβάλλει αντίτιμο στον έναν ιδιώτη πάροχο δικτύου για τη χρήση των εγκαταστάσεών του, προκειμένου να εκπέμπει ψηφιακό σήμα. Η πρόβλεψη αυτή γεννά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της απόφασης της κυβέρνησης να κατεβάσει ακαριαία το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, η οποία διέθετε έως σήμερα δική της πλατφόρμα εκπομπής ψηφιακού σήματος.

Φαίνεται λοιπόν ότι μία σημαντική παράμετρος των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, έχει να κάνει και με το αν τελικά θα υπάρξει αποκλειστικότητα της «Digea» στην ανάπτυξη του πανελλαδικού δικτύου ψηφιακής ευρυεκπομπής. Ταυτόχρονα, συντελεί και στη μείωση του κόστους των ιδιωτών παρόχων περιεχομένου, που τυπικά τουλάχιστον θα πρέπει να έχουν διαφορετική εταιρική υπόσταση από τον πάροχο δικτύου. Δηλαδή η ψηφιακή εποχή βορά των μεγαλοεπιχειρηματιών ιδιοκτητών της «Digea».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ