ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ
Η συναίνεση πολιτικό εφόδιο στον πόλεμο ενάντια στο λαό

Κοινό τόπο με τα άλλα αστικά κόμματα βρήκε η κυβέρνηση στο ξεθεμέλιωμα και των τελευταίων εργασιακών λαϊκών δικαιωμάτων

Καμιά συναίνεση στην πολιτική εξόντωσης του εργαζόμενου λαού. Ολοι στους δρόμους, να σημάνει γενικός ξεσηκωμός!
Καμιά συναίνεση στην πολιτική εξόντωσης του εργαζόμενου λαού. Ολοι στους δρόμους, να σημάνει γενικός ξεσηκωμός!
Πολύτιμα για την κυβέρνηση πολιτικά εφόδια για την προώθηση της βάρβαρης επίθεσης εναντίον του λαού, αλλά και στην επιχείρηση χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων, ζήτησε και πήρε χτες η κυβέρνηση από το σύνολο των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Οι συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με τους αρχηγούς της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και της ΔΗΣΥ, ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, χαρακτηρίστηκε από «συμφωνίες» στρατηγικής σημασίας, επιμέρους «διαφωνίες» για τον τρόπο προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και ελιγμούς αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων. Σήμερα το πρωί, ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Καρ. Παπούλια.

Οι χτεσινές συναντήσεις έφεραν στην επιφάνεια τους υπαρκτούς κομματικούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για τη διατήρηση ή ανάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας, που αντανακλούν και τις αντιθέσεις τμημάτων της ελληνικής πλουτοκρατίας, αλλά έδειξαν συγχρόνως ότι η συναίνεση ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού είναι υπαρκτή και δεδομένη, στη βάση του κοινού ταξικού συμφέροντος που υπηρετούν. «Υπάρχουν αρκετές προτάσεις που μπορεί να υπάρχει κοινός τόπος και η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε ισοδύναμα μέτρα», τόνιζαν χτες κυβερνητικά στελέχη μετά τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Α. Σαμαρά.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού και οι δηλώσεις που ακολούθησαν έδειξαν τους ευσεβείς πόθους και των υπόλοιπων «προθύμων» να αναλάβουν αναβαθμισμένο ρόλο στα σενάρια αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, που ενδεχόμενα να προκύψει από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η προπαγάνδα που συνόδευσε τις συναντήσεις ενίσχυσε ταυτόχρονα το ιδεολόγημα της «εθνικής συναίνεσης» για την εθνική δήθεν σωτηρία, ταυτίζοντας το συμφέρον της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας με αυτό του λαού.

Στη μεταξύ τους συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε στον Αν. Σαμαρά, την πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σε «ένα άρθρο», όπως γίνεται με τον προϋπολογισμό. Θα υπάρχει, δηλαδή, ο βασικός νόμος, ο οποίος θα εξειδικευτεί με επόμενους εφαρμοστικούς νόμους. Με τον τρόπο αυτό, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι δίνεται η δυνατότητα στη ΝΔ, ακόμα και αν καταψηφίσει το βασικό κείμενο, να εκφράσει τη συμφωνία της στα νομοσχέδια που θα το εξειδικεύουν.

Υπάρχουν κοινές προτάσεις

Σε αυτήν ακριβώς τη βάση και αξιοποιώντας τις διαθέσεις των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, ο Γ. Παπανδρέου, στις συναντήσεις, τόνισε την ανάγκη «συνεννόησης» για την «επίτευξη του εθνικού στόχου της μείωσης των ελλειμμάτων και της αντιμετώπισης του χρέους». Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη σφαγή του λαού «απόδειξη υπευθυνότητας και σοβαρότητας της χώρας απέναντι στη διεθνή κοινότητα».

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χτες ότι η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Αν. Σαμαρά έγινε «σε καλό κλίμα». Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, τόνισε ότι «παραμένει ανοιχτός σε συζήτηση κάθε ρεαλιστικής πρότασης που κατατίθεται και συμβάλλει στην υλοποίηση του εθνικού στόχου». Μάλιστα, στις επιμέρους ενστάσεις που διατύπωσε ο Αν. Σαμαράς για τα φορολογικά μέτρα, όπως σημείωναν χτες συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το έλλειμμα» και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «καταθέσει προτάσεις ισοδύναμου αποτελέσματος».

Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, διέρρεαν ότι υπήρχε συμφωνία «σε γενικές γραμμές»για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, στα οποία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα». Διάθεση για συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, με τον πρωθυπουργό να συζητάει την πρόταση της ΝΔ για να επιτευχθούν μέσω της «εργασιακής εφεδρείας». Σύμπνοια διαπιστώθηκε και στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν σε επιχειρήσεις για να υπάρξει ανάπτυξη, καθώς και στον επαναπατρισμό των κεφαλαίων.

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για να θολώσει τα νερά γύρω και από τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. «Οσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για αύξηση των τελών κυκλοφορίας και μετάταξη τροφίμων στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ, δεν είναι αποφάσεις αλλά σκέψεις», ισχυρίστηκε προκλητικά και κάλεσε τόσο τη ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις με «ισοδύναμα μέτρα που θα αξιοποιηθούν». Πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έριξε στο τραπέζι το θέμα των πρόωρων εκλογών, μιλώντας με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Η ηγεσία της ΝΔ, ωστόσο, διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοια συζήτηση.

Επιθετικά «παρών» η ΝΔ

Συναίνεση σε πιο προωθημένη βάση, στο πλαίσιο της δικής του θέσης για «επανεκκίνηση της οικονομίας», πρότεινε ως δήθεν εναλλακτική λύση ο Α. Σαμαράς, εμμένοντας στην τακτική της έμπρακτης στήριξης και συναίνεσης της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Σε δηλώσεις του από τη Συγγρού, μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος με την «αποτυχημένη συνταγή» της κυβέρνησης, επιδιώκοντας αφενός να μην ταυτιστεί πλήρως μαζί της και αφετέρου να προβάλλει ως μοναδική διέξοδο την άμεση εφαρμογή των φιλομονοπωλιακών μέτρων που πρότεινε με το «Ζάππειο 2».

Στη δήλωσή του, προσπάθησε να καλλιεργήσει την εικόνα ότι τάχα υπάρχει χάσμα ανάμεσα στην εφαρμοζόμενη πολιτική και την πρόταση της ΝΔ, ενώ η τελευταία είναι συμπλήρωμα της πρώτης. Το παραδέχθηκε έμμεσα ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, χαιρετίζοντας το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και την υιοθέτηση εκ μέρους του πρωθυπουργού μιας σειράς προτάσεων που περιλαμβάνονται στο «Ζάππειο2», όπως το αντεργατικό μέτρο της «εργασιακής εφεδρείας», δηλαδή των καμουφλαρισμένων απολύσεων στο Δημόσιο, του επαναπατρισμού κεφαλαίων και της νομιμοποίησης αυθαιρέτων.

Ολα αυτά, τα θεωρεί «λίγα σωστά, σε ένα συνολικό λάθος», αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ως βασική διαφωνία με την κυβέρνηση τη μη υιοθέτηση της πρότασής του για μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη στο 15%. «Αν δεν υπάρξει το δημιουργικό σοκ μείωσης των φόρων, σε συνδυασμό με τη μείωση της σπατάλης του κράτους και τις τολμηρές αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα υπάρξει», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι «η κοινωνία αναζητεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης».

Από τη σκοπιά αυτή, επέκρινε προσωπικά τον Α. Παπανδρέου ότι «επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα», προαναγγέλλοντας νέες φοροεπιδρομές και νέες οριζόντιες περικοπές σε βάρος όσων πλήρωσαν ήδη. Επιχειρώντας, τέλος, να ενισχύσει το ρόλο του ως ανάχωμα του αστικού πολιτικού συστήματος, πλειοδότησε σε ανέξοδες και κούφιες διακηρύξεις του τύπου «σε αυτή την αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω» ή πως «δεν δίνω συναίνεση σε μια συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο».

Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι δικαιώνεται η θέση της για καταψήφιση «επί της αρχής» του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενώ δεν κρύβουν ότι ταυτόχρονα ετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Ενισχυτικά στο κλίμα της συναίνεσης, κλιμάκιο της τρόικας θα συναντηθεί σήμερα με το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, προκειμένου να κοστολογήσουν από κοινού τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «Ζάππειο 2».

Τα άλλα κόμματα

Πανέτοιμος να βάλει πιο ενεργά πλάτη για το πέρασμα της βάρβαρης πολιτικής, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Οπως είπε, ο Γ. Παπανδρέου τον ενημέρωσε για το ποιες από τις προτάσεις του ΛΑ.Ο.Σ. θα συμπεριλάβει στο Μεσοπρόθεσμο και επανέφερε το ζήτημα της συγκυβέρνησης, λέγοντας με νόημα: «Δεν φτάνει μια αόριστη συναίνεση, πρέπει να υπάρξει συνευθύνη και να αναλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ένα κομμάτι από το βάρος, να "αχθοφορήσουν" όλοι μαζί. Ο κ. Πρωθυπουργός δεν απέρριψε την πρότασή μου».

Στο ίδιο πνεύμα, μερικές ώρες αργότερα, δήλωσε ότι «το εθνικό συμφέρον επιβάλλεται, σε κρίσιμες στιγμές, να υπερισχύει του κομματικού» και έριξε το μπαλάκι στη ΝΔ, λέγοντας ότι «αν δεν δεχθεί ο πολιτικός κόσμος και ιδιαίτερα η Αξιωματική αντιπολίτευση τότε με την υπάρχουσα ασύνδετη και αδύναμη κυβέρνηση οδηγούμεθα ή στην καταστροφή, ή σε εκλογές».

Περιορίζοντας το πολιτικό ζήτημα της χώρας στη λάθος διαχείριση της κρίσης από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Αλ. Τσίπρας, εκ μέρους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να γίνουν εκλογές, δηλώνοντας μετά τη συνάντηση ότι ο Γ. Παπανδρέου «δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού» και ότι «δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί την αποτυχία, ψάχνει για συνένοχους και όχι για συναίνεση».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλης, εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου αρκέστηκε σε «συμβουλές» για το ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, προτρέποντάς τη να διεκδικήσει ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί με 20 δισ. από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και από την έκδοση επενδυτικού ομολόγου, για να κάνει μπίζνες το κεφάλαιο με ευνοϊκούς όρους και να ξεκολλήσει από την κρίση, ροκανίζοντας περισσότερο χρήμα του λαού.

Πλήρη συναίνεση και στήριξη στα νέα βάρβαρα μέτρα και την κυβέρνηση πρόσφερε η Ντ. Μπακογιάννη, προτείνοντας ταυτόχρονα να υπάρξει διαπραγμάτευση με την τρόικα για να μειωθούν περαιτέρω οι φόροι προς τις επιχειρήσεις. Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, ανέφερε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό «να υπάρξει μία κοινή διαπραγμάτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με την τρόικα, στη βάση μιας πρότασης διαφορετικής φορολογικής πολιτικής» και κάλεσε όλες τις αστικές δυνάμεις να δώσουν το μήνυμα ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτή τη μάχη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ