ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩ Ν
Με τις υψηλότερες τιμές της διεθνούς αγοράς

Το θέμα της ασύμφορης διαδικασίας χρηματοδότησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω των αμερικανικών πιστώσεων FMS φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μπ. Αγγουράκης.

«Οπως είναι γνωστό, τονίζεται στην Ερώτηση, όταν η χρηματοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων γίνεται μέσω των πιστώσεων FMS, τότε οι τιμές αγοράς είναι πολύ υψηλότερες των τιμών αγοράς από άλλες πηγές. Εξάλλου ο κ. υπουργός Εθνικής Αμυνας, μιλώντας στην Ημερίδα με θέμα: «Το Ελληνικό Εξοπλιστικό Πρόγραμμα», που οργάνωσε το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) στις 19-6-1997, επισήμανε ότι «τα FMS είναι πανάκριβα, με ποσοστό πολύ υψηλότερο από τη διεθνή αγορά».

Μετά τη διαπίστωση αυτή του κ. υπουργού, θα περίμενε κανείς ότι οι χρηματοδοτήσεις μέσω των πιστώσεων FMS θα μειώνονταν, πολύ περισσότερο μάλιστα που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ένα νέο ΕΜΠΑΕ πρόκειται να εγκριθεί αυτές τις μέρες. Ωστόσο, συνέβη ακριβώς το αντίθετο:

Σύμφωνα με τις προτάσεις που υπέβαλε η κυβέρνηση Κλίντον στο Αμερικανικό Κογκρέσο για την εξαγωγή όπλων, οπλικών συστημάτων και πολεμικού υλικού στην Ελλάδα (και οι οποίες εγκρίθηκαν), αυτές που θα γινόταν μέσω πιστώσεων FMS:

-το 1997 έφταναν τα 486 εκατομ. δολάρια (ή περίπου 159,3 δισ. δρχ. με βάση την ισοτιμία δραχμής/δολαρίου στις 31-12-1999),

-το 1998 έφταναν τα 1.602 εκατομ. δολάρια (ή περίπου 525,1 δισ. δρχ) και

-το 1999 έφταναν τα 3.463 εκατομ. δολάρια (ή περίπου 1.135,0 δισ. δρχ).

Δηλαδή, συνολικά την τριετία 1997-1999 έφτασαν τα 5.551 εκατομ. δολάρια (ή περίπου 1.819,3 δισ. δρχ). Εννοείται βέβαια ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν προμήθειες μόνο από τις ΗΠΑ».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς:

«Γιατί η Κυβέρνηση ακολουθεί αυτή την ασύμφορη πρακτική χρηματοδότησης του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων με πιστώσεις FMS;

Το νέο ΕΜΠΑΕ περιλαμβάνει, και σε ποιο βαθμό, χρηματοδότηση με πιστώσεις FMS;»
Ετοιμάζεται το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Οι εκκρεμότητες που μένουν ανοιχτές του τρέχοντος πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων (1996-2000) και η κατ' αρχήν έγκριση του νέου πενταετούς (2001-2004), το οποίο αναμένεται να κινηθεί στα 4,5 τρισ. δραχμές, ενόψει του ΚΥΣΕΑ, που, σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις 21 Γενάρη, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Σ' αυτήν συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκης και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, καθώς και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού επί οικονομικών θεμάτων, καθηγητής Τ. Γιαννίτσης και επί στρατιωτικών θεμάτων, υποπτέραρχος Αθ. Γεωργούδης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου μετά τη σύσκεψη, «δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε για τα προγράμματα, τα οποία θα αποφασίσουμε στο επόμενο ΚΥΣΕΑ και είναι, τόσο το "Eurofighter", όσο και η τελική συμφωνία για τη διαπραγμάτευση των F-16, καθώς και η τελική συμφωνία για τη διαπραγμάτευση των αεροσκαφών τύπου "Mirage", συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, και του μέσου μεταφορικού αεροσκάφους, για το οποίο επίκειται να ληφθεί απόφαση. Παράλληλα, έχουμε και το επόμενο ΕΜΠΑΕ, το οποίο θα εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ».

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Απύθμενη η υποκρισία της ΕΕ ως προς την Κύπρο

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της πρότασης κανονισμού της Επιτροπής για τη λήψη μέτρων στα πλαίσια της προενταξιακής στρατηγικής για την Κύπρο και τη Μάλτα, παρεμβαίνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας τόνισε τα εξής: «Αντίθετα με ό,τι ισχυρίστηκαν ορισμένοι - και Ελληνες ευρωβουλευτές - το κύριο και άμεσο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι αν θα πάρει ή όχι μερικά εκατομμύρια ΕΥΡΩ παραπάνω ή παρακάτω. Ούτε έχει τίποτα θετικό να περιμένει ο κυπριακός λαός από την ένταξή του στην ΕΕ, που θα έχει αρνητικές συνέπειες και για αυτόν, όπως είχε και για τους λαούς της Ελλάδας και των άλλων χωρών - μελών της ΕΕ. Αυτό είναι ακόμη πιο αληθινό, αν πάρουμε υπόψη το υψηλό βιοτικό επίπεδο του κυπριακού λαού.

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σήμερα είναι αυτό της κατοχής του 38% του εδάφους της, από έναν εισβολέα που ανακηρύχτηκε πρόσφατα στο Ελσίνκι υποψήφια προς ένταξη χώρα. Να τονίσουμε με την ευκαιρία ότι στο Ελσίνκι ουσιαστικά αναγνωρίστηκε επίσημα το κατοχικό καθεστώς και η διχοτόμηση της Κύπρου. Για το πρόβλημα αυτό, δυστυχώς, ούτε και σήμερα έγινε λόγος από τους προλαλήσαντες ευρωβουλευτές και από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής. Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά την απύθμενη υποκρισία της ΕΕ».

Η απάντηση

Τα σημάδια της έντονης εκμετάλλευσης δεν είναι κρυφά. Οι εργαζόμενοι τα βλέπουν καθημερινά γύρω τους, πολύ περισσότερο, τα ζουν με ένταση, στις πολλές «σκάλες της αγωνίας» που υψώνονται από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα. Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία «σκάλα», αυτή η κατάμεστη από νέους που περίμεναν μέχρι χθες τη σειρά τους για να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό για τις προσλήψεις στις τράπεζες. Ακόμη και οι αριθμοί χάνουν μερικές φορές τη σημασία τους. Τι σημασία έχει αν οι αιτήσεις έφτασαν τις 30.000 για 1.149 θέσεις; Περισσότεροι από 500.000 είναι οι άνεργοι, κυρίως νέοι, καθώς η ανεργία ξεπερνά ουσιαστικά το 13%. Ατέλειωτες είναι οι «ουρές» και σε ύψος ανυπολόγιστο φτάνουν οι στήλες με τις αιτήσεις ακόμη και για λιγότερο «ζηλευτές» θέσεις, από αυτή του μόνιμου τραπεζοϋπαλλήλου. «Σκάλες της αγωνίας» υπάρχουν και όταν ανοίγει ένα καινούριο σούπερ μάρκετ σε μια περιοχή. Οταν ανακοινώνεται ότι αρχίζει κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα, χωρίς μάλιστα να έχει καμία σημασία, αν είναι «κατάρτισης», «επαγγελματικής εκπαίδευσης» ή «εργασιακής εμπειρίας».

Ηανεργία είναι εδώ και το γνωρίζουν όλοι. Και η ανασφάλεια επίσης. Για όλους. Ανεργους και εργαζόμενους. Λίγο από λογική και λίγο από ένστικτο, ο εργάτης γνωρίζει πότε ετοιμάζεται η άρχουσα τάξη και οι υπηρέτες της να του αφαιρέσουν κάθε δικαίωμα και κατάκτηση. Ολο για την ανεργία μιλάει η κυβέρνηση και για την απασχόληση, αλλά οι δείκτες ανεβαίνουν και οι άνθρωποι υποφέρουν. Μικρή, αλλά με τη δική της σημασία λεπτομέρεια, είναι ότι αυτή την περίοδο η αντεργατική πολιτική ασκείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με μπόλικη δόση καπηλείας αρχών, ιδεών και οραμάτων. Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, ο ψεύτικος λόγος «παίρνει τα πάνω του», σχέδια βγαίνουν από συρτάρια για εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και μακρόπνοα προγράμματα που θα φέρουν σωτηρία, αν όχι για όλους, έστω για μερικούς. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Είναι αυτή της μερικής απασχόλησης, των λίγων ωρών και ορισμένων ημερών. Της «μαύρης εργασίας». Της υπερωρίας που δεν πληρώνεται από τον ανεξέλεγκτο εργοδότη. Της ανελέητης επίθεσης στο 8ωρο με «εκσυγχρονιστικά» και προπάντων «ανταγωνιστικά» 9ωρα, 10ωρα, ακόμη και 12ωρα! Της «απασχολησιμότητας» που έρχεται να μοιράσει τη μιζέρια της ανεργίας σε περισσότερους, προσφέροντας μια θέση εργασίας στα δυο και στα τρία.

Ομως, όλα αυτά τα γνωστά πρέπει να απαντηθούν. Είναι πολλοί οι τρόποι και οι ευκαιρίες. Οι εργατοϋπάλληλοι και οι άνεργοι, οι νέοι αλλά και οι αγρότες, οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες, οι συνταξιούχοι, όλος ο λαός, μια δύναμη έχει. Αυτή της ενωμένης πάλης και διεκδίκησης. Για να υπάρξει αντίσταση, πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα, υπέρ των ταξικών δυνάμεων. Για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση, πρέπει να ανατραπούν οι πολιτικές, που σήμερα εφαρμόζονται και ν' ανοίξει ο δρόμος για ριζικά διαφορετική πορεία της χώρας. Αγώνας επίμονος και επίπονος είναι τελικά η απάντηση στις τόσες και τόσες αδικίες και ψευτιές. Ο σκοπός έχει τεθεί. Μέτωπο αγώνα, Δημοκρατικό, Αντιιμπεριαλιστικό, Αντιμονοπωλιακό, που θα συνενώνει και θα διεκδικεί το αύριο των εργαζομένων και του λαού. Αυτή είναι η μόνη, αποτελεσματική και ουσιαστική απάντηση.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Τυχερός» 1 στους 30

Σκληρός θα είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, που θα γίνει στις τράπεζες στις 19 και 20 Φλεβάρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ, για τις 1.149 θέσεις θα δώσουν μάχη 32.453 υποψήφιοι, δηλαδή οι πιθανότητες επιτυχίας είναι 1 προς 30. Ο μεγαλύτερος όγκος αιτήσεων υποβλήθηκε για τις θέσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 27.983 αιτήσεις για 735 θέσεις, δηλαδή 1 προς 38. Για την 235 θέσεις της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης υποβλήθηκαν 2.678 θέσεις (αναλογία 1 προς 11), ενώ για τις 179 θέσεις της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1.792 αιτήσεις (αναλογία 1 προς 10). Στη Νομαρχία Αθηνών κατατέθηκαν 9.127 αιτήσεις για τις 272 θέσεις. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία ΠΕ υποβλήθηκαν 1.018 αιτήσεις για 81 θέσεις, στην ΤΕ 466 για 37 θέσεις και στη ΔΕ 7.643 για 154 θέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ