ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενάντια στην ελληνική εμπλοκή στα στρατιωτικά σχέδια για τη Λιβύη

Κατατέθηκε χτες προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας με θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη και τα στρατιωτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Μαρίνος, Σπύρος Χαλβατζής και Λιάνα Κανέλλη. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Με πρόσχημα τον απεγκλωβισμό ξένων υπηκόων και την αποκατάσταση της "σταθερότητας" στη Λιβύη, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί επεξεργάζονται σχέδια επέμβασης και ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της Β. Αφρικής.

Πρωταγωνιστικό ρόλο εκπληρώνουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ που επενδύουν στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης και νέας αιματοχυσίας, κατά του λαού της Λιβύης αυτή τη φορά.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δείχνουν δηλώσεις στελεχών της, αλλά και συγκεκριμένα μέτρα που παίρνονται ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται ότι επιλέγει τον επικίνδυνο δρόμο της ενεργητικής συμμετοχής και της εμπλοκής με τους ιμπεριαλιστικούς αυτούς σχεδιασμούς.

Συγκεκριμένα, η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, με ευθύνη της κυβέρνησης, αναδεικνύεται σε κομβικής σημασίας εγκατάσταση αφού συγκεντρώνονται εκεί μεταγωγικά αεροσκάφη και πλοία, ενώ νότια της Κρήτης βρίσκονται ήδη μεταξύ άλλων πολεμικών σκαφών δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών στο διήμερο σεμινάριο του ΝΑΤΟ που διοργανώθηκε στην Αθήνα με θέμα "Πολιτικές αναταραχές, οικονομική αβεβαιότητα και ασφάλεια στη Μεσόγειο", σύμφωνα με τις οποίες συντάχθηκε ανεπιφύλακτα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την επέμβαση στη Λιβύη».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη ή σε άλλη χώρα και αν αναγνωρίζει το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους.
  • Ποια μέτρα θα πάρει ώστε οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οι ΝΑΤΟικές βάσεις της Ελλάδας, όπως η Σούδα και το Ακτιο, να κλείσουν και να μην παρέχουν καμία συνδρομή, να μην έχουν καμία συμμετοχή σε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
  • Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τα δύο γερμανικά αεροπλάνα που κατευθύνθηκαν στην έρημο της Λιβύης, αναχώρησαν υπό άκρα μυστικότητα από τη βάση της Σούδας και μετέφεραν αλεξιπτωτιστές.

«Προκεχωρημένο φυλάκιο» του ΝΑΤΟ η Ελλάδα

Διακηρύσσει ο Ε. Βενιζέλος και χαρακτηρίζει «ασύμμετρες απειλές» τις λαϊκές εξεγέρσεις

Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ περνάνε το Σουέζ με κατεύθυνση τη βάση της Σούδας
Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ περνάνε το Σουέζ με κατεύθυνση τη βάση της Σούδας
«Προκεχωρημένο φυλάκιο» του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής χαρακτήρισε την Ελλάδα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, στη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας του σε σεμινάριο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που έγινε στη Βουλιαγμένη, με θέμα «Πολιτικές αναταραχές, οικονομική αβεβαιότητα και ασφάλεια στη Μεσόγειο». Την ίδια ώρα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά Θέματα, Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, απένειμε εύσημα με δηλώσεις του στην ελληνική κυβέρνηση, μετά τις συνομιλίες που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και ειδικά στη Λιβύη είπε ότι «η Ελλάδα υπήρξε ένας εταίρος που βοήθησε πολύ». Ο Αμερικανός υπουργός πρόβλεψε ότι «αυτό το καθεστώς (του Καντάφι) θα φύγει, επομένως δεν υπάρχει λόγος να διαιωνίζεται αυτή η βία».

Ταυτόχρονα, χτες, σε εφαρμογή αυτής της διακήρυξης του υπουργού Αμυνας περί «προκεχωρημένου φυλακίου», Αμερικανοί πεζοναύτες, κατά εκατοντάδες, αποβιβάζονταν με αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη στη Σούδα για να στρατοπεδεύσουν στην εκεί αμερικανοΝΑΤΟική βάση, ώσπου τις επόμενες μέρες θα επιβιβαστούν στα αμερικανικά πολεμικά πλοία που κατευθύνονται στο ορμητήριό τους τη Σούδα. Ουσιαστικά, η επιχείρηση των πρώτων ημερών, που εμφανιζόταν με το μανδύα της απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων από τη Λιβύη, μετασχηματίζεται σε καθαρά στρατιωτική επιχείρηση συγκέντρωσης πολεμικών δυνάμεων θέτοντας στο στόχαστρο τη Λιβύη και τη διασφάλιση με στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στη χώρα αυτή. Ηδη στην επιχείρηση αυτή συμμετέχει μια ελληνική φρεγάτα που είναι στον Κόλπο της Σύρτης, μια δεύτερη ελληνική φρεγάτα που βρίσκεται σε ετοιμότητα στην Κρήτη και το πλοίο γενικής υποστήριξης του Στόλου «Αλιάκμων», που επίσης κατέπλευσε και βρίσκεται σε αναμονή για να πλεύσει στον Κόλπο της Σύρτης.

Οπως έγινε γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε όλα τα αμερικανικά αιτήματα για προσγειώσεις μεταγωγικών αεροσκαφών που αποβιβάζουν στην Κρήτη πεζοναύτες, όπως και τα αιτήματα για ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων. Ετσι, αύριο αναμένεται να καταπλεύσει στο Μαράθι το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο «USS Kearsarge», στο οποίο θα επιβιβαστεί μεγάλος αριθμός πεζοναυτών (έχει χωρητικότητα 2.000 ατόμων) και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Ponce», που χτες διέπλευσαν το Σουέζ με κατεύθυνση την Κρήτη. Επίσης, στις 6 Μάρτη αναμένεται, αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός, να καταπλεύσει στο Μαράθι ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, ενώ τις επόμενες μέρες θα καταπλεύσουν και άλλα πολεμικά πλοία που φέρουν πυραύλους «Κρουζ» καθώς και πλοία υποστήριξης, δείχνοντας έτσι ότι προετοιμάζεται πολεμική επιχείρηση. Επίσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι προετοιμασίες στα ΝΑΤΟικά επιτελεία είναι πυρετώδεις για το ενδεχόμενο επιβολής στον εναέριο χώρο της Λιβύης «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», που ενδεχομένως σε πρώτη φάση θα συνδυαστεί με «χειρουργικά» αεροπορικά πλήγματα στο λιβυκό έδαφος.

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, κατά τη χτεσινή του ομιλία, ξεπέρασε κάθε όριο ιμπεριαλιστικής ρητορικής, κατονομάζοντας ως «ασύμμετρη απειλή» την «πολιτική κατάσταση» στις χώρες του ευρωΝΑΤΟικού περίγυρου. Εκανε λόγο για «νέα φαινόμενα», περιγράφοντας τις λαϊκές εξεγέρσεις, που στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Νοέμβρη του 2010 στη Λισαβόνα, όπου καθορίστηκε το νέο «στρατηγικό δόγμα» της λυκοσυμμαχίας, δεν είχαν προβλεφθεί. «Δεν ξέραμε, είπε, ότι λίγους μήνες μόλις αργότερα σε μία πολύ κρίσιμη περιοχή, που υπερβαίνει βεβαίως τα όρια του άρθρου 5 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, αλλά είναι πάρα πολύ κοντά στην ευρωπαϊκή ήπειρο και κυρίως είναι πάρα πολύ κοντά στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, θα είχαμε τέτοιου είδους προκλήσεις, τέτοιου είδους αλλαγές».

Κυνισμός και προθυμία συμμετοχής σε ιμπεριαλιστική επέμβαση

Αναφερόμενος στις νέες στοχεύσεις του ΝΑΤΟ, είπε ότι αυτό «ενδεχομένως έχει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και νέες αποστολές, καθώς η ίδια η έννοια της ασύμμετρης απειλής πλέον αποκτά και πρόσθετο περιεχόμενο». Για να εξειδικεύσει λέγοντας: «Δεν αρκεί να μιλάμε για την τρομοκρατία, δεν αρκεί να μιλάμε για τις περιβαλλοντικές αλλαγές, δεν αρκεί να μιλάμε για την ασφάλεια του εφοδιασμού, τώρα πρέπει να μιλάμε και για μια νέα πολιτική κατάσταση σε μία ευρύτατη περιοχή, η οποία έχει τεράστιο και άμεσο ενδιαφέρον από πλευράς ασφάλειας και άμυνας για εμάς».

Η κυνικότητα και η προκλητικότητα του Ε. Βενιζέλου έφθασαν στο σημείο να προτείνει ξεδιάντροπα την άντληση εμπειριών από τους πολέμους του ΝΑΤΟ σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν και Ιράκ. «Τώρα, είπε, που καλούμαστε και ως ΝΑΤΟ να διαχειριστούμε μία κρίση, πρέπει να εφαρμόσουμε τα νέα δόγματα για την πρόβλεψη, την πολιτική διαχείριση και την επιχειρησιακή διαχείριση των κρίσεων και φυσικά αυτό το κάνουμε πάντα μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και το κάνουμε προφανώς αξιοποιώντας την πολύτιμη ιστορική εμπειρία που έχουμε συγκεντρώσει ως Δύση από την υπόθεση του Ιράκ, από την υπόθεση του Αφγανιστάν και παλαιότερα από την υπόθεση της τέως Γιουγκοσλαβίας. Αρα είμαστε όλοι σοφότεροι και ίσως και αυτό εξηγεί την πάρα πολύ σώφρονα προσέγγιση που έκανε και το Συμβούλιο του Βορείου Ατλαντικού σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες».

Εξειδικεύοντας τη συμβολή της Ελλάδας στους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ανέφερε: «Εχουμε το γεωγραφικό πλεονέκτημα της εγγύτητας λόγω της Κρήτης και η βάση της Σούδας έχει διατεθεί για να εξυπηρετήσει και πολλές άλλες χώρες, όπως τη Γερμανία και φυσικά τις Ηνωμένες Πολιτείες». Συνεχίζοντας αυτό το ιμπεριαλιστικό παραλήρημα είπε: «Και βεβαίως η γεωγραφική μας θέση μας καθιστά εξαιρετικά υπεύθυνους και σώφρονες, γιατί γνωρίζουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει να είσαι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, να είσαι το προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αυτή την περιοχή του κόσμου, πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή, πολύ κοντά στη Βόρεια Αφρική, πολύ κοντά στις χώρες του Κόλπου». Δείχνοντας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είπε ότι «ανοίγεται ένα πάρα πολύ σημαντικό πεδίο προσφοράς θεσμικής, αναπτυξιακής τεχνογνωσίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και εκ μέρους του ΝΑΤΟ, σε όλες αυτές τις περιοχές. Θα έλεγα ότι πρέπει να αφήσουμε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να διαχειριστούμε την τρέχουσα τώρα κρίση στη Λιβύη, που είναι μία κρίση με στρατιωτικά και ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά, για να δούμε πώς θα εκφραστεί και η ίδια η λιβυκή κοινωνία». Επίσης, έδειξε κατανόηση στο «πρόβλημα ασφάλειας του Ισραήλ και την ανησυχία που υπάρχει στο Ισραήλ», με το οποίο «έχουμε αναπτύξει μία αυτόνομη εταιρική σχέση τον τελευταίο καιρό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ