ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κτίρια γιαπιά - έργα με δανεισμό

Αποκαλυπτικά τα όσα αναφέρθηκαν σε χτεσινή συνέντευξη του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας

Στις μακέτες (αριστερά) είναι έτοιμο. Το κτίριο της Φυσικομαθηματικής (κάτω) παραμένει «γιαπί» από το 1978 λογω της υποχρηματοδότησης
Στις μακέτες (αριστερά) είναι έτοιμο. Το κτίριο της Φυσικομαθηματικής (κάτω) παραμένει «γιαπί» από το 1978 λογω της υποχρηματοδότησης
Τα... εύσημα του υπουργείου Παιδείας εισέπραξε χτες το Πανεπιστήμιο Αθήνας για την «πρωτοβουλία» του να ζητήσει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να καλύψει τα κενά που αφήνει η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση. Στην πραγματικότητα, στην ενέργεια αυτή έσπρωξε το πανεπιστήμιο η χρόνια υποχρηματοδότηση της Παιδείας, που αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή. Το δάνειο, ύψους 18 δισ., έχει ήδη εγκριθεί από την ΕΤΕ και για να ληφθεί, έχει δεσμευτεί μέρος της κινητής περιουσίας του ιδρύματος και αποτελεί δείγμα γραφής για τι επιφυλάσσει για τα ΑΕΙ το προωθούμενο νομοσχέδιο για την «αυτοτέλεια».

Χτες, ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ), Κ. Δημόπουλος σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τις ποικίλες δραστηριότητες του Ιδρύματος, ανάμεσα στις οποίες και τα έργα στην πανεπιστημιούπολη και ειδικότερα την αποπεράτωση των κτιρίων της Σχολής Θετικών Επιστημών, η κατασκευή των οποίων είχε ξεκινήσει από το 1968 (!) αλλά δεν ολοκληρώθηκε λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης.

Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας παρεμβαίνοντας ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν θέμα χρηματοδότησης και χαρακτήρισε ως «καλή αρχή» το δάνειο του Πανεπιστημίου Αθήνας. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας αναφέρθηκε στα έργα που είτε έχουν γίνει είτε έχουν δρομολογηθεί στο πανεπιστήμιο Αθήνας με δωρεές ιδιωτικών φορέων, τάχθηκε ωστόσο υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης Παιδείας, ζητώντας να ενεργοποιηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά κύρια πηγή χρηματοδότησης να είναι το δημόσιο.


Ο υπουργός Παιδείας από την πλευρά του αναφέρθηκε στο θέμα της χρηματοδότησης, κάνοντας λόγο για «προνομιακή χρηματοδότηση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το Γ' ΚΠΣ και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, παραδεχόμενος όμως ότι αν προστεθούν οι δύο πηγές τα χρήματα δεν είναι αρκετά και αναφέρθηκε σε δανεισμό με ευνοϊκούς όρους, λέγοντας ότι «η καλή αρχή έγινε» με το Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Οι παραπάνω δηλώσεις του υπουργού Παιδείας παίρνουν ιδιαίτερο βάρος σε μία χρονική στιγμή που προετοιμάζεται το νομοσχέδιο για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, ενώ για την πανεπιστημιακή κοινότητα γίνεται επιτακτική η ανάγκη να μη συμβιβαστεί με την υποχρηματοδότηση, όπως έμμεσα την προτρέπει το υπουργείο Παιδείας, αλλά να ζητήσει γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.


«Ανοιχτή πρόσβαση» με αποκλεισμό μαθητών

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για  την αιφνιδιαστική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει ότι στις εξετάσεις του 2000 έχουν δικαίωμα μόνο όσοι αποφοίτησαν από το Λύκειο μέχρι το 1999 και εφόσον εξετάστηκαν έστω και μια φορά μέχρι και αυτό το έτος

Αφαιρείται από όσους αποφοίτησαν από το λύκειο τον Ιούνη που μας πέρασε, το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δε συμμετείχαν σε αυτές τον Ιούνη. Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας προχωράει σ' αυτή τη ρύθμιση με εγκύκλιό του, εντελώς απροειδοποίητα και το θέμα φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στο κείμενο της Ερώτησης, «σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ στις Γενικές Εξετάσεις των ετών 2000 και 2001 έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν όσοι αποφοίτησαν από το Λύκειο μέχρι και το 1999, μόνο εφόσον εξετάστηκαν μέχρι και το έτος αυτό τουλάχιστον μια φορά στις Γενικές Εξετάσεις.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, και χωρίς καμιά προειδοποίηση», εξηγεί ο βουλευτής του ΚΚΕ, «εξαναγκάζονται όλοι όσοι για διάφορους λόγους δεν πήραν μέρος στις εξετάσεις, (μετεξεταστέοι, με οικογενειακά, προσωπικά κι άλλα προβλήματα κλπ. περιπτώσεις) εάν θέλουν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, να εξεταστούν με το νέο σύστημα, σε όλα τα μαθήματα στα οποία θα διαγωνιστούν οι μαθητές της Γ' τάξης του Ενιαίου Λυκείου».

Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται ο αριθμός των υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ετσι ο βουλευτής του ΚΚΕ καταλήγει ρωτώντας τον υπουργό:

«Γιατί τέτοιου είδους διευκρινίσεις δίνονται τώρα κι όχι πριν την πραγματοποίηση των περσινών Γενικών Εξετάσεων, οπότε θα μπορούσαν οι απόφοιτοι να κάνουν τις επιλογές τους, υπολογίζοντας τις συνέπειες;

Πώς είναι δυνατό να εξεταστούν οι απόφοιτοι σε μαθήματα τα οποία δε διδάχθηκαν ποτέ στο σχολείο τους, εξωθούμενοι αναγκαστικά στα φροντιστήρια ή στην εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας;

Πώς δικαιολογείται αυτή η μεθόδευση του περιορισμού των υποψηφίων για τις θέσεις στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, πέρα από την προσπάθεια να δοθεί η πλασματική εικόνα της «ανοιχτής πρόσβασης;»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ